21.2.10

Πρόεδρος «υπό διαπραγμάτευση»...

Μπορεί ο κ. Γ. Γαμπρίτσος να είναι από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ και επισήμως ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, μετά και την έγκριση από την επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ, αλλά, όπως δηλώνουν τόσο εκπρόσωποι του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου όσο και ο ίδιος ο κ. Γαμπρίτσος, ακόμη... δεν έχουν καταλήξει στο ύψος των αμοιβών του.

Το ερώτημα που τίθεται αφορά το πώς είναι δυνατόν τόσες εβδομάδες μετά την τελική επιλογή του κ. Γαμπρίτσου και ενώ έχει περάσει ήδη από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι αμοιβές του να...

είναι ακόμη «υπό διαπραγμάτευση». Πάντως, αυτή είναι η εξήγηση που δίνει το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου στο γεγονός ότι ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ύψος των αμοιβών του κ. Γαμπρίτσου, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε και μάλιστα από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που ζητούσαν να τηρηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα έχουμε ξανά φαινόμενα «golden boys» στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ο κ. Γερουλάνος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την αμοιβή του κ. Γαμπρίτσου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι το σύνολο των αμοιβών που θα πληρώνει η ΕΡΤ τόσο στον κ. Γαμπρίτσο όσο και στον κ. Αθ. Παπαγεωργίου για τις δύο θέσεις- προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου-, όταν και εφόσον αυτές διαχωριστούν, δεν θα ξεπερνούν τις αμοιβές του προηγούμενου προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλου.

Η απάντηση αυτή δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. «Να συμπεράνω ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000 μηνιαίως;» ρώτησε ο κ. Πετσάλνικος. «Δεν μπορώ να σας το πω,γιατί μου δημιουργείτε πρόβλημα διαπραγματευτικών χειρισμών» ήταν η απάντηση του κ. Γερουλάνου.

Ενα άλλο θολό σημείο είναι το αν τελικά ο κ. Παπαγεωργίου θα είναι στη θέση του προέδρου αμισθί. Από το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου διαβεβαιώνεται ότι η θέση του προέδρου, την οποία θα αναλάβει κάποια στιγμή ο κ. Παπαγεωργίου, θα είναι αμισθί. Ωστόσο, αν έχουν έτσι τα πράγματα, η δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι οι αμοιβές και των δύο δεν θα ξεπερνούν τις αμοιβές του κ. Παναγόπουλου αποκτά ένα άλλο νόημα, δεδομένου ότι αναφέρεται μόνο στις αμοιβές του κ. Γαμπρίτσου. Δηλαδή το γεγονός ότι οι αμοιβές του κ. Γαμπρίτσου δεν θα ξεπερνούν αυτές του προηγούμενου προέδρου της ΕΡΤ δεν είναι και πολύ παρηγορητικό, ιδιαίτερα μέσα στο δεινό οικονομικό κλίμα της εποχής.

Στην επισήμανση αυτή εκπρόσωποι του κ. Γερουλάνου διαβεβαιώνουν ότι θα είναι «αρκετά χαμηλότερες» από αυτές του κ. Παναγόπουλου, αλλά το πόσο ακριβώς χαμηλότερες «δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί». Στην ερώτηση αν θα αποκαλύψει το υπουργείο τις αμοιβές του κ. Γαμπρίτσου, όποτε και αν τελικά καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, εκπρόσωποι του υπουργού Πολιτισμού ρίχνουν το μπαλάκι στον κ. Γαμπρίτσο λέγοντας ότι αυτό θα είναι δική του απόφαση.

Γ. Γαμπρίτσος: «Δεν ξέρω πόσα θα πάρω»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ του ο κ. Γαμπρίτσος «κάνει πάσα» στον κ. Γερουλάνο. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει: «Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το ποσόν που θα παίρνω. Οπως είπε και ο υπουργός, το τελικό ποσόν θα οριστεί με γνώμονα όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας και αυτά που έχουν εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου» . Στην ερώτηση αν τελικά αποκαλύψει τις αμοιβές του όποτε και εφόσον οριστικοποιηθούν, ο κ Γαμπρίτσος τονίζει ότι την «απόφαση αυτή θα πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση».

Ο κ. Γαμπρίτσος αναφέρει ότι η συζήτηση που είχε στη Βουλή ήταν «εποικοδομητική» και συμπληρώνει ότι «από σήμερα αρχίζει η μεγάλη πρόκληση». Στην ερώτηση αν οι κατευθύνσεις που έχει πάρει είναι για γενναίες περικοπές, επαναξιολογήσεις ή και απολύσεις στην ΕΡΤ, ο κ. Γαμπρίτσος αναφέρει ότι δεν έχει πάρει τέτοιες κατευθύνσεις «αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια ώστε είναι ανάγκη να κοιτάξουμε πού μπορούμε να περιορίσουμε τα έξοδα, ενισχύοντας ταυτόχρονα το πρόγραμμα. Ο στόχος δεν είναι να πάω να κόψω θέσεις και μισθούς, αλλά να μελετήσω τι γίνεται και να δω πώς μπορούμε να κάνουμε έναν εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, έτσι ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στο πρόγραμμα και όχι εκεί που δεν χρειάζεται».

Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου διαβεβαιώνεται ότι στην ΕΡΤ έρχεται και δεύτερο «τσουνάμι» περικοπών, πολύ πιο «γενναίων» από το πακέτο των 10.000.000 ευρώ που είχε ανακοινώσει ο υπουργός πριν από λίγο καιρό...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: