Στην έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβη την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε προαναγγείλει από την Τρίτη ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μεν το σχέδιο δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας, αλλά αναλαμβάνει ρόλο "θεματοφύλακα" της εφαρμογής του θέτοντας τη χώρα υπό αυστηρή επιτήρηση, κάτι που έδειξε και με την απόφαση να ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση σε βάρος της σχετικά με τις αναξιόπιστες στατιστικές για τα ελλείμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ζητεί...
από την ελληνική κυβέρνηση εξειδικευμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας πως το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές προσαρμογές.
"Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η Επιτροπή "χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων", προσθέτει.
Εντούτοις "ζητεί από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες" και "να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012".
Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά στενή "επιτήρηση" της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα.
Αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών της, εκτιμώντας ότι η χώρα "απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές".
Αλμούνια: "Θα παρακολουθείται στενά ο προϋπολογισμός"
"Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις φορολογικές ανισορροπίες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της", δήλωσε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.
"Αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και από ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον και αυτό είναι προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ ως συνόλου", αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλμούνια.
Η Επιτροπή, που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, "θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων πολύ στενά και τακτικά", πρόσθεσε.
Ο επίτροπος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο.
Ο X. Αλμούνια αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ελλάδα για να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση. Σημείωσε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.
Ερωτηθείς για το θέμα των ευρωομολόγων, ο Ισπανός Επίτροπος απέφυγε κατά βάση να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Ισπανία.
Κύμα αντίστασης κατά των κυβερνητικών μέτρων θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
"Να μπλοκάρουν τα μέτρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ" κάλεσε τους εργαζόμενους ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι τα μέτρα εκτός από κοινωνικά άδικα, είναι και αναποτελεσματικά και εκτίμησε ότι δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα, ούτε τα χρέη.
Κατ’ αρχήν θετικές οι αγορές
Θετικά αλλά με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι αγορές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, σε σύγκριση με τα γερμανικά, έχουν υποχωρήσει στις 345 μονάδες βάσης, από 360 που ήταν την Τρίτη.
Πεταλωτής: Διάλογος για τα όρια συνταξιοδότησης
«Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο για το ασφαλιστικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ερωτηθείς αν το ηλικιακό όριο θα είναι τα 68 έτη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «εμείς συζητάμε στις βάσεις που έχουμε και όχι με βάση τα 68 χρόνια».
Αναφορικά με το «πάγωμα» μισθών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για προσωρινή λύση για το 2010, ενώ η «συνταγή Καραμανλή» προέβλεπε μόνο «πάγωμα» και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Ως προς το αν οι χτεσινές ανακοινώσεις αποτελούν «συνταγή Καραμανλή», ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στις κυβερνήσεις Καραμανλή μιλούσαμε για ένα «κουκούλωμα» των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή».
«Όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.