Έκθεση - βόμβα της Κομισιόν για τη χαώδη κατάσταση που απειλεί τη δημόσια υγεία ...
Ζωντανός αρουραίος ανάμεσα σε νωπά κρέατα βρέθηκε σε σφαγείο, προκαλώντας την έκπληξη των Ευρωπαίων ελεγκτών. Και δεν ήταν το μόνο: ανάμεσα σε άλλα, η έκθεση- βόμβα της Κομισιόν για τα ζωικά προϊόντα στην Ελλάδα περιγράφει τη χαώδη κατάσταση των μη εγκεκριμένων σφαγείων, όπου εντοπίζονται σκουριασμένα εργαλεία, επιφάνειες καλυμμένες με μούχλα και ακατάλληλα δοχεία για τη μεταφορά των εντοσθίων.
Την ίδια ώρα, επικεφαλής επιθεωρητής ασφάλειας τροφίμων επισημαίνει...
στα «ΝΕΑ» πως η δημόσια υγεία απειλείται από τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που περιγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν.
Στην έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζουν να λειτουργούν 48 μη εγκεκριμένα σφαγεία. Ακόμα τονίζεται πως πρέπει αμέσως να ληφθούν μέτρα ώστε να φτάνουν στην αγορά ζωικά προϊόντα μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ προβλήματα υγιεινής εντοπίστηκαν σε εγκαταστάσεις της κρεαταγοράς του Ρέντη.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2009, και επιθεωρήθηκαν 9 σφαγεία, εκ των οποίων τα 6 ήταν μη εγκεκριμένα.
Επίσης οι ελεγκτές επισκέφθηκαν 4 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, 3 μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και το κέντρο διανομής στο Ρέντη.
Στα 3 από τα 6 μη εγκεκριμένα σφαγεία εντοπίστηκαν σημαντικές ελλείψεις, όπως ανεπαρκή μέτρα προστασίας κατά των νοσογόνων ζώων: πέρα από τις ακαθαρσίες ποντικών που βρέθηκαν, οι ελεγκτές εντόπισαν και ζωντανό αρουραίο.
Επιπλέον, προβληματικό ήταν το σύστημα εξαερισμού, το σύστημα αποστράγγισης και απουσίαζαν φίλτρα. Εντύπωση στους ειδικούς προκάλεσε το γεγονός ότι σε μη εγκεκριμένο σφαγείο, οι χώροι όπου κατέληγαν τα άρρωστα ή ύποπτα για αρρώστιες ζώα δεν διαχωρίζονταν επαρκώς και δεν είχαν ξεχωριστά αποστραγγιστικά συστήματα από αυτούς όπου βρίσκονταν τα υγιή, καθιστώντας πιθανή τη μετάδοση ασθενειών.
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής επιθεωρητής (lead auditor) ασφάλειας τροφίμων κ. Γιάννης Ζαμπετάκης, «η ελλιπέστατη εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και αρουραίοι στα σφαγεία και διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί να εισρέουν από τα σφαγεία στη διατροφική αλυσίδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος εμπεριέχει μια σειρά από μικροβιολογικούς κινδύνους. «Οι πιο πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μολυσμένων κρεάτων είναι οι μυαλγίες, ο εντερικός πυρετός, οι σοβαρές γαστρεντερίτιδες με αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια», επισημαίνει ο κ. Ζαμπετάκης.
Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στα μη εγκεκριμένα σφαγεία: από τις 10 εγκεκριμένες εγκαταστάσεις που επισκέφθηκαν οι Ευρωπαίοι (3 σφαγεία, 3 μονάδες επεξεργασίας γάλακτος και 4 κρέατος), οι «4 δεν πληρούσαν κάποιες από τις προϋποθέσεις γενικής υγιεινής σε έναν ή και περισσότερους τομείς», σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται η ανεπαρκής προστασία κατά των νοσογόνων ζώων, η κακή κατάσταση κάποιων εργαλείων- κυρίως κοπής- και έλλειψη καθαριότητας σε δοχεία και επιφάνειες με τις οποίες έρχονταν σε επαφή οι τροφές.
ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Εντοπίστηκαν σκουριασμένα εργαλεία, επιφάνειες καλυμμένες με μούχλα και ακατάλληλα δοχεία για τα εντόσθια
Βρώμικα κουφάρια και μούχλα στους καταψύκτες
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ θεωρούνται και οι παλαιές εγκαταστάσεις της κρεαταγοράς του Ρέντη, σύμφωνα με την έκθεση, όπως προέκυψε από τις επιθεωρήσεις των Ευρωπαίων ελεγκτών σε επιχειρήσεις «οι οποίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις γενικής και ειδικής υγιεινής. Μούχλα, υγρά και βρώμικα κουφάρια στους καταψύκτες βρέθηκαν ξανά», επεσήμαναν οι ελεγκτές.
«Η συγκεκριμένη έκθεση της Κομισιόν δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, αφού είναι γνωστό σε πόσο χαμηλά ποσοστά εφαρμόζεται το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που λέγεται ΗΑCCΡ. Αν και το εν λόγω σύστημα αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται τρόφιμα από 1.1.2006, ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται επαρκώς μόνο από μια μειοψηφία επιχειρήσεων τροφίμων. Το πλήθος των προϊόντων που παράγονται από τα σφάγια καταναλώνεται και από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά και εγκύους. Συνεπώς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί μία αρχή ελέγχου όλων των τροφίμων και του νερού, αντί του καθεστώτος πολυδιάσπασης που ισχύει σήμερα», καταλήγει ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου