3.2.10
Μέτρα SΟS από Γιώργο...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, ψαλίδι 20% στα επιδόματα - δουλειά μέχρι τα 67...
Χωρίς χαμόγελα έληξε η συνάντηση Πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς προσέφερε μόνο μερική συναίνεση για τα μέτρα που περιορίζουν, όπως είπε, την κρατική σπατάλη και τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, συνέδεσε τη στήριξη αυτή με όρους όπως η απόσυρση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες και η διατήρηση του εκλογικού νόμου
Σε οδυνηρά- αλλά αναγκαία σύμφωνα με την κυβέρνηση- μέτρα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της χώρας, κατέφυγε τελικά η κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες.
Τα...
μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ με δραματικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, τα χαρακτήρισε «δύσκολες και επώδυνες αλλαγές». Τα μέτρα, που έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα, περιλαμβάνουν γενικό πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση), αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση κατά 10% των δαπανών κάθε υπουργείου, μείωση των επιδομάτων όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου έως 20% και αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προαναγγέλλεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου (θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα) που θα πλήξει κυρίως του «έχοντες και κατέχοντες», αλλά και του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική (θα δοθεί προς διαβούλευση την προσεχή Πέμπτη). Η ανακοίνωση των μέτρων, που συμπίπτει χρονικά με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, αλλά και την ομόθυμη στήριξη προς τη χώρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε («στηρίζουμε την Ελλάδα άνευ όρων» δήλωσε) και τον νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς, ήρθε να απαντήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των μέσων ενημέρωσης για άμεση λήψη μέτρων από την Ελλάδα.
«Κρίση χωρίς προηγούμενο»
Με ύφος και τόνο που δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες υπογράμμισε ότι «ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. (...) Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. (...) Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. (...) Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας αυτής της κατάστασης, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Κινούμαστε με ειλικρίνεια, με αίσθημα δικαίου».
Το σχέδιο Β
Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώνονται έπειτα από σχεδόν 4 μήνες κυοφορίας υπολογίζεται να αποφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ και αποτελούν στην ουσία ένα πακέτο σωτηρίας- ουσιαστικά μέρος του plan Β που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας συναντούσε προβλήματα κατά την εφαρμογή του. Τα μέτρα έρχονται σε μια περίοδο όπου είχε ενταθεί η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το αν είναι αναγκαία η λήψη τους, με αποτέλεσμα να διχαστούν πολλές φορές τα κυβερνητικά όργανα. Και πρέπει να αποδοθούν και στο «άγριο» κλίμα που συνάντησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και στα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗ
«Στηρίζουμε την Ελλάδα άνευ όρων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε. «Ναι» από Μπαρόζο και Στίγκλιτς
«Χωρίς προηγούμενο οι επιθέσεις των κερδοσκόπων»
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικών επιθέσεων δήλωσε νωρίτερα το πρωί ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist. «Το επίπεδο των spreads των ελληνικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο σε σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στο έλεος των δανειστών της, πρέπει να μπορεί να καθορίζει την δική της πορεία» τόνισε. Πρόσθεσε πως «αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες» και αναφέρθηκε στο «οξύμωρο γεγονός» που παρουσιάζεται όσον αφορά την Ελλάδα, ότι «παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη ΄΄φούσκα΄΄ που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση».
Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά πρόκειται για «επιφαινόμενο ενός πολιτικού συστήματος που είχε αιχμαλωτιστεί από ισχυρά συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς εξασφάλιζαν με αδιαφάνεια τεράστια προνόμια και το πράσινο φως για εύκολη κερδοσκοπία, χωρίς εποπτεία και με μια τεράστια αναδιανομή πλούτου, μέσα απ΄ αυτό το σύστημα, εις βάρος των φτωχότερων και της μεσαίας τάξης».
Φορολογικό- εισοδηματική
Τόσο στο συνέδριο του Εconomist όσο και αργότερα στη διάρκεια του μεικτού οργάνου κυβέρνησης- κόμματος Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα θα υλοποιήσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβάλει στην Κομισιόν και το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, περνάει σήμερα από το μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Στη σύσκεψη καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του νομοθετικού έργου στο διάστημα μέχρι το Πάσχα και αργότερα, και αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας: το Φορολογικό και το της εισοδηματικής πολιτικής. Τα δύο νομοσχέδια υπολογίζεται ότι θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μηνός, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή που θα διαδεχθεί την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα ραντεβού με τους αρχηγούς
Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ο οποίος προχώρησε σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό λίγο μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά άλλοτε πως «πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό» και άλλοτε πως «είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειές τους (των κερδοσκόπων) να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό».
Ο κ. Παπανδρέου, που είχε εξασφαλίσει νωρίτερα τη μερική συναίνεση στα μέτρα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, κάλεσε τους αγρότες να λύσουν τα μπλόκα και να σταματήσουν οι απεργίες που γίνονται και όσες προγραμματίζονται. Η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που δεν επιτρέπονται κινήσεις και ενέργειες όπως αυτές, είπε ο κ. Παπανδρέου απευθύνοντας έκκληση να σταματήσουν τα μπλόκα και οι απεργίες, γιατί δεν αντέχει η χώρα.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.