23.2.10

«Πληγή» για τους εμπόρους το παρεμπόριο...


«οι νόμοι υπολειτουργούν και μόνο από τον ΦΠΑ χάνονται 3 δισ. Ευρώ...
Το παρεμπόριο, τόσο σε στεγασμένους χώρους, όσο και στις λαϊκές αγορές, αποτελεί «πληγή» για τον εμπορικό κόσμο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπως επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, ενώ ο πρόεδρος Αλέκος Μαγαλιός «καυτηρίασε» τη στάση της Νομαρχίας και του Δήμου Βόλου, που δεν δείχνουν αποφασισμένοι να το πατάξουν.Η συνέλευση έγινε με μικρή συμμετοχή μελών του Συλλόγου, που αριθμεί περί τα 1.000 μέλη, καθώς παραβρέθηκαν μόλις 40, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε για τα Κινέζικα καταστήματα να εφαρμοστούν οι...



προϋποθέσεις του νόμου, ενώ έκανε ενημέρωση για την πρόταση των εταιριών που έκαναν μελέτες για αξιοποίηση του χώρου της υπερτοπικής αγοράς, με κατασκευή εμπορικού κέντρου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για να αποφανθεί.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε ότι με απόφαση το Δ.Σ. κάθε χρόνο θα παρακρατείται ποσοστό 5% από τα έσοδα που Επιμελητηρίου, που θα αποδίδεται σε τοπικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλέκος Μαγαλιός χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα, που διογκώνεται διαρκώς το παρεμπόριο, ενώ τόνισε ότι κάλεσε εκπρόσωπο της Δημοτικής Αστυνομίας και δεν παραβρέθηκε στη συνέλευση. Πρόσθεσε δε ότι δεν γίνονται έλεγχοι στις λαϊκές αγορές, τη στιγμή που πρέπει να γίνονται κατασχέσεις εμπορευμάτων και οι παράνομοι να οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό «οι νόμοι υπολειτουργούν και μόνο από τον ΦΠΑ χάνονται 3 δισ. Ευρώ. Αν η Πολιτεία πατάξει το παρεμπόριο τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στο στεγασμένο εμπόριο». Για το θέμα των λαϊκών ο πρόεδρος των εμπόρων στράφηκε κατά της Νομαρχίας λέγοντας ότι «για κάθε άδεια που αποσύρεται η Νομαρχία εκδίδει νέες, ίσως και πιο πολλές τον αριθμό. Το 2009 είχα συναντήσεις τρεις φορές στη Νομαρχία για το πρόβλημα και δε μας ακούει κανείς».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της διοίκησης το 2009 τόνισε ότι 70 άνθρωποι δεν δικαιώθηκαν για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο πρώην Ταμείο Εμπόρων και 35 δικαιώθηκαν μερικώς.

Ακόμη, έγιναν επαφές και συναντήσεις για το παρεμπόριο στην παραλία και τους επαίτες, για τους χώρους στάθμευσης στο πολυκατάστημα «Ζάρα» (που σήμερα νοικιάζονται σε ιδώτες) και για το Carrefour επί της Λαρίσης, που αποδείχτηκε ότι είναι νόμιμο. Επίσης ανέφερε ότι η Διοίκηση του Συλλόγου απέτρεψε Ιταλούς, που με την «ευλογία» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήθελαν να πουλήσουν κινέζικα προϊόντα στον Άγιο Κωνσταντίνο .

Εκτίμησε δε ότι το ΕΣΠΑ δεν προχωράει και δεν πέφτουν χρήματα στην αγορά και χαρακτήρισε καλή κίνηση το «Καρουσέλ» στην Πλατεία Πανεπιστημίου για τις γιορτές, προτείνοντας να γίνει το 2010 φιέστα με Χριστουγεννιάτικο χωριό. Τέλος, ο κ. Μαγαλιός χαρακτήρισε ταφόπλακα για την τοπική αγορά το εμπορικό κέντρο που προτείνεται να γίνει στην υπερτοπική αγορά.

Ενώπιον της συνέλευσης τέθηκε και η απόφαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου για ίδρυση Ομοσπονδίας Ανατολικής Θεσσαλίας (με τη συμμετοχή Εμπορικών Συλλόγων απ’ όλη τη Μαγνησία), με το επιχείρημα ότι οι άλλοι Σύλλογοι από το εσωτερικό της Θεσσαλίας δεν μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό, αν η Ομοσπονδία φτάσει τα 4.000 μέλη, θα εκλέγονται δύο σύμβουλοι σε επίπεδο Συνομοσπονδίας, κάτι που θα συμβάλει στη λήψη απ9οφάσεων για το εμπόριο και την περιοχή.

Τον οικονομικό απολογισμό ανέγνωσε ο οικονομικός επόπτης Νίκος Λιθαδιώτης, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα για το 2009, μαζί το υπόλοιπο ταμείου ανήλθαν σε 81.115 € και θα έξοδα σε 50.000 € για το 2009, μαζί με το υπόλοιπο ταμείου που ήταν 31.112 €, ενώ ο προϋπολογισμός του 2010 υπολογίζεται σε 74.512 €.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι το γραφεία του ΚΑΕΛΕ (Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου) μεταφέρθηκε στο κτίριο Κραβαρίτη, επί της οδού Δημητριάδος και κλήθηκαν όλα τα μέλη να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια που γίνονται.
www.magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: