25.2.10

Στήριξη από την ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση ζήτησε εκ νέου ο Μ.Χρυσοχοΐδης...

Τη δρομολόγηση λύσεων και πολιτικών από την πλευρά της ΕΕ στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το θέμα με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο...

...θέμα της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπογραμμίστηκε ότι «το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου, το πρόβλημα της νότιας Ευρώπης και των μεταναστευτικών πιέσεων, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης».

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Είπε ακόμη στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, υφίσταται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και τόνισε ότι «δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη».

«Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές» ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση στον Πειραιά του επιχειρησιακού βραχίονα για την ανατολική Μεσόγειο του οργανισμού φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης, Frontex.

Στο Συμβούλιο ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και διακηρύχθηκε, από την πλευρά της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέληση και από την πλευρά της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η όποια χρηματοδότηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι και σήμερα η Τουρκία λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ως χώρα υπό σύνδεση, χωρίς όμως να αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους για την προστασία των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση.

«Εμείς από την πλευρά μας ήδη έχουμε πολύ σπουδαία αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων. Θέλω να σας πω ότι ήδη ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα έχουμε στείλει προς τους διακινητές: Η έξοδος της χώρας πλέον δεν είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε για την υπόλοιπη Ευρώπη για την Ιταλία. Τα δυο λιμάνια της χώρας, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, αλλά και τα κύρια αεροδρόμια της χώρας έχουν θωρακιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράνομη έξοδος από τη χώρα» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: