ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Με τη μέθοδο της αυτοπεραίωσης έκλειναν τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία πληρώνοντας μικροποσά...
«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έχει βρεθεί απόκρυψη μεγάλης φορολογητέας ύλης», τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου
Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου που δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να «δέσει» τις ενδείξεις φοροδιαφυγής και να...
επιβάλει πρόστιμα ή ακόμα και λουκέτα όπως προβλέπει το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.
«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έχει βρεθεί απόκρυψη μεγάλης φορολογητέας ύλης», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται σχετικά.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Νοέμβριο όταν από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000
ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν τρεις γιατροί που ενώ διατηρούν ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!
Με αυτά τα ευρήματα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξαπέλυσαν φοροκυνηγητό στο Κολωνάκι για να διαπιστώσουν επιτόπου αυτό που υποψιάζονταν: στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών. Παράλληλα βρήκαν και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: πολλοί από τους μεγαλογιατρούς αξιοποιώντας τις διατάξεις περί αυτοπεραίωσης που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν φροντίσει να κλείσουν πιθανές εκκρεμότητες με την Εφορία και καταβάλλοντας μικροποσά, να θεωρούνται ειλικρινείς. «Εφόσον πιστοποιείται φοροδιαφυγή, θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί η περαίωση και όσοι έκλεψαν φόρους να πληρώσουν όσα οφείλουν», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Από τους 151 γιατρούς, οι 80 θεωρείται ότι έχουν πιαστεί στα δίχτυα του υπουργείου Οικονομικών και τελικά θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που τους αναλογούν.
Παίρνουν σειρά και άλλοι
Οι γιατροί αποτελούν τον πρώτο επαγγελματικό κλάδο που μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ακολουθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες επιρρεπείς προς τη φοροδιαφυγή, με «οδηγό» τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η Γραμματεία εφαρμόζει διασταυρώσεις στοιχείων για 24 κατηγορίες επαγγελματιών με κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Τα ευρήματα των διασταυρώσεων αποστέλλονται στις Εφορίες και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τα περαιτέρω, ενώ πρώτη φορά παρακολουθείται και η εξέλιξη των εσόδων των Εφοριών ώστε να διαπιστώνεται αν τα ευρήματα των διασταυρώσεων αξιοποιούνται και αποδίδουν στα ταμεία του Δημοσίου.
Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να παταχθεί η φοροδιαφυγή κυρίως στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, νέο πλαίσιο αυστηρότερων ποινών για τους φοροφυγάδες. Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπονται πρόστιμα που επιβάλλονται επιτόπου, λουκέτα αλλά και ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα, όσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει αποδείξεις τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο θα έρχονται αντιμέτωποι με λουκέτο της επιχείρησής τους αρχικά για δύο μήνες και σε περίπτωση υποτροπής εντός τριών ετών από την επιβολή της πρώτης ποινής, το λουκέτο θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Για όσους επιτηδευματίες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ βιβλία και στοιχεία, δεν εκδίδουν τα απαιτούμενα τιμολόγια και παραστατικά ή εμπλέκονται με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, τα οποία μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορεί να επιβάλλει επιτόπου και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (θα μετονομαστεί εκ νέου σε ΣΔΟΕ) αυξάνονται από 300 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α΄ Κατηγορίας, από 600 σε 800 ευρώ για όσους υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων Β΄ Κατηγορίας και από 900 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας.
Οι συμβολαιογράφοι
Την ίδια ώρα, υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής στις τάξεις των συμβολαιογράφων διαπιστώνεται με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. «Το γεγονός ότι παρουσιάζεται παραβατικότητα σε ποσοστό 50% σημαίνει πολλά...», υποστήριξε στον Real FΜ ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας, Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι δαπάνες των επαγγελματιών του κλάδου πανελλαδικά.
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών
Αντιδρούν στον ΦΠΑ οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να κλείσουν επ΄ αόριστον τα δικαστήρια δηλώνουν οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν στην επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, μέτρο που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κοτζαμανίδης, αντιπρόεδρος του ΔΣΘ, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «έμμεσο φόρο στους πολίτες». Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικηγόροι δεν είναι συντεχνία φοροφυγάδων και σημείωσε ότι «το δικηγορικό λειτούργημα είναι υπό διωγμόν». Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα οποία το 57% των μελών του ΔΣΘ ανέλαβαν λιγότερες από εννιά παραστάσεις τον χρόνο, θέλοντας να καταδείξει με αυτό ότι ο υπερπληθωρισμός του κλάδου συνεπάγεται ταυτόχρονη μείωση της δικηγορικής ύλης.
Τεκμήρια και για συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας
ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ γίνονται τα τεκμήρια διαβίωσης, έτσι ώστε να «συλλαμβάνουν» μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα των εχόντων και κατεχόντων που φοροδιαφεύγουν.
Στη σχετική απόφαση κατέληξε η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και την κριτική που ασκήθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επέκταση των τεκμηρίων και στους συνταξιούχους, με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, η σκέψη που επικρατεί είναι να μην εξαιρούνται συλλήβδην οι συνταξιούχοι από τα τεκμήρια, αλλά να ισχύουν αυτά για όσους έχουν πάνω από ένα ύψος εισοδήματος ή περιουσίας και για όσους είναι κάτω από ένα όριο ηλικίας, κατά πάσα πιθανότητα τα 60 ή 65 έτη. Το θέμα έθεσε χθες και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Μακρυπίδης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.
«Έτοιμοι για αλλαγές»
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι η ηγεσία του υπουργείου «είναι ανοικτή σε προτάσεις για τα τεκμήρια», τα οποία ανέφερε ότι «αποτελούν ένα μόνον μέτρο για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης». Άλλωστε και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για αλλαγές, αρκεί να υπακούουν στο κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας».
Νωρίτερα ο κ. Σαχινίδης έγινε αποδέκτης καταιγισμού ενστάσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση «να δείξει περισσότερη τόλμη και να προχωρήσει σε επιμέρους αλλαγές» εστιάζοντας τις παρατηρήσεις τους κυρίως στη μεταβολή προς τα πάνω- όπως είπαν- των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν τον λόγο αλλά και εκπρόσωποι φορέων επέμειναν στο θέμα υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τεκμηρίων είναι ένας τρόπος για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Για το ζήτημα αυτό υπήρξε έντονος προβληματισμός αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επεσήμαναν ότι χρειάζεται «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», πως χωρίς την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή και υποστήριξαν ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, με ορισμένες βελτιώσεις θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Βάρκες και κότερα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ζήτησε αυστηροποίηση των τεκμηρίων για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται σχεδόν το ίδιο οι κάτοχοι μιας βάρκας 7 μέτρων με εκείνους που διαθέτουν κότερα 20 μέτρων και πρότεινε το τεκμήριο φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία να είναι στη βάση της απόδειξης που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους και να επεκταθεί και για όσους φοιτούν στα ιδιωτικά κολέγια.
Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναφέρεται στην παρακράτηση από τις αγροτικές ενώσεις μέρους της επιδότησης των αγροτών και ζήτησε τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στο κόστος ενεργοποίησης της επιδότησης, ώστε- όπως είπεοι δικαιούχοι να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των ενώσεων. Βελτιώσεις
Πάντως στην πλειονότητά τους κατά του φορολογικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και, εκτός από το γεγονός ότι συντάχθηκαν με τις θέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα τεκμήρια, ζήτησαν επιπλέον αλλαγές και βελτιώσεις.
Αυστηρός κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος μίλησε για φορολογική παραλλαγή αντί της φορολογικής επανάστασης, υποστήριξε πως παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν και τόνισε ότι δεν τους αγγίζουν τα τεκμήρια.
Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος μολονότι είχε εκφράσει τη συμφωνία του για τα τεκμήρια διαβίωσης, ζήτησε να εξαιρεθούν από αυτά οι χαμηλοσυνταξιούχοι και για επτά- οκτώ χρόνια οι νέοι εργαζόμενοι.
Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου επέκριναν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «ψαρεύει τη μαρίδα και λίγο τις γόπες, αλλά δεν πιάνει τους καρχαρίες».
Πακέτο προτάσεων για φοροαπαλλαγές
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ χθες οι πιέσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές με το επιχείρημα ότι επιτελεί κοινωφελές έργο. Μιλώντας στους βουλευτές των δύο επιτροπών, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος δήλωσε ότι η Εκκλησία «θέλει ίση μεταχείριση με τα άλλα Νομικά Πρόσωπα» και κατέθεσε πακέτο τεσσάρων προτάσεων ζητώντας μείωση της επιβολής φόρων. Συγκεκριμένα, ζήτησε να απαλλαγούν από τη φορολόγηση τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που ανήκουν στην Εκκλησία με την αιτιολογία ότι αυτό συμβαίνει με την αντίστοιχη περιουσία των ΟΤΑ και άλλων Οργανισμών. Ακόμη να μειωθεί από το τρία τοις χιλίοις στο ένα τοις χιλίοις ο φόρος της ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ΝΠΔΔ, να απαλλάσσονται όλα τα ρυμοτομικά δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα για τα οποία υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίων και να μην πληρώσουν φόρο από τις μισθώσεις κτιρίων για ιδία χρήση όλα τα μη κερδοσκοπικά ΝΠΙΔ που επιτελούν κοινωφελές έργο.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου