11.2.10
Τριμερής επιτροπή θα επιβλέπει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας...
«Να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010» καλούν την Ελλάδα οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δήλωσή τους με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τονίζουν δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Στην ίδια δήλωση καλείται «το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα». Όπως...
επισημαίνεται, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της» και προστίθεται ότι «όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί».
«Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν», υπογραμμίζουν οι «27».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρομπάι είχε ανακοινώσει ότι τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
» Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, περιλαβανομένης της υιοθέτησης επιπλέον μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.
» Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
» Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα».
Δεν κατέληξαν σε απόφαση για «βοήθεια»
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χώρες τις Ευρωζώνης συζήτησαν όλα τα πιθανά θεωρητικά μέσα συνδρομής της Ελλάδας χωρίς να καταλήξουν σε οριστική απόφαση.
«Δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα εργαλεία στήριξης» δήλωσε στο πρακτορείο Ρώιτερς διπλωμάτης, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ, το ΔΝΤ ή ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, επικρότησε τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει λευκή επιταγή.
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου