Της Πόπης Διαμαντάκου
Πήραν φωτιά οι αργαλειοί της μεσημεριανής «υφαντουργίας», ανανεώνοντας την «προίκα» σε τηλεθέαση, της βασίλισσάς τους. Κάτι ξέρει το έθνος από τέτοια
Κάποτε το έθνος το απασχολούσε η βασιλικήτέως- περιουσία. Δικαίως. Το πρόβλημα ήταν πολιτικό, δηλαδή αν ανήκει η εν λόγω, ακίνητη τουλάχιστον, περιουσία στον έκπτωτο ή στον λαό, που την είχε πληρώσει ή τέλος πάντων την είχε διαθέσει προκειμένου να ΄χει ο μονάρχης την αίγλη που αναλογούσε σε τέτοιου είδους αξιώματα.
Πλέον πρέπει να ασχολείται με την περιουσία μιας πρωινατζούς. Το θέμα είναι ιδιωτικό. Αλλά ουδόλως εμποδίζει την κουτσομπολίστικη βιομηχανία να...
...το προβάλει ως υψίστης σημασίας. Δουλειά της, άλλωστε. Πώς θα μοιραστούν σπίτια, οικόπεδα και μετρητά; Ιδού το μέγα πρόβλημα. Σε μια εποχή που η πλειονότητα του κόσμου μετρά κέρματα στις τσέπες του για να δει αν θα βγάλει τον μήνα, του προσφέρεται για να «ψυχαγωγηθεί» το μέτρημα και το μοίρασμα μιας χλιδάτης ζωής, που ωστόσο αποκτήθηκε με τη δική του συμβολή. Σαν νούμερα τηλεθέασης βέβαια. Ως εκ τούτου δικαιούται να χαζέψει το θέαμα μέχρι τελικής του εξαντλήσεως. Και εξαντλείται. Το φιλοθέαμον. Ξοδεύει τον πολύτιμο χρόνο του, ενισχύοντας τις ίδιες πάντα ιδιωτικές περιουσίες, για τις οποίες όχι απλώς δεν έχει λόγο, αλλά όσο πιο σιωπηλό μένει τόσο αυγατίζουν.
Ρεζίλι; Και δεν φτάνει ο χαρακτηρισμός. Ποιος θα το φανταζόταν ότι το μόνο που θα είχε να επιδείξει μια αγορά που ταλανίζεται από την έλλειψη ρευστού και ανάπτυξης, θα ήταν η υπεραξία της ίδιας της ανοησίας.
Όχι, ο κανιβαλισμός δεν αφορά την κατανάλωση μιας ιδιωτικής υπόθεσης μόνο, αφορά ολόκληρο το σύστημα μιας φτηνής- φτηνιάρικης - «ψυχαγωγίας» που αυτοτροφοδοτείται και αυτοκαταναλώνεται παράγοντας αέρα κοπανιστό.
Α, ναι! Αν αυτό που μας έλειπε ήταν να καταπονηθούμε από το πολύ χάζι σε γαμήλιες ή διαζευκτήριες περιπέτειες μιας διασημότητας, τότε είμαστε σε άριστο δρόμο.
Και επειδή μιλάμε για ξόδεμα, μαθαίνουμε ότι στην ΕΡΤ το «κενό εξουσίας» έχει ανοίξει την όρεξη σε όσους προς στιγμήν «μαράζωσαν» από τις αποκαλύψεις της σκανδαλώδους διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.
Το νέο σύνθημα μιας γρήγορης εκστρατείας- να φαγωθούν και τα «ρέστα»;- με υπερωρίες που συγκεντρώνονται βιαστικά, ντάνες ολόκληρες, ανανεώσεις πανάκριβων συμβάσεων της δορυφορικής, για τις οποίες ήδη κάνει έρευνα εισαγγελέας, είναι «να τους πιάσουμε στον ύπνο». Τι κι αν διερευνώνται σκάνδαλα; Μέχρι να διοριστεί το καινούργιο Δ.Σ., μέχρι να εγκατασταθεί ο νέος πρόεδρος και να οριστούν οι γενικοί διευθυντές, όποιος πρόλαβε, τον Κύριον είδε. Ανοργάνωτη, σε αναμονή, χωρίς κανέναν έλεγχο, με τον πρώην πρόεδρο ακόμη να πληρώνεται- αλήθεια, θα έχει και την ευθύνη όσων συμβαίνουν αυτό το διάστημα στην ΕΡΤ ή χαλάλι του;- με τις «μηχανές» στο ρελαντί, χωρίς κανείς να γνωρίζει το αύριο, η κρατική ραδιοτηλεόραση δίνει εικόνα διάλυσης. Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι ημίωρη εκπομπή της δορυφορικής, εμφανίστηκε προς ανανέωση, με κοστολόγιο που ξεπερνά αυτό της δίωρης καθημερινής εκπομπής «Έχουμε και λέμε», για παράδειγμα. Οι επόμενοι θα πρέπει να έχουν τις δυνάμεις του σούπερμαν για να ενημερωθούν με ταχύτητες φωτός και να μετακινήσουν την ΕΡΤ σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό μιας σύγχρονης εταιρείας, με υγιείς εργασιακές σχέσεις.
Τα «μυστικά» της Γιουροβίζιον
Η διοργάνωση της Γιουροβίζιον προχωράει, αλίμονο άλλωστε με τόση εμπειρία, η οποία για πρώτη φορά φαίνεται να αξιοποιείται έξυπνα, αφού ανατέθηκε η παρουσίασή της στη Ρίκα Βαγιάννη, πρόσωπο της ΕΡΤ. Για να μην ψαχνόμαστε. Γνωρίζει από διοργανώσεις του είδους, με χιούμορ- που πρωτίστως θα χρειαστεί στην ίδια- αν φροντίσει να είναι και μελετημένη, γιατί οι διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους έχουν και ιστορία και τα «μυστικά» τους, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της. Να, λοιπόν, που με τη μενεγακολατσειάδα ξεχάσαμε ότι έρχεται η μεγάλη στιγμή. Κορίτσια του τηλεοπτικού μεσημεριού, αφήστε τον έναν αργαλειό, φτάνουν τόσα μοτίφ από τη ζωή της πρωινατζούς, πήξαμε, και πιάστε τον άλλο με το αγαπημένο εθνικό υφαντό, τη Γιουροβίζιον.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου