5.2.10

Η πενταετία κλειδί για την ιθαγένεια...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετες προϋποθέσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε 500.000 μετανάστες...
«Κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες: με μικρές τροποποιήσεις και αυστηρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις της διαδικασίας κατατέθηκε χθες το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Διαβατήριο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από 500.000 νόμιμους μετανάστες, καθώς και 250.000

παιδιά της δεύτερης γενιάς θα...

δοθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου περισσότεροι από 266.000 ομογενείς και μετανάστες.

«Εθνική, κοινωνική και οικονομική ανάγκη» χαρακτήρισε την ένταξη των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τις τροποποιήσεις που έγιναν από το αρχικό κείμενο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας, ενσωματώνοντας κάθε λογική και χρήσιμη πρόταση που κατέθεσαν πολίτες, φορείς, καθώς και τα πολιτικά κόμματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δείχνουν την πρόθεσή μας να πάμε σε συμφωνία των κομμάτων».

Απάντηση στις αιτιάσεις περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με την παροχή δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν εξαιρέσει κανείς τους ομογενείς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές είναι μόλις το 0,65% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις για την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς, παρέμεινε η προϋπόθεση της πενταετούς νόμιμης διαμονής, παρά το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυξηθεί το χρονικό διάστημα σε περισσότερα από 8 χρόνια. Με τη συμπλήρωση των πέντε ετών, οι αλλοδαποί θα υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εντός διετίας.

Προκειμένου ωστόσο να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις, το υπουργείο αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία χορήγησης, στη βάση, όπως αναφέρθηκε, και της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Έτσι, για την επαρκή γνώση ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού οι μετανάστες θα απαιτείται να περνούν από ειδικά τεστ, ενώ για να γίνει δεκτή η αίτηση πολιτογράφησης χρειάζονται και τρεις συστατικές επιστολές από Έλληνες πολίτες που διαμένουν στον ίδιο δήμο.

Στο τελικό νομοσχέδιο εξειδικεύεται παράλληλα και ο τρόπος εξακρίβωσης προϋποθέσεων, όπως η ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία και η συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Όπως ορίζεται, θα συνεκτιμώνται μεταξύ άλλων στοιχεία όπως γνώση της ελληνικής ιστορίας, η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία, τα οποία να διαθέτουν μέλη που είναι Έλληνες, καθώς και η φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Ειδική ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για όσους αλλοδαπούς μεταναστεύσουν νόμιμα μετά τη δημοσίευση του νόμου στη χώρα. Έτσι, για αυτούς θα απαιτείται να συμπληρώσουν 7 χρόνια διαμονής, ενώ η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε έναν χρόνο. Σε μία ενδιάμεση λύση οδηγήθηκε η κυβέρνηση για τα κριτήρια χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα, με δεδομένο πως η Ν.Δ. ζητούσε ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Από το αρχικό σχέδιο παρέμεινε μόνο η ρύθμιση που προβλέπει εξαετή φοίτηση και χορήγηση πριν από την ενηλικίωση, με δήλωση των γονέων.

Η Εκκλησία
Εν τω μεταξύ, τέλος στις διαμαρτυρίες μητροπολιτών για το θέμα της ιθαγένειας έβαλε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Με μία ισορροπημένη ανακοίνωση που κινείται στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Σύνοδος τονίζει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θέμα που αφορά και χειρίζεται η Πολιτεία. «Η θέσπιση του νόμου που αφορά την ιθαγένεια, δεν προέβλεπε ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, διά του Ελληνικού Κοινοβουλίου (...)», αναφέρεται στο χθεσινό ανακοινωθέν.

Η ΑΛΛΑΓΗ

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας και η εξέταση από επιτροπή προστέθηκε στους όρους


Σε σκληρή γραμμή η Ν.Δ. παρά τις αλλαγές στον νόμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

ΩΣ ΜΙΑ «ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ» αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αλλά επιμένει στη σκληρή γραμμή προσδοκώντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, θεωρεί μείζον ζήτημα την πολιτογράφηση των μεταναστών και έχει διαμηνύσει προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι χωρίς ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, η Ν.Δ. όχι μόνο δεν θα κινηθεί συναινετικά, αλλά θα προχωρήσει και σε δυναμικές αντιδράσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, το ζήτημα ετέθη ανοικτά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη, για τη δημοσιονομική κρίση, αναγκάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να κάνει βελτιωτικές κινήσεις.

Για τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αλλά η Ρηγίλλης εξακολουθεί να απορρίπτει το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Είναι προφανές, πάντως, ότι στη Ν.Δ. εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάμπτεται και ότι δεν είναι έτοιμη να ανοίξει μέτωπα, ενώ επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας.

Πιέσεις
Το στίγμα αυτό έσπευσε ουσιαστικά να εκπέμψει και ο αρμόδιος τομέαρχης της Ν.Δ. Χρ. Ζώης, ο οποίος απέδωσε στην «πίεση» από το κόμμα του τις πρώτες αλλαγές και έδωσε... ραντεβού στη Βουλή για νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο. «Η τεκμηριωμένη πίεση που άσκησε η Ν.Δ., με αναφορές στην ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία, υποχρέωσε και οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγές. Αλλαγές όμως που παρά το γεγονός ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της Ν.Δ. και τις ανάγκες του τόπου. Το προσεχές διάστημα και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, η Ν.Δ. θα κλιμακώσει την πίεσή της και θα προωθήσει πρωτοβουλίες για να περάσει, με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο, τις θέσεις της γι΄ αυτό το κορυφαίο ζήτημα», σχολίασε.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο όρο» η αποσύνδεση του νομοσχεδίου από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, αλλά για τη χορήγηση ιθαγένειας στους νόμιμους μετανάστες άφηναν να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να θέσει αυστηρότερα κριτήρια θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν.Δ. Το μήνυμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε και η αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει τις δικές της προτάσεις.

Τα ίδια στελέχη αναγνώριζαν ότι η Ν.Δ. προσπαθεί με τη στάση της να διαφοροποιηθεί από τον ΛΑΟΣ, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει ζωτικό πολιτικό χώρο για το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναγνώριση ή όχι πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες.

Γαλάζια διαβούλευση
Στα βήματα του Γ. Παπανδρέου, πάντως, φέρεται πρόθυμος να κινηθεί ο κ. Σαμαράς, τουλάχιστον ως προς το μοντέλο της ανοιχτής διαβούλευσης. Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τους τομεάρχες του κόμματος. Και κρίθηκε σκόπιμο όλες οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας να τίθενται στο εξής σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω του Διαδικτύου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: