Τη δυνατότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων λιτότητας -πέραν των όσων προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας- θα εισηγηθεί η Κομισιόν την Τετάρτη και θα εγκρίνει το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα (περικοπές μισθών, αύξηση φορολογίας κ.λπ.) θα συνιστούν τη «χρυσή εφεδρεία» της κυβέρνησης και της Επιτροπής.
Μάλιστα η πορεία εκτέλεσης του ΠΣΑ θα παρακολουθείται μήνα με τον μήνα και, εφόσον παρατηρούνται αποκλίσεις από τους επιδιωκόμενους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, θα...
...λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Η ελληνική οικονομία θα περνάει κάθε μήνα και κάθε τρίμηνο από κοινοτικές «εξετάσεις». Πηγές του υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι στα μέσα Φεβρουαρίου (περί τις 15 του μήνα) που θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα έσοδα του Ιανουαρίου, θα εκδηλωθεί η πρώτη παρέμβαση αν διαπιστωθεί ότι στα δημόσια ταμεία δεν έχουν εισρεύσει τα προσδοκώμενα.
Κάθε μήνα πρόσθετα μέτρα...
Το πρώτο έκτακτο μέτρο θα είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου στη βενζίνη, ενώ, όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει με νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών.
Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, κ. Αλμούνια, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ χαρακτήρισε το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας «φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο», αλλά κράτησε και μια «πισινή», εξηγώντας ότι «οι αντικειμενικοί του στόχοι περιβάλλονται από κινδύνους».
Ετσι οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο που ενδεχομένως χρειασθεί θα ληφθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας διολισθαίνει από τους επιδιωκόμενους στόχους και όχι εκ των προτέρων. Ο κ. Αλμούνια είναι απολύτως σαφής στις δηλώσεις του σ’ αυτό το σημείο, λέγοντας ότι «στις συστάσεις μας θεσπίζουμε μια διαδικασία παρακολούθησης του Προγράμματος η οποία περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που συμβούν κάποιοι από τους κινδύνους που φοβόμαστε ότι θα γίνουν πραγματικότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η εκπρόσωπος του επιτρόπου Αμέλια Τόρες, λέγοντας ότι στις συστάσεις που θα υιοθετήσει η Επιτροπή την Τετάρτη και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη στενότερη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα ζητείται από την Ελλάδα (σ.σ.: έχει ήδη ζητηθεί και η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει) να παρουσιάσει ένα σχέδιο με πρόσθετα μέτρα.
«Δεν θα ανεχθούμε διολισθήσεις-αποκλίσεις από την πορεία που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Αλμούνια στην ίδια συνέντευξή του και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «κάθε φορά (σ.σ.: σε οποιαδήποτε στιγμή) που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις, θα ζητάμε πρόσθετα μέτρα για να διορθώνουμε αυτές τις διολισθήσεις-αποκλίσεις...».
Ο κ. Αλμούνια θεωρεί δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, λέγοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι «έχουμε καταγράψει ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα να υιοθετήσουν αμέσως πρόσθετα μέτρα αν, κατά τη διαδικασία παρακολούθησής τους, το ζητήσουμε».
ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ο ίδιος τόνισε στην ίδια πάντα συνέντευξή του -και η εκπρόσωπός του το επιβεβαίωσε χθες- ότι «για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά χρειάζεται απαραίτητα μια πολύ ακριβής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας καθώς και η στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε χρειασθεί να καταστρώσουμε ένα τόσο λεπτομερές και σκληρό σύστημα εποπτείας, παρακολούθησης και λογοδοσίας καθώς και -αν υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης και πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αποφύγουμε αποκλίσεις (από την εφαρμογή ενός Προγράμματος Σταθερότητας άλλης κοινοτικής χώρας)».
ΣΦΙΧΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΣΑ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί η πρώτη έκθεση στις Βρυξέλλες
Ενα πολύ σφικτό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προγράμματος περιέχεται στο σχέδιο της Γνωμοδότησης της Κομισιόν που θα υιοθετηθεί αύριο, Τετάρτη, και θα εγκριθεί από το Ecofin.
Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα η κυβέρνηση θα υποβάλλει στις Βρυξέλλες έκθεση για την πορεία της με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί στις 15 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η επόμενη στις 16 Μαΐου.
Παράλληλα, κάθε τρεις μήνες (16 Ιουνίου, 16 Σεπτεμβρίου, 16 Δεκεμβρίου) θα οργανώνονται στις Βρυξέλλες «προφορικές εξετάσεις» στις οποίες θα αποφασίζεται η εφαρμογή και των πρόσθετων μέτρων λιτότητας.
Αυτά τα πρόσθετα μέτρα θα λαμβάνονται κάθε φορά που αυτό κρίνεται αναγκαίο, είτε κάθε μήνα είτε κάθε τρίμηνο, με μια εξαιρετικά απλοποιημένη διαδικασία για να αποφεύγεται κάθε σπατάλη χρόνου.
Τέλος, η Αμέλια Τόρες εξήγησε ότι αύριο, Τετάρτη, η Κομισιόν σε ένα ενιαίο κείμενό της, εκτός από τη Γνωμοδότησή της (AVIS) για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, θα υιοθετήσει και συστάσεις με βάση το άρθρο 126 παρ.9 της Συνθήκης για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωσή του μέχρι και το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επίσης, η Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις προς το Εcofin για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Τέλος, στο ίδιο κείμενό της θα υιοθετήσει και συστάσεις για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς προβλέπει το άρθρο 121 παρ. 4 της Συνθήκης.
«ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ» ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εκκίνηση των παρεμβάσεων με αύξηση του φόρου στα καύσιμα
Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, τα πρόσθετα μέτρα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το υπ. Οικονομικών θα τσεκάρει κάθε μήνα την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία θεωρούνται η... αχίλλειος πτέρνα του προϋπολογισμού, και σε περίπτωση που παρατηρούνται αστοχίες θα προχωρεί σε «διορθωτικές» κινήσεις.
Για να προλάβει τις νέες πιέσεις εκ Βρυξελλών το υπουργείο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αν τα έσοδα του Ιανουαρίου δεν είναι ανάλογα των στόχων.
Παράλληλα, όπως προανήγγελλε χθες ο γ.γ. του υπ. Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εξετάζονται και περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες. Προσδιόρισε δε ότι αν χρειαστεί ο κύριος όγκος των πρόσθετων μέτρων θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται κατά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν και θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Θεωρείται ότι η αύξηση στον ΕΦΚ της βενζίνης θα δώσει άμεσα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα προσδοκώμενα οφέλη από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μία αύξηση 10% στον φόρο της βενζίνης θα φέρει στα Ταμεία του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Εξάλλου ο κ. Πλασκοβίτης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Τράπεζες και Οικονομία - Το επόμενο βήμα» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή», ήταν ξεκάθαρος:
«Προφανώς και θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον τομέα των δαπανών, εάν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων», απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται ανά μήνα και διατύπωσε την εκτίμηση πως είναι εφικτό τα έσοδα να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.
«Οποια πρόσθετα μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και όχι με διορθωτικές κινήσεις στο τέλος του έτους», κατέληξε.
Γ. Δαράτος-Κ. Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου