22.2.10

Εισηγήσεις για να... κοπεί μαχαίρι το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους...

Ναι στην καθολική απαγόρευση, αλλά...μακριά από εμάς, λένε οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων...
Στα σκαριά βρίσκεται νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς όπως διαπίστωσε η υπουργός Υγείας ο ισχύων νόμος έχει προβλήματα, αντιφάσεις και προχειρότητα στις διατάξεις. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος για καθολική απαγόρευση, υπό την προϋπόθεση ότι...
δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις τους.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι εφαρμόσιμο και επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη του καπνίσματος, ενώ διευκρίνισε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου. Στην πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα για καθολική απαγόρευση καπνίσματος συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης και διασκέδασης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαιρεθούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα παραδοσιακά καφενεία και οι κυρώσεις θα περιορίζονται στους πελάτες και όχι τους ίδιους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, έχει ζητήσει "να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία". Έχει προτείνει, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα βοηθήσει να ελαττωθεί το κάπνισμα στις παιδικές ηλικίες και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο διακοπής και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τέλος ο κ. Μπεχράκης έχει προτείνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.
enet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: