12.2.10

Στήριξη αλλά... και επιτηρητές...

Σαφής είναι η πολιτική στήριξη που αποφάσισαν να δώσουν οι 27 ηγέτες στην Ελλάδα, η οποία συνοψίζεται σε μια περιεκτική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Eνωσης Χέρμαν βαν Ρομπουί.
Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή που απευθύνεται προφανώς και στις διεθνείς αγορές: «Εμείς, οι 16 ηγέτες της Ενωσης (σ.σ.: μόνο οι 16 της Ευρωζώνης λόγω άρνησης Βρετανών και Σουηδών για ανάμειξη ολόκληρης της Ενωσης) υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειασθεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων (σ.σ.: υπαρκτό το εναλλακτικό σχέδιο Β’), ώστε να διασφαλισθεί ότι οι...
φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».


«Καλούμε» -συνεχίζει η πολιτική δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί- «την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση των ελλειμμάτων κατά 4% το 2010. Καλούμε το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα».

«Η Επιτροπή» -συνεχίζει ο κ. Βαν Ρομπουί- «θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα (σ.σ.: σχέδιο Β’) βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο (σ.σ.: ήδη την έχει προγραμματίσει η Κομισιόν). Τα μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη από τις χώρες της Ενωσης» καταλήγει η δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί, ο οποίος στην εισαγωγή της δήλωσής του αυτής θύμισε ότι «όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς πολιτικές, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί (σ.σ.: Συνθήκη της Λισαβόνας και Σύμφωνο Σταθερότητας). Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο ίδιος.

Ακριβώς βάσει αυτού του τμήματος της δήλωσης Βαν Ρομπουί στηρίζεται και η πρόθεση του Γιούρογκρουπ, που ανήγγειλε στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο κορυφής ο πρόεδρός του, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συζητήσει στη σύνοδο που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης των οικονομιών όλων ανεξαιρέτως των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα και ζωτικά προβλήματα.

Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν (μια συλλογή χρηματοοικονομικών εργαλείων, ελέχθη χαρακτηριστικά) θα καλύπτουν θεωρητικά και πρακτικά όλες τις χώρες με, φυσικά, πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Θα πρόκειται για μέτρα που θα λαμβάνονται επιλεκτικά και κατά περίπτωση υπέρ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησής της.

Οι χρηματοδοτήσεις (δάνεια, εγγυήσεις δανείων, διαθέσιμοι πόροι από προϋπολογισμούς άλλων κοινοτικών χωρών κ.λπ.) που θα αποφασίζονται θα κατανέμονται μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μίας από αυτές. Οι παρεμβάσεις δηλαδή θα γίνονται κατά περίπτωση και βήμα βήμα, δηλαδή δεν πρόκειται να λαμβάνονται άμεσα και μαζικά όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός στήριξης και διάσωσης κάθε εθνικής οικονομίας.

Με αυτόν τον γενικό και αόριστο τρόπο καλύπτεται πλήρως και η Ελλάδα η οποία, όπως τόνισε στην πολιτική δήλωσή του ο κ. Βαν Ρομπουί, «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».

Ανάγκες
Είναι όμως γνωστό ότι η Αθήνα έχει ανάγκη για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές ανάγκες 50 με 55 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Αρα θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η αδιαφορία των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας για τη με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του ΔΝΤ στην ομάδα ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Το ότι αυτό περιλαμβάνεται στη δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί οφείλεται στην επιθυμία της Ελλάδας που θέλει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη τεχνογνωσία του σε περιπτώσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάρρευσης των οικονομιών πολλών χωρών του κόσμου όλες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και συνιστά κατά την ελληνική άποψη και ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι αυτός ο κολοσσός τεχνογνωσίας που διαθέτει ένα πολύπειρο μηχανισμό για την ανάκαμψη των οικονομιών βρίσκεται κι αυτός στο πλευρό της Ελλάδας.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο κ. Παπανδρέου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Γάλλο σοσιαλδημοκράτη Ντομινίκ Στρος Καν.

Ως προς την εφαρμογή «πρόσθετων» μέτρων στην Ελλάδα, αυτά θα λαμβάνονται μόνον αν υπάρχει μόνιμη και προφανώς διαρκής απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τους δεσμευτικούς στόχους που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας συν τα πρόσθετα μέτρα που είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.

Ο μηχανισμός

O μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζουν κινδύνους θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:

* τα διμερή δάνεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία
* άνοιγμα γραμμής παροχής πιστώσεων σε μια χώρα, κάτι που εφαρμόζει ήδη το ΔΝΤ (Standby Facility υπό ιδιαίτερα αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους χορήγησης) και θέλει να το μιμηθεί και η Ευρωζώνη
* πολυμερή δανειοδότηση. Η κατανομή του ύψους του δανείου από κάθε κοινοτική χώρα θα προσδιορίζεται με βάση μια κλείδα κατανομής ανάλογης προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας που θέλει να πάρει μέρος στον δανεισμό.
* εγγυήσεις δανείων π.χ. στις εκδόσεις ελληνικών ομολογιακών δανείων.

Γιώργος Δαράτος



ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Το παρασκήνιο και η συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί

Η ελληνική υπόθεση στήριξης της οικονομίας της είχε λήξει πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι, πριν δηλαδή αρχίσουν οι εργασίες του άτυπου συμβουλίου κορυφής, με μια ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Eνωσης κ. Βαν Ρομπουί (φωτογραφία), η κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, αργότερα προσήλθαν και πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν χρειάσθηκε περισσότερο από μία ώρα για να καταλήξουν στο περιεχόμενο της πολιτικής δήλωσης στήριξης της Ελλάδας. Πρέπει επίσης να λεχθεί ότι μέχρι αργά προχθές το βράδυ, παρά τις πιέσεις που ασκούσε στους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αυτοί ήταν ανένδοτοι σε κάθε ιδέα στήριξης της Ελλάδας.

Ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, ήταν η απάντηση των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών. Δεν έχουμε λόγους να αναμειχθούμε στα λάθη των Ελλήνων για τη διόρθωσή τους ήταν η απάντηση των Φιλελευθέρων.

Τελικά τη λύση την έδωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος Σαρκοζί, ανακοινώνοντας ως τετελεσμένη την απόφαση των 27 για παροχή πολιτικής στήριξης της Ελλάδας.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Σόιμπλε προτίθεται να ζητήσει την προσεχή Τρίτη από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη λήψη απόφασης αποστολής στην Αθήνα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου ως παρατηρητή- τοποτηρητή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και θα γράφει σχετικά ανά δεκαπενθήμερο μία έκθεση στην Επιτροπή για το ζήτημα αυτό.

Η τρόικα της επιτήρησης
Καθημερινό τεστ και αν χρειαστεί μέτρα

Μία τρόικα αναλαμβάνει από σήμερα τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του χθεσινού άτυπου συμβουλίου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρακολουθούν συστηματικά, καθημερινά την πορεία εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Και αν παραστεί ανάγκη, το ΔΝΤ, ιδιαίτερα θα υποβάλει στην Κομισιόν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα σε περίπτωση απόκλισης από του στόχους του προγράμματος σταθερότητας.

Ενδιαφέρον εμφανίζει μία «μικρή» αντίφαση: τη συμμετοχή στον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών η ελληνική πλευρά λέει ότι τη ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, στη συνέντευξή της η κ. Μέρκελ είπε ότι ήταν αυτή που ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να καλμάρει τους Βαυαρούς χριστιανοδημοκράτες και τους φιλελεύθερους του κυβερνητικού συνασπισμού της που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ μίλησε για «συνεργασία με την Κομισιόν ως προς την επιτήρηση της Ελλάδας και την επεξεργασία των πρόσθετων μέτρων αν αυτά αποδειχθούν αναγκαία».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. βαν Ρομπουί είπε ότι η αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της δεν συνιστά άμεσο πρόβλημα, καθώς και ότι η πολιτική βούληση όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα ήταν φανερή και ξεκάθαρη. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ είπε ότι τη Δευτέρα στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα γίνει η τελική επεξεργασία στις λεπτομέρειες του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Ο ίδιος απέκλεισε κάθε ιδέα κινδύνου πτώχευσης της Ελλάδας, μία υπόθεση για την οποία δεν έχουμε τα στοιχεία που θα μας επέτρεπαν σήμερα ν’ αντιμετωπίσουμε.

Η Μέρκελ
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει μία χώρα-μέλος της να καταρρεύσει. Από την άλλη, υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να γίνουν σεβαστοί από την Ελλάδα. Καλούμε την Ελλάδα να εφαρμόσει με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα την απόφαση που πήραμε, η οποία τη δεσμεύει.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης πρόσθετων μέτρων, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Σαρκοζί τόνισε ότι «τη συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να μας την υπαγορεύσουν οι διεθνείς αγορές. Δεν πρόκειται να σας πω σήμερα τις λεπτομέρειες των μέτρων στήριξης. Αυτά θα αποκαλύπτονται ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων. Η στρατηγική μας είναι διαυγής και αυτή τη στρατηγική οφείλουν να κατανοήσουν οι αγορές».

Τέλος, ο Αυστριακός πρόεδρος Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μίας κοινής πιστωτικής γραμμής από την οποία θα μπορεί να αντλεί η Ελλάδα τους πόρους που έχει ανάγκη.

Αντίδραση ΔΝΤ
Απάντηση στις προκλήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσόρισε χθες την υποστήριξη που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον δήλωσε ότι η υποστήριξη από την Ε.Ε. «μαζί με την πολιτική δράση που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα και μία απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα». Η κ. Ατκινσον ανακοίνωσε ότι «το ΔΝΤ, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που είναι αναγκαία». Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ.

Ξένα ΜΜΕ
Η μεγάλη δοκιμασία για τον Χ. Βαν Ρομπουί

Στις πρώτες θέσεις της θεματολογίας των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρέθηκε η είδηση για στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ. Το BBC ανέφερε ότι η συμφωνία στήριξης της Ελλάδας αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ στην ιστοσελίδα των «Financial Times» επισημάνθηκε ότι η Γερμανία επέμεινε το σχέδιο διάσωσης να μην αποτελέσει «λευκή επιταγή» για την Ελλάδα, αλλά να συνδυαστεί με το υψηλό για την Ελλάδα τίμημα της στενής ευρωπαϊκής επιτήρησης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της.

Σύμφωνα με τους «Times», οι υπουργοί Οικονομικών, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας, «εργάστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας για να βοηθήσουν τον πρόεδρο της ΕΕ να σώσει την πρώτη του σύνοδο από την καταστροφή». Η «Guardian» ανέφερε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να συμβάλει στο σχέδιο διάσωσης με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων, προσθέτοντας ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες τους κερδοσκόπους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: