11.2.10

Αλαλούμ με τις τιμές των τσιγάρων...

Η διαφορά μεταξύ φτηνών και ακριβών τσιγάρων βάσει της φορολογίας 1,20 ευρώ...
ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Οργιο κερδοσκοπίας από εταιρίες τσιγάρων που εκμεταλλεύονται τις αλλαγές στην φορολογία. Επιτήδειοι επιχειρούν να επιβάλλουν το νέο φόρο στα τσιγάρα που δεν έχουν αλλάξει τιμή λιανικής πώλησης με αποτέλεσμα οι περιπτεριούχοι να βρίσκονται σε απόγνωση. Γνωστή εταιρία επιχείρησε να κάνει κάτι αντίστοιχο στο Βόλο, με αποτέλεσμα οι περιπτεριούχοι να ξεσηκωθούν.
Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος με επείγον έγγραφο ζήτησε χθες -όπως τόνισε ο...

κ. Κων. Κόγιας, πρόεδρος, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ- από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και από τις εισαγωγικές και ελληνικές εταιρίες, να μην υπάρξει η νέα φορολογία σε τσιγάρα που δεν έχουν αλλάξει τιμή λιανικής πώλησης.
«Αδυνατούμε να προωθήσουμε προϊόντα που τα ποσοστά κέρδους μας δεν ανταποκρίνονται στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των μελών μας προκειμένου να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα επιβίωσης των περιπτερούχων – καπνοπωλών» επεσήμανε ο κ. Κων. Κόγιας.
Η διαφορά μεταξύ φτηνών και ακριβών τσιγάρων βάσει της φορολογίας που ισχύει μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα είναι 1,20 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία, για ένα πακέτο τσιγάρα που πωλείται στην λιανική τιμή στο περίπτερο 3,20 ευρώ, ο συνολικός φόρος είναι 2,34 ευρώ και το περιθώριο κέρδους λιανεμπορίου- χονδρεμπορίου στο 0,34% δηλαδή 10%. Ήδη όμως μία εταιρία επιχείρησε να βγάλει κέρδος, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη νέα φορολογία σε τσιγάρα με την παλιά τιμή και αυτό ήταν που προκάλεσε την μεγάλη αντιπαράθεση.

Για τα τσιγάρα με τιμή 2,40 ευρώ, ο συνολικός φόρος αντίστοιχα είναι 1,79 ευρώ και το περιθώριο κέρδους λιανεμπορίου- χονδρεμπορίου στα 0,24, δηλαδή ποσοστό 10%, ενώ για τα τσιγάρα με τιμή 2 ευρώ, ο συνολικός φόρος αντίστοιχα είναι 1,70 ευρώ με το περιθώριο κέρδους στο λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο στα 0,12 λεπτά δηλαδή ποσοστό 6%.

Οι διαφοροποιήσεις σύμφωνα με τα όσα είχε επεξεργαστεί πριν τις αντιδράσεις η Κυβέρνηση ήταν μεγάλες αφού: Η νέα λιανική τιμή για τα τσιγάρα που μέχρι σήμερα πωλούνται 3,20 ευρώ διαμορφώνονταν στα 5,40 ευρώ με το συνολικό φόρο από 2,34 να διαμορφώνεται στα 4,55 ευρώ και το περιθώριο κέρδους στα 0,34, ποσοστό όμως 6,3%.
Τα τσιγάρα που σήμερα πωλούνται 2,40 ευρώ θα διαμορφώνονταν στα 4 ευρώ με τον φόρο να διαμορφώνεται στα 3,40 ευρώ, ενώ μόλις 0,40 λεπτά θα αυξάνονταν η τιμή για τα τσιγάρα που σήμερα αγοράζονται 2 ευρώ.
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: