22.2.10

Γκαρνταρόμπες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ ΟΝΟΜΑ του είναι Μπίκας, Κώστας Μπίκας. Αν η σύσταση ηχεί όπως το «Μποντ, Τζέιμς Μποντ», δεν είναι σύμπτωση. Ως διοικητής της ΕΥΠ, ο Μπίκας είναι ο Έλληνας αρχικατάσκοπος. Και ως διπλωμάτης καριέρας, διαθέτει την ανάλογη γκαρνταρόμπα, έστω κι αν μερικά απ΄ τα καλοραμμένα σακάκια του είναι λίγο εκτός μόδας.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ, σύμφωνα με τον Ίαν Φλέμινγκ, είναι παντοτινοί. Δεν ασχολούνται όμως με τα ίδια πράγματα όπως στο παρελθόν. Την περασμένη εβδομάδα ο Χοσέ Θαπατέρο ζήτησε από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν αν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε δημοσιεύματα- σε αγγλοαμερικανικές εφημερίδες- και...
χρηματιστηριακές πράξεις. Υιοθετώντας μια παλαιοσοσιαλιστική θεωρία συνωμοσίας, ο Χοσέ αναζητούσε ενδείξεις μεταξύ της αρθρογραφίας περί «πατωμένου» Νότου της ευρωζώνης και του «σορταρίσματος» ομολόγων από μεγάλα «χετζ φαντς».

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ λοιπόν και η ΕΥΠ με τον τετραπέρατο Μπίκα να έχει ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αθανασάκη στο Μαξίμου. Μυστακοφόρος, βαρύς και βλοσυρός, ο Αθανασάκης είναι βετεράνος αρκετών θεωριών συνωμοσίας. Ορισμένες εξ αυτών- για να είμαστε δίκαιοι- έχουν στο μεταξύ επαληθευθεί.

ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ αυτά είναι ισπανικά φύκια για αγγλοσαξονικές κορδέλες. Τα απανταχού χρηματιστήρια και οι επιτροπές κεφαλαιαγοράς έχουν πλήρη εικόνα ποιος «σορτάρει» ποιον και τι. Δεν χρειάζονταν πράκτορες για να πληροφορηθεί κανείς ότι είχαν παιχτεί προ δεκαημέρου 8 δισ. ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί. Το έγραφαν άλλωστε και οι εφημερίδες. Οι ίδιες εφημερίδες διευκρίνιζαν ότι το «στοίχημα» ήταν μικρότερο σε αναλογία από αυτό που είχε παίξει ο Σόρος κόντρα στη στερλίνα τη Μαύρη Τετάρτη του 1992.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η εντολή Χοσέ προς τους Ισπανούς κατασκόπους ήταν για εσωτερική κατανάλωση- άντε και για εξαγωγή σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ένα από τα «φαντς» που είχαν στοχοποιηθεί- η Μπρέβαν Χάουαρντ- έβγαλε ανακοίνωση προς τους μετόχους του ότι δεν έχει καθόλου θέσεις σε ομόλογα ή παράγωγα Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Ωστόσο, με τον Ευρωπαϊκό Νότο σε τροχιά βαθιάς ύφεσης και την ανεργία «λονγκ», οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πως δεν είναι καθόλου άχρηστο να δημιουργήσεις έναν εχθρό που επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα. Μετά τους τραπεζίτες και τους φορολογικούς παραδείσους ήρθε η σειρά των χρηματιστών.

ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ το κυνήγι των κερδοσκόπων έρχεται γάντι σε μια φάση όπου η κοινή γνώμη θεωρεί ότι δίνουμε εθνική μάχη απέναντι στους κακούς ξένους- συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που πάνε να μας στριμώξουν στην οικονομία. Όταν όμως έρθει η ώρα των μέτρων, τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα θα ΄ναι άχρηστα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: