ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Χωρίς την ψήφο της Ελλάδας θα κριθεί στις 15 Μαρτίου η επιβολή πιο σκληρής λιτότητας...
Σε 30 ημέρες θα έρθει η «στιγμή της αλήθειας» για την Ελλάδα, καθώς τότε θα κληθείπιθανότατα- να πάρει πρόσθετα σκληρά μέτρα, οπως η αύξηση του ΦΠΑ και η περαιτέρω περικοπή δαπανών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τον 14ο μισθό.
Μάλιστα, τα νέα μέτρα θα είναι καθ΄ υπαγόρευσιν Βρυξελλών, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει καν στην ψηφοφορία, όπως αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που- για άλλη μια φορά- δεν...
ανακοίνωσε συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης της Ελλάδας έναντι της κερδοσκοπίας των αγορών, παρά τη σχετική επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρέν, είπαν χθες ότι η Ελλάδα πήρε προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση πεπραγμένων προκειμένου να αποδείξει αν μπορεί ή όχι να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει. Αν φανεί ότι δεν μπορεί να τον πετύχει, τότε, όπως είπαν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει επιπλέον μέτρα.
Ουσιαστικά, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα είναι σχεδόν σίγουρα, καθώς ήδη υπάρχουν εξελίξεις όπως η απρόβλεπτα μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, που προοιωνίζονται κινδύνους για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ έδωσε χθες και μια πρόγευση του πιθανού περιεχομένου τους. Μίλησε για περαιτέρω περικοπές δαπανών, για αύξηση του ΦΠΑ, για αύξηση των ειδικών φόρων στα αγαθά πολυτελείας, όπως και στα αυτοκίνητα αλλά και για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας καυσίμων.
Έτσι, στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλει την έκθεσή της για την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο. Αν διαπιστωθεί ότι οι στόχοι του ΠΣΑ δεν είναι εφικτοί, η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με τον κ. Ρεν και τις υπηρεσίες του τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία συμφώνησε να πάρει. Την απόφαση, όμως, θα πάρει το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με ψηφοφορία στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ισχύουν στην Ένωση, όπως είπε ο κ. Ρεν.
«Η Ευρωζώνη θα αποφασίσει, η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει. Αν τα μέτρα που έχει πάρει αποδειχθούν ανεπαρκή, θα της επιβάλουμε επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ, κλείνοντας το μάτι στις αγορές, σε περίπτωση που θεωρούσαν ότι οι υπουργοί αντιμετώπισαν την Ελλαδα με επιείκεια. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο ίδιος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι- αν και δεν ανακοινώθηκαν- υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι, οι οποίοι θα κινητοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης για να στηριχθεί η Ελλάδα. Θα αντιδράσουμε συντονισμένα, είπε.
«Ο λαός της Ελλάδας δεν αφήνεται στο έλεος των αγορών», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη. Αντίθετα».
Ο ίδιος άλλωστε, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως γνωρίζει πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει.
Τιτανικός
Η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της ειναι τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο «να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο όπως ο Τιτανικός», είπε, εξάλλου, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκαλώντας αίσθηση.
Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε: «Αν χρειασθούν πρόσθετα μέτρα θα τα λάβουμε».
Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Μέσα σε 30 ημέρες η Κομισιόν θα κρίνει αν είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%
Δύο αντίθετες γραμμές στις Βρυξέλλες
Ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί Η ΧΘΕΣΙΝΗ απόφαση ήταν αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων και συμβιβασμού αντιτιθέμενων απόψεων. Από τη μια πλευρά, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήθελαν να επιβάλουν, όπως φαίνεται, μέτρα στην Ελλαδα «εδώ και τώρα», ενώ από την άλλη η γαλλική αποψη, καθώς και αυτή του κ. Γιούνκερ ήταν υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης. Είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι πριν από το Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε, προσερχόμενος στο χθεσινό συμβούλιο ότι «το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας θα εξετασθεί τον Μάρτιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του, το Λουξεμβούργο, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμη και σε διμερή στήριξη της Ελλάδας αν χρειαστεί. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ μίλησε σε πιο αυστηρό τόνο, λέγοντας πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Ελλάδα να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» και να «σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».
Τα σενάρια
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ότι αν τελικώς η Κομισιόν υπαγορεύσει επιπλέον μέτρα στην Αθήνα, αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στην περικοπή δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ως προς το δεύτερο σκέλος ανέφερε μάλιστα τρία παραδείγματα:
● ΑΥΞΗΣΗ του ΦΠΑ ● ΕΠΙΒΟΛΗ φόρου στα αγαθά πολυτελείας, όπως τα ακριβά αυτοκίνητα ● ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα «Είναι δύσκολο να αλλάξει ρότα ο Τιτανικός», είπε χθες πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας πίστωση χρόνου από τους εταίρους. Υπέρ της σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας τάχθηκε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου