19.2.10

Ευκαιρία δραπέτευσης...

της Λώρης Κέζα
Εξαλλη μπορεί να είναι η γυναίκα του νεκρού στον Βύρωνα. Εξαλλοι μπορούν να είναι οι περίοικοι που άκουσαν 90 πυροβολισμούς έξω από τα σπίτια τους. Εξαλλοι μπορούν να είναι οι τηλεθεατές που μαθαίνουν για το μακελειό από τα δελτία ειδήσεων.

Ο μόνος που δεν δικαιούται να δηλώνει «έξαλλος» είναι ο...

...υπουργός που ορκίστηκε να προστατεύει τον πολίτη. Οι άνθρωποί του διαδίδουν πως ο υπουργός θύμωσε με τους κακούς χειρισμούς της αστυνομίας. Πώς μπορεί να θυμώνει όταν ο ίδιος είναι κομμάτι του προβλήματος; Ο υπουργός δεν μπορεί να βγάζει την ουρά του απ΄ έξω όταν οι υφιστάμενοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους πολύ απλά γιατί ο ίδιος καθορίζει το πλαίσιο της δουλειάς. Δεν είπαμε να βάλει σιμπί στο αυτοκίνητό του ούτε να βγει περιπολία με τα μηχανάκια της ομάδας Δέλτα.

Θα μπορούσε όμως να έχει καθορίσει ποιοι αστυνομικοί θα οπλοφορούν, πόσο συχνά προπονούνται στη σκοποβολή και κάθε πότε εξετάζονται από ψυχολόγους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν φταίει ο ίδιος για το έλλειμμα ασφάλειας: είναι υπουργός ολίγων μηνών. Η δεύτερη θητεία του στο υπουργείο της Κατεχάκη ξεκίνησε με επευφημίες. Ηταν ο καταλληλότερος, φορούσε ακόμη τον κότινο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατάφερε να περιορίσει θεαματικά την εγκληματικότητα το 2004. Με αυτόν τον αέρα του νικητή άρχισε να κάνει δηλώσεις. Εταξε ότι θα διαλύσει τα γκέτο, θα επιβάλει την τάξη στα αστικά κέντρα, θα τσακώσει τους τρομοκράτες. Αντε να δεχτούμε ότι αυτά είναι μακροπρόθεσμα. Να πιάσουμε τότε μια εξαγγελία για άμεσα αποτελέσματα. Εταξε ότι θα παραδώσει τα πεζοδρόμια στους πεζούς. Με περίσσιο στόμφο είπε ότι θα σταματήσει το παράνομο παρκάρισμα των δίτροχων. Η Τροχαία τού έκανε το χατίρι για τρεις ημέρες, βγήκαν γερανοί στη Βασιλίσσης Σοφίας και μετά, όταν έσβησαν τα φώτα της κάμερας, επανήλθε το οικείο χάος. Δεν τον φοβήθηκαν οι πιτσιρικάδες με τα σκουτεράκια, θα συμμαζευτούν οι τρομοκράτες και οι λήσταρχοι από τις κορόνες του;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλησε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Με ανακοινώσεις. Είπε λοιπόν ότι θα βγουν στους δρόμους 2.000 εποχούμενοι αστυνομικοί. Θα ευρεθούν και 1.000 μοτοσικλέτες για να κυκλοφορούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών. Δεν μίλησε για προσλήψεις, οπότε καταλαβαίνουμε ότι όλοι αυτοί είχαν βολευτεί σε κάποιο γραφείο. Επρεπε να σκοτωθεί ένας νέος άνθρωπος και να εξευτελιστεί η αστυνομία από μια σειρά λαθών για να ενισχυθούν οι περιπολίες και μάλιστα από εντυπωσιακό αριθμό ένστολων. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα στελεχωθούν 96 Τμήματα Ασφαλείας. Εν ολίγοις βρέθηκαν άνθρωποι, χρήματα και ιδέες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Εχουμε όμως την εντύπωση ότι όλα αυτά ανακοινώθηκαν για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη συγκυριακή διαχείριση της δημόσιας ασφάλειας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αρκέστηκε σε αυτά τα πρακτικά και εντυπωσιακά.

Επαυξάνοντας είπε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης των αστυνομικών. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Θα επιλέξει μεταξύ άγριων ειδικών φρουρών και καλοσυνάτων ένστολων που δίνουν οδηγίες στους τουρίστες ή θα επιλέξει μια υβριδική λύση.

Προς το παρόν πρέπει να επιμορφώσει το ασκέρι με τους ανίδεους. Η σειρά λαθών που έγιναν σε σχέση με τους κακοποιούς του Βύρωνα δείχνει έλλειψη βασικών γνώσεων.

Δεν μπορεί οι κρατούμενοι να βρίσκουν όπλα στις τουαλέτες και να πηδούν από τα παράθυρα. Δεν μπορεί τα πληρώματα των περιπολικών να μην μπορούν να ακινητοποιήσουν ένα ύποπτο όχημα. Δεν μπορεί σε μια συμπλοκή να πυροβολούν έναν άσχετο εννέα φορές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μια κρίσιμη φάση. Από όλα όσα έχουν συμβεί επί των ημερών του αυτό που πρέπει να τον προβληματίσει είναι η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το γραφείο του. Κάποιοι τον κοροϊδεύουν αναιδώς. Θα μπορούσε άραγε να περισώσει την αξιοπρέπειά του δραπετεύοντας στις δημοτικές εκλογές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: