17.2.10

Πιέζουν τώρα και για απολύσεις...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Μείωση των υπαλλήλων του Δημοσίου και κατάργηση και του 13ου μισθού ζητούν οι Βρυξέλλες...
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει το εισόδημα των εργαζομένων», είπε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου (εδώ με την Ισπανίδα ομόλογό του). Οι πιέσεις πάντως που ασκούνται από Ε.Ε. και αγορές είναι πλέον αφόρητες
Σοκ και δέος προκαλεί η σκληρότητα των πρόσθετων μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν άμεσα επιπλέον 3 δισ. ευρώ και να μην υπάρξει η παραμικρή περίπτωση απόκλισης έναντι του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ. Με την...

▅ αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα και πολυτελή αγαθά να βρίσκονται προ των πυλών καθ΄ υπόδειξη των Βρυξελλών και τον 14ο μισθό να αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, κοινοτικοί αξιωματούχοι θέτουν στο τραπέζι των συστάσεων- σε προφορική μορφή προς το παρόν- ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Έχουν φτάσει στο επίπεδο να ζητούν ακόμα και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχει καθεστώς μονιμότητας, αλλά συμβάσεις αορίστου χρόνου», λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος που διευκρινίζει ότι οι πιέσεις εκτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων για μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων» δήλωσε, χωρίς να μπορεί να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν κάνει ήδη ένα βήμα και πέραν της κατάργησης του 14ου μισθού ζητούν την κατάργηση και του 13ου μισθού.

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά», λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, αν και συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών αποκρούουν κάθε σενάριο απολύσεων στον δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι προσκρούει σε ζητήματα συνταγματικότητας.

Σε συμπληγάδες
Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων στα συμβούλια Εurogroup και Εcofin δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο να μη ληφθούν και νέα άμεσα πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως ο πρόεδρος του Εurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα δεν λάβει μόνη της τα μέτρα, θα της υπαγορευθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Μαρτίου, στο οποίο η χώρα μας δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Επιπρόσθετα, η αντίδραση των αγορών σε συνδυασμό με την άρνηση των Βρυξελλών να συνδράμουν με οικονομικά μέσα την ελληνική οικονομία, καταδεικνύουν πως τα νέα μέτρα αποτελούν μονόδρομο. Ενδεικτικό είναι πως χθες τα spreads εκτινάχθηκαν έως και στο 3,36% από 2,16% που είχαν «βουτήξει» όταν ήταν ενεργά τα σενάρια οικονομικής διάσωσης από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει «κλειδώσει» αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων, αλλά κερδίζουν έδαφος μέτρα όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και νέας αύξησης του φόρου στα καύσιμα, καθώς έχουν άμεση αποτελεσματικότητα. Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες εκτιμάται πως οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ (930 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) εκτιμάται πως θα αποφέρει η πρόσφατη αύξηση των φόρων στα καύσιμα που δεν αποκλείεται να αποτελούσε απλώς την πρώτη δόση.

Οι τραπεζίτες
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα εξάντλησης του χρονικού περιθωρίου της 16ης Μαρτίου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καθώς οι πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών έχουν οδηγήσει το σύστημα σε οριακό σημείο όπου τυχόν νέα σημαντική διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται άλλωστε και οι «αντοχές» των δημόσιων Ταμείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί μέχρι σήμερα 13,6 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του Δημοσίου έως το τέλος Μαρτίου, ενώ στο δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, μόνο για λήξεις ομολόγων καλείται να βρει επιπλέον 22,6 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη μέρους των αναγκών του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός Φεβρουαρίου, σχέδιο που προς το παρόν είναι στον «πάγο» εξαιτίας των απαγορευτικά υψηλών επιτοκίων. Αν έβγαινε χθες το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί στις αγορές, εκτιμάται πως θα δανειζόταν με επιτόκιο κοντά στο 7% για δέκα χρόνια.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Η πίεση των αγορών αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα τα πρόσθετα μέτρα


Τούνελ 2 ετών

Η εποπτεία αρχίζει από τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θα καταφτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην απόφασή του το Εcofin ορίζει τις εξής ημερομηνίες:

● 16 Μαρτίου Αν διαπιστωθεί, με βάση την πρώτη έκθεση πεπραγμένων της κυβέρνησης, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ ●15 Μαΐου Δεύτερη έκθεση πεπραγμένων ● Άλλα μέτρα ώς τοτέλος του 2010 ● Άλλα μέτραώς το 2012
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: