8.2.10

Βολτάζ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση έκανε την Ελλάδα ομφαλό της γης. Δεν υπάρχει μέρα που η αφρόκρεμα του διεθνούς Τύπου να μην ασχολείται μαζί μας. Η ελληνική οικονομία είναι πεδίο άσκησης για τα καλύτερα μυαλά από Νούριελ Ρουμπίνι ώς τη συντακτική ομάδα του Lex, της αιχμηρής σχολιογραφικής στήλης στην πίσω σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ μεγάλη διαφορά στο πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και στο πώς μας βλέπουν αυτοί. Εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας ως θύμα των...
κερδοσκόπων και αναρωτιόμαστε αν θα μας στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί βλέπουν την Ελλάδα ως μέλος της περιφέρειας της ευρωζώνης. Κατά την ανάλυσή τους, η περιφέρεια έχει υστέρηση ανάπτυξης και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Η περιφέρεια υποφέρει επίσης από την ανισορροπία με την πλεονασματική Γερμανία, μια σούπερ εξαγωγική οικονομία με συμπιεσμένους μισθούς.

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ φαίνεται παράξενο, οι ξένοι αναλυτές βλέπουν με συμπάθεια την Ελλάδα. Η συμμετοχή στο ευρώ καθιστά αδύνατη την υποτίμηση της δραχμήςπου ήταν το κλασικό όπλο των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών του παρελθόντος. Τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα, θα ματώσουν την κοινωνία. Εξίσου αιματηρή θα ήταν μια μείωση του μισθολογικού κόστους- δηλαδή αντί να υποτιμηθεί το νόμισμα, να υποτιμηθεί το εργατικό δυναμικό. Το χειρότερο είναι πως όλα αυτά δεν θα επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα. Άρα δεν υπάρχει προοπτική ευημερίας. Από την άποψη αυτή, το γεγονός ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν είναι παρήγορο.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπακωνσταντίνου κινήθηκε ενεργητικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε να βρεθεί στην οδό Νίκης. Ωστόσο, η καρέκλα του υπουργού Οικονομικών αποδεικνύεται ηλεκτρική. Αρχικά, η έκφραση του Παπακωνσταντίνου δεν πρόδιδε αυτό που ένιωθε κάθε φορά που ανέβαινε το βολτάζ. Ωστόσο, οι ασκήσεις ηλεκτροπληξίας φαίνεται να τον έχουν φθείρει σιγά σιγά.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Ελλάδας στην ευρωζώνη σημαίνει πως ο Παπακωνσταντίνου έχει πολύ λιγότερα εργαλεία από τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών του παρελθόντος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιώργος έχει και το μισό χαρτοφυλάκιο από τους προκατόχους του. Στην πράξη είναι υπουργός Ελλείμματος, Χρέους και Φόρων, ενώ η Λούκα Κατσέλη είναι υπουργός Ανάπτυξης.

ΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ηλεκτρική καρέκλα, ο Παπακωνσταντίνου επιδεικνύει γενναιότητα. Ωστόσο, επείγει να τον απελευθερώσει ο Πρωθυπουργός. Εκτός από στήριξη- που την έχει από τον Παπανδρέουο Παπακωνσταντίνου χρειάζεται κάλυψη για να βγάλει την Ελλάδα από το λάκκο. Αυτό προϋποθέτει τολμηρές κινήσεις, όχι μόνο σε θέματα δανεισμού, αλλά και οικονομικού σχεδιασμού με απώτερο ορίζοντα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: