11.2.10

Ευρωπαϊκές λύσεις για τα ελληνικά προβλήματα...


Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σήμερα στις Βρυξέλλες σε πολιτική συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας. Ρόλος «κλειδί» στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους, προορίζεται για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούνιο.
Το ρόλο του επιτηρητή της ελληνικής οικονομίας επιφυλάσσουν για τον κ. Λουκά Παπαδήμο οι Βρυξέλλες.

Διπλωματική πηγή των Βρυξελλών υποστήριζε χθες ότι ...
η λύση που επιλέγεται από τα κράτη μέλη θα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκή, δηλαδή μέσω Κοινότητας, χωρίς να αποκλείονται συμπληρωματικά και οι διμερείς παρεμβάσεις.

Επιθυμούν συλλογική δράση, ώστε αφενός μεν να δεσμεύσουν περαιτέρω την κυβέρνηση στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και αφετέρου να στείλουν σαφέστατο μήνυμα στους κερδοσκόπους, ότι πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται όλα τα κράτη μέλη.

Χθες πραγματοποιήθηκαν δυο έκτακτες τηλεδιασκέψεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Η μία του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και η άλλη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπό την προεδρία του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του νέου επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Βασικό θέμα και στις δύο συνεδριάσεις ήταν η παράκαμψη των νομικών εμποδίων για την ανάληψη δράσης της Κοινότητας. Συγκεκριμένα, η Συνθήκη της Λισαβόνας περιέχει δύο αντιφατικά μεταξύ τους άρθρα, το 122 που προβλέπει ότι ένα κράτος μέλος όταν αντιμετωπίζει έκτακτες περιστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό του μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Κοινότητας και το 125 που αποκλείει τη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας υπό μορφή εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Λίγη ώρα μετά τις τηλεδιασκέψεις ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για την προετοιμασία της συζήτησης στη σημερινή σύνοδο και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέδεσε την απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας με την ασφυκτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα απαίτησε να τοποθετηθεί με τη λήξη θητείας τον Ιούνιο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος ως ο Ευρωπαίος ειδικός απεσταλμένος για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν αποδέχθηκε την εισήγηση των Γερμανών και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι εταίροι.

Την ίδια στιγμή οι εταίροι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ξαναδεσμευθεί δημόσια στην απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου το έκανε χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί, ενώ το ίδιο θα κάνει και σήμερα στη διάρκεια της Συνόδου.

Αναφορικά με τη μορφή που θα έχει η στήριξη, η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι το νομικό και τεχνικό σκέλος το έχουν αναλάβει εμπειρογνώμονες.

Πάντως, τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» περιλαμβάνουν από την ίδρυση ειδικού ταμείου, μέχρι την αύξηση των προκαταβολών των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Το πλέον πιθανό είναι ότι θα επιλέξουν ένα «πακέτο» δράσεων.

Πρόταση Γιούνκερ

Την πρόθεσή του να παρουσιάσει στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Luxemburg Wort», σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Ο Γιούνκερ είπε ότι έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υποβάλει στη σημερινή σύνοδο την πρόταση του Eurogroup.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

Θα δώσουν μετά τη Σύνοδο κοινή συνέντευξη Μέρκελ και Σαρκοζί

Μήνυμα υποστήριξης της οικονομίας από Γαλλία και Γερμανία

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή, άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονομία, στην οποία θα παραστούν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Με την ολοκλήρωση της συνόδου, Μέρκελ και Σαρκοζί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στην κατάσταση της Ελλάδας, όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Λικ Σατέλ.

«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Μέρκελ πάνω σε διάφορα θέματα. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό (της κατάστασης της Ελλάδας) θα θιγεί», δήλωσε ο Σατέλ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

Πολιτική δέσμευση

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα προβούν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μέχρις ότου το ζήτημα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο. «Το πιο πιθανό είναι να εκφράσουν πολιτική δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς λεπτομέρειες», δήλωσε η ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η γερμανική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έντονες διαβουλεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει ακόμη κάποια τελική απόφαση... συζητώνται διάφορες ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει» δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, από την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους μέχρι τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων. Παράλληλα, ο Γερμανός Βολφ Κλιντς, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε χθες ότι ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με τη βοήθεια της Γερμανίας θα μπορούσε να αφορά την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από γερμανική κρατική τράπεζα, όπως η KfW, καθώς η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει μια άμεση διάσωση μιας χώρας - μέλους.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα οικονομική στήριξη σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των ειδικών διακανονισμών του G20 για βοήθεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Και παρά τους φόβους που επισκιάζουν τις χρηματαγορές για το χρέος της Ελλάδας, ορισμένες επενδυτικές εταιρείες της Γαλλίας έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, λόγω των υψηλών αποδόσεων, αλλά και εν μέσω ελπίδων για πακέτο διάσωσης.

«Οι ανησυχίες για την Ελλάδα είναι πλέον υπερβολικές», διευκρινίζει διαχειριστής κεφαλαίων στη Montsegur Finance. «Τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν πολύ υψηλότερη απόδοση έναντι πολλών εταιρικών ομολόγων και αποτελούν ενδιαφέρουσα πρόταση», καταλήγει.

Οι επιλογές

Πληθώρα επιλογών εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν την καταχρεωμένη Ελλάδα, κίνηση που εάν τελικά υλοποιηθεί θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα διάσωσης χώρας μέλους του ευρώ στην 11χρονη ιστορία του.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη μεθόδευση όσον αφορά στη διάσωση μιας οικονομίας της Ευρωζώνης και μάλιστα κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να βρει το νομικό υπόβαθρο για κάτι τέτοιο και ίσως αυτό να αποτελέσει μία επίπονη και χρονοβόρο νομική διαδικασία. Πιθανόν όμως η Ε.Ε. να μην έχει άλλη επιλογή εάν οι ανησυχίες των επενδυτών για την Ελλάδα λάβουν εκτεταμένες διαστάσεις.

Το Reuters αναφέρει διάφορα σενάρια, ένα εκ των οποίων είναι η χορήγηση δανείων από κυβερνήσεις. Επικρατούν φήμες ότι κάποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να διευρύνουν τις δανειακές εγγυήσεις τους προς την Ελλάδα και πιθανότατα και σε άλλες χώρες της περιφέρειας του Νότου, όμως η κοινοτική νομοθεσία ίσως να σταθεί εμπόδιο.

Νομικά αμφιλεγόμενη θεωρείται και η δημιουργία ενός άμεσου ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα μπορούσαν να συμβάλουν χώρες-μέλη της Ε.Ε. Απλούστερος και περισσότερο ασφαλής δρόμος από νομικής πλευράς θα μπορούσε να είναι για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να το προβάλουν ως επένδυση και όχι ως βοήθεια.

Ενα ακόμη σενάριο θεωρείται η βοήθεια μέσω διαρθρωτικών ταμείων, κάτι που θα ήταν σχετικά εύκολο να εφαρμοστεί εφόσον μπορεί να αποφασιστεί από την Κομισιόν.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πιθανόν να συνιστούσε λύση, καθώς οι διοικητές της - οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. - θα μπορούσαν να ζητήσουν από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και εν συνεχεία να τα χρησιμοποιήσει για την αγορά ελληνικών ομολόγων, κίνηση που επίσης θα μπορούσε να εκληφθεί ως επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και όχι ως βοήθεια.

Η ιδέα έκδοσης κοινού ευρωομολόγου βρίσκει αντίθετες τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ όσον αφορά σε βοήθεια από το ΔΝΤ - η οποία σήμερα περιορίζεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας - αυτή θα μπορούσε να προσφερθεί εάν η Ε.Ε. το ζητήσει.

Ακόμη μία οδός θα ήταν μέσω της αποκαλούμενης Ευέλικτης Δανειακής Διευκόλυνσης του ΔΝΤ, που συστήθηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει καλό ιστορικό στα δημοσιονομικά της και ίσως να μην τηρεί τις προδιαγραφές για μία τέτοια βοήθεια. Πιο πιθανό σενάριο θα ήταν για την Ε.Ε. να ζητήσει από το ΔΝΤ να παρακολουθεί εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της μέσω κάποιας μορφής «ενισχυμένης εποπτείας».

Σχόλια οικονομολόγων

Οι περισσότεροι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, πάντως, εκφράζονται θετικά στο ενδεχόμενο διάσωσης της χώρας, με τον Νουριέλ Ρουμπινί να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη προοπτική ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απέφερε μακροπρόθεσμα μεγαλύτερα οφέλη, εκτιμά ο κ. Ρουμπινί.

Την ίδια στιγμή, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να παραμείνει εντός Ευρωζώνης. «Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα προβεί στα αναγκαία μέτρα ώστε να παραμείνει μέλος του ευρώ, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο κ. Σόρος.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόσεφ Στίγκλιτς, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι στηρίζει την Ελλάδα και άλλες χώρες -όπως Ισπανία και Πορτογαλία- που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές χρέους.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει αυτές τις χώρες και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνει», διευκρίνισε ο κ. Στίγκλιτς.
Naytemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: