ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μιχάλης Μητσός Γιώργος Κανελλόπουλος
Η κυβέρνηση Θαπατέρο ερευνά σενάρια συνωμοσίας κατά του ευρώ...
Μέλη της κυβέρνησης Θαπατέρο έχουν και δημοσίως εκφράσει την εκτίμηση ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων κατά των οικονομιών του Νότου της ευρωζώνης εντάσσονται σε οργανωμένο σχέδιο κατά του ευρώ
Στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ανέθεσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να ερευνήσουν κατά πόσον τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με τα δημοσιεύματά τους, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία.
Επικαλούμενη πηγές που δεν...
κατονομάζει, η εφημερίδα Ελ Παΐς έγραψε ότι το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) ερευνά κατά πόσον «πίσω από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς και τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας ή κάτι παραπάνω».
Ο Ισπανός υπουργός Υποδομών Χοσέ Μπλάνκο προκάλεσε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι σκοτεινές δυνάμεις ασκούν συντονισμένη πίεση στη χώρα. «Η Ισπανία είναι το θύμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με στόχο την καταστροφή του οικονομικού της κύρους και στη συνέχεια του ευρώ», τόνισε. «Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφολογικών κύριων άρθρων ορισμένων ξένων εφημερίδων, δεν είναι τυχαίο. Τουναντίον, όλα υπηρετούν τα συμφέροντα ορισμένων ατόμων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί ηγέτες στην Ισπανία καταγγέλλουν επιθέσεις ξένων κέντρων με στόχο το νόμισμα της χώρας. Το ίδιο είχε γίνει και στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ο Θαπατέρο έχει υπαινιχθεί επανειλημμένα ότι οι επιθέσεις του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου έχουν στην πραγματικότητα στόχο το ευρώ. Σε ιδιωτικές του συζητήσεις, μάλιστα, έχει εκφράσει την έκπληξή του για τη βιαιότητα ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Την έδρα της εφημερίδας αυτής επισκέφθηκε μάλιστα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έλενα Σαλγκάδο για να υπερασπιστεί την ισπανική οικονομία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, πάντως, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι «δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία».
Πηγές του CΝΙ, μιας υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της οικονομικής αντικατασκοπίας για να προστατεύει τα οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα στρατηγικών τομέων, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Ελ Παΐς. Όπως γράφει πάντως το Σπίγκελ, αν το δημοσίευμα αυτό είναι αληθές, σημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά. «Σοβαρευτείτε»
Στο τελευταίο του τεύχος, ο Εκόνομιστ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις καταγγελίες για μια αγγλοσαξονική συνωμοσία, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη απάντηση είναι: «σοβαρευτείτε». Ακόμη πιο επιθετική ήταν χθες η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αρέσουν στους επενδυτές. Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Η ευρωπαϊκή θεωρία συνωμοσίας», η εφημερίδα γράφει ότι «τα παρανοϊκά επιχειρήματα θα τρομάξουν τους επενδυτές πιο πολύ και πιο γρήγορα απ΄ ό,τι θα έκανε οποιοδήποτε επικριτικό άρθρο μιας εφημερίδας».
Η εφημερίδα συγκρίνει μάλιστα τον Χοσέ Μπλάνκο με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ, ο οποίος είχε κατηγορήσει το 1998 Εβραίους κερδοσκόπους ότι υπονομεύουν το νόμισμα της χώρας του. Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης που μιλούν για «σκοτεινές δυνάμεις» και «ξένα βαμπίρ», γράφει ότι τα θύματα (δηλαδή «οι επενδυτές που εξαπατήθηκαν και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε φουσκωμένες τιμές») παρουσιάζονται ως φαύλοι. Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ δεν διστάζει να τα βάλει και με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, επειδή είπε ότι πολλά από αυτά που γράφονται στον αγγλοσαξονικό Τύπο αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που έχουν αυτές οι χώρες. «Η Βρετανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ανάλογο με της Ελλάδας, ενώ και το αμερικανικό έλλειμμα είναι πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Προκαλεί έκπληξη όταν βλέπει κανείς από πού εκτοξεύονται οι περισσότερες κριτικές εναντίον του ευρώ», τόνισε ο Σταρκ.
«Μακαρθισμός»
Με «κυνήγι μαγισσών αντάξιο του ΜακΚάρθι» παρομοίασε τις έρευνες των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UΒS. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της που υπογράφει ο αναλυτής Πολ Ντόνοβαν, η τράπεζα αναφέρει ότι «η Ισπανία είναι θύμα της ένταξης σε μια ανεπαρκή Ένωση (την ευρωζώνη) και ενός πυραμιδικού σχήματος στην αγορά ακινήτων». Στη συνέχεια ειρωνεύεται τις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις οποίες τα ασφάλιστρα επενδυτικών κινδύνων (credit default swaps, CDS) αποτέλεσαν πηγή αναταραχής στην περίπτωση του ελληνικού χρέους. «Φυσικά, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων ή στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αλλά στα CDS», αναφέρει σαρκαστικά το σημείωμα της UΒS.
ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕκόνομιστκαιΓουόλ Στριτ Τζέρναλ χαρακτήρισαν «ανοησίες» τα περί οργανωμένου σχεδίου κερδοσκοπίας
«Έξι οίκοι παίζουν με την Ελλάδα»
ΕΞΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ οργανισμοί έχουν πραγματοποιήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια με θύμα την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την ευρωζώνη λόγω των μεγάλων χρεών της χώρας μας.
Αυτό δήλωσε σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία όπως το Dow Jones Νewswires, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κ. Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στην Επιτροπή Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Λαγκάρντ κατονόμασε τα έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα σαν «αγγλοσαξονικά», λέξη που όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Wall Street Journal» χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να υποδηλώσουν βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα ληφθούν μέτρα κατά των έξι αυτών κερδοσκόπων.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας επίσης φέρεται να είπε πως η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί συμβουλευτικός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, αν και όπως προσέθεσε, τέτοια βοήθεια δεν θα είναι τελικά απαραίτητη.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου