16.2.10

Ερχονται νέοι φόροι...

Σκληρό «μπραντεφέρ» είχαμε χθες αργά το βράδυ στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση η οποία πήρε τελικά... διορία 30 ημερών.
Ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάχθηκαν μετ’ επιτάσεως υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων. Αντίθετα, πιο διαλλακτική ήταν η στάση που κράτησε -και τελικά επικράτησε- μεγάλη ομάδα υπουργών και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, τασσόμενοι υπέρ της...
χορήγησης προθεσμίας ενός μήνα στην Ελλάδα ώστε να κριθεί στις 16 Μαρτίου εάν απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.


Μέχρι τότε θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας κι αν διαπιστωθεί ότι ξεφεύγει από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος, η Ελλάδα θα κληθεί να προβεί σε πρόσθετες κινήσεις οι οποίες, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, θα εξεταστούν στο Εκοφίν του Μαρτίου.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το ενδεχόμενο απόκλισης είναι:

* Αύξηση ΦΠΑ.
* Νέα αύξηση φόρου στα καύσιμα.
* Αύξηση φορολογίας στα είδη πολυτελείας.
* Νέα μείωση δαπανών.
* Αύξηση φόρου στα Ι.Χ.

Ο κ. Γιούνκερ σε ερώτηση για το σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι της επίθεσης των αγορών ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη θα μπορούν να πάρουν συντονισμένα μέτρα.

«Είναι νωρίς να σας πω ποια μέτρα, δεν θέλουμε να συζητήσουμε δημόσια αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα τα αποκαλύψουμε γιατί μπορεί και να μη χρειαστούν. Δεν θα αφήσουμε τους Ελληνες να υποφέρουν από τις αγορές», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πριν προσέλθει στο Γιούρογκρουπ σημείωσε πως υπάρχει η γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και προβλέπεται μία πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία της στα μέσα Μαρτίου.

«Αν εκείνη τη στιγμή φανεί ότι χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα τα πάρει αμέσως», διευκρίνισε.

«Αν αναγγείλουμε σήμερα ότι πήραμε νέα, πρόσθετα μέτρα, κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τις επιθέσεις των αγορών εναντίον της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κατά τη γνώμη μου, συμπλήρωσε, αυτό που θα εμποδίσει τις αγορές να επιτεθούν είναι ένα νέο, πιο σαφές μήνυμα της Ευρώπης που να ενεργοποιεί πραγματικά όλα όσα αποφάσισαν οι 27 ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής».

Προσέθεσε δε πως για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο «όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο Τιτανικός».

Την άποψη που θεωρεί δεδομένη τη λήψη πρόσθετων μέτρων εξέφρασε ο νέος επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε, όπως μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ότι «βλέπουμε τους κινδύνους που είχαμε προβλέψει να υλοποιούνται και για τον λόγο αυτόν υπάρχει σαφώς ανάγκη για πρόσθετα μέτρα».

Και ο Β. Σόιμπλε διατύπωσε την εκτίμηση για άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η επεξεργασία τους. Οπως δήλωσε, θα εξετάσουμε και θα εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα κάθε πρόσθετου μέτρου και θα συζητήσουμε ακριβώς γι’ αυτά τα μέτρα που θα πρέπει να τα επεξεργασθούν σε συνεργασία μεταξύ τους η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Γιώργος Δαράτος



Γερμανός υπ. Οικονομικών
Περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι συνεπής με τα μέτρα

«H Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει μόνη τον εαυτό της. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει σοβαρά βήματα και να εφαρμόσει με συνέπεια τα μέτρα της» επανέλαβε χθες, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνδρομής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι «όταν ένα νόμισμα βρεθεί σε δύσκολη θέση, υπάρχει και στην ΕΕ συνδρομή του ΔΝΤ, όπως έγινε στην περίπτωση της Εσθονίας και της Ουγγαρίας». Oπως όμως είπε, «στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι κανέναν εγχειρίδιο δεν περιγράφει τι θα συμβεί όταν μία χώρα της νομισματικής ένωσης αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών».

Τόνισε δε ότι «ούτε η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας ζητά τη βοήθεια του ΔΝΤ. Το πρόβλημα του χρέους το έχουν και οι ΗΠΑ. Ομοίως και η περίπτωση της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί εντός της Ευρωζώνης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκ. Βεστερβέλε, μιλώντας σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό είπε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή από τον Γερμανό φορολογούμενο. «Η Αθήνα πρέπει να κοπιάσει από μόνη της για την υλοποίηση της δομικής μεταρρύθμισης».

Η κριτική Παπανδρέου στην ΕΕ για την ατολμία της να προστατεύσει την Ελλάδα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών, αλλά και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης από τις επιθέσεις εναντίον του ευρώ είναι το αντικείμενο εκτενούς ρεπορτάζ της Guardian.

Στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι Financial Times αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι χάρη στο ευρώ η Ελλάδα απόλαυσε για μεγάλο διάστημα πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά αντί να μειώσει το έλλειμμα σπατάλησε τα κεφάλαια που θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε μία καταναλωτική φρενίτιδα. Η σημερινή κρίση, σημειώνουν σε άρθρο τους, είναι το αποτέλεσμα κακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια.

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, σε άρθρο, διατυπώνεται η άποψη ότι όλος ο θόρυβος γύρω από την οικονομική κρίση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων παιχνιδιών της αγοράς.

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal μεταφέρονται προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι ακόμη και αν λυθεί το άμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, οι προοπτικές για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης είναι δυσοίωνες.



Υπέρ των πρόσθετων μέτρων τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Διχογνωμία στην ΕΕ για τις συστάσεις Τρισέ

Απαραίτητη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων από την Αθήνα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας εν όψει του χθεσινού Eurogroup και του σημερινού Ecofin στις Βρυξέλλες να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, ωστόσο η πλειοψηφία των υπουργών αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική. Επικαλούμενη κοινοτική πηγή, η εφημερίδα έγραψε ότι «υπό τις πιέσεις της ΕΚΤ, τα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από την ΕΕ θα διατυπωθούν ακόμα σκληρότερα».

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει «επιπρόσθετα σταθεροποιητικά μέτρα», κυρίως στον προϋπολογισμό, με μία αύξηση των φόρων σε προϊόντα πολυτελείας, και στην ενέργεια.

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο της ΕΕ, να μειώσει δηλαδή το τρέχον έτος το δημόσιο έλλειμμα κατά τέσσερις μονάδες στο 8,7% του ΑΕΠ.

Αλλά «η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αντιτίθενται σε μια τέτοια σκλήρυνση», υπογράμμισε η εφημερίδα.

Ο κ. Τρισέ, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Grand Jury του RTL-LCI-Le Figaro, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει» και «θα πρέπει να ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων της», προσθέτοντας ότι η κατάθεση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύονται εσφαλμένα «δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή».

Σε ερώτηση τι περιμένει από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες, απάντησε πως «αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας υπό την επίβλεψη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».

Διεθνής Οίκος
Χρονικό όριο δύο μηνών για βελτίωση

Προθεσμία δύο μηνών για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της δίνει στην ελληνική κυβέρνηση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που μετά τη Moody’s εκφράζει και αυτός αμφιβολίες για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο στρατηγικός αναλυτής της S&P’s Μάρκο Μρσινκ χαρακτηρίζει θετικό στοιχείο για την αξιολόγηση της Ελλάδας τη στήριξη από την ΕΕ, επισημαίνει όμως ότι παραμένει το ρίσκο στην εφαρμογή του ΠΣΑ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας». Σημειώνεται ότι η S&P’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας τον Δεκέμβριο κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒΒ+, διατηρώντας αρνητικές προοπτικές.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: