«Ροκανίζουν» τις φοροελαφρύνσεις που προκύπτουν με τη νέα φορολογική κλίμακα οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας κλίμακας προκύπτουν λιγότεροι φόροι για όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, πολλοί κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Αυτό θα συμβεί αν δεν...
καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Οσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος.
Εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλο μέρος του μισθού τους για την εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών, σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητά τηλέφωνα ή διαμένουν σε χωριά όπου είναι περιορισμένη η κατανάλωση να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με αποδείξεις για να κερδίσουν ολόκληρο το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν μικρότερο αφορολόγητο και θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί του ποσού που δεν καλύπτει το αφορολόγητο. Ετσι το μέτρο των αποδείξεων που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να εξουδετερώσει τις φοροελαφρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει ολόκληρο το ποσό των αποδείξεων θα πληρώσει φόρο 2.940 ευρώ και με τη νέα φορολογική κλίμακα θα έχει όφελος 310 ευρώ.
Αν όμως συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται φόρος 10% στο ποσό που δεν καλύπτει το αφορολόγητο (1.500 Χ 10% = 150) και ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στις 3.090 ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 160 ευρώ η φοροελάφρυνση που προκύπτει με τη νέα κλίμακα.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, αν και ελαφρύνονται φορολογικά με τη νέα κλίμακα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μέχρι και 880 ευρώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ, ενώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις και μειωθεί το αφορολόγητο, ο πρόσθετος φόρος που θα πληρώσουν δεν θα είναι και πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τον συνολικό φόρο που ούτως ή άλλως θα κληθούν να πληρώσουν.
Οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι των νέων φορολογικών ρυθμίσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, οι οποίοι είδαν το αφορολόγητό τους από τις 10.500 ευρώ να αυξάνεται στις 12.000 ευρώ.
Το τοπίο σχετικά με τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει και θα ολοκληρωθεί πλήρως με τη διαβούλευση. Οι πρώτες διαπιστώσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγούν σε ελάφρυνση όλων των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι όλοι θα καλύπτουν το αφορολόγητο με αποδείξεις. Από την άλλη πλευρά, επιβαρύνσεις με ή χωρίς αποδείξεις προκύπτουν για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από 40.001 ευρώ και άνω.
Εκτός από το μέτρο των αποδείξεων, τους καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό ύψος των φοροελαφρύνσεων ή φοροεπιβαρύνσεων αποτελούν το «μαχαίρι» το οποίο σχεδιάζεται στις φοροαπαλλαγές και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
Ποιες αποδείξεις χρειάζονται
Εκπτωση φόρου και αφορολόγητο
Οι αποδείξεις για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα
*
Ιατρικά έξοδα.
*
Δικηγορικά έξοδα.
*
Τόκοι στεγαστικών δανείων.
*
Ενοίκια κύριας κατοικίας.
*
Ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
*
Ασφάλιστρα ζωής.
*
Δίδακτρα φροντιστηρίων.
*
Εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου.
Οι αποδείξεις για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ
*
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, κρεοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία.
*
Βενζινάδικα. (Μέχρι να εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές αρκεί και τιμολόγιο).
*
Ενδυση, υπόδηση.
*
Επιπλα, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά.
*
Εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, φαγητό σε πακέτο, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, ουζερί, μεζεδοπωλεία, φαστ φουντ.
*
Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα.
*
Συνεργεία αυτοκινήτων.
*
Καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.
*
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
*
Δεξιώσεις.
*
Μεσιτικά γραφεία.
*
Ωδεία, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια.
*
Κομμωτήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.
*
Παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ.
*
Κοινόχρηστα (εξετάζεται).
Οι «άχρηστες» αποδείξεις
*
Λογαριασμοί ΔΕΚΟ (νερό, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, ηλεκτρικό).
*
Εισιτήρια (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα)
Παραδείγματα
1. Εγγαμος με εισόδημα 40.000 ευρώ έχει αποδείξεις αξίας 20.000 ευρώ. Η σύζυγος δεν εργάζεται.
Από τις 20.000 ευρώ με αποδείξεις:
*
Οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο.
*
Με τις επιπλέον αποδείξεις 8.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000Χ10%).
2. Εγγαμος με ατομικό εισόδημα 40.000 ευρώ, επιπλέον εισόδημα της εργαζόμενης συζύγου 20.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις και από τους δύο συζύγους 30.000 (20.000 ευρώ στον σύζυγο, 10.000 στη σύζυγο).
Για τον σύζυγο:
*
Με τις 12.000 ευρώ θα καλύψει το αφορολόγητο όριο.
*
Με τις επιπλέον αποδείξεις θα έχει έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000Χ10%).
Για τη σύζυγο:
*
Με τις 6.000 ευρώ θα καλύψει το αφορολόγητο.
*
Με τις επιπλέον αποδείξεις θα έχει έκπτωση φόρου 400 ευρώ (4.000Χ10%).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει το μέτρο των αποδείξεων
Για το θέμα των αποδείξεων το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες τα εξής:
1. Λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις, εκτός των δαπανών:
*
τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κ.λπ.)
*
λογαριασμών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες - σταθερά και κινητά)
*
αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ.)
*
αυτών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο (ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ασφάλιστρα, ιατρικά και δικηγορικά έξοδα).
2. Το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό, το αφορολόγητο «χτίζεται» με τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι.
3. Το ποσό των αποδείξεων είναι ανάλογο με το εισόδημα που δηλώνεται και ορίζεται ίσο:
*
με το 10% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι από 6.000 - 12.000 ευρώ
*
με το 30% του εισοδήματος για τους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι 12.000 ευρώ και άνω.
*
Φορολογούμενοι με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.
4. Αν δεν καλυφθεί το ποσό του αφορολογήτου της κλίμακας με αποδείξεις, το ποσό που απομένει θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Για παράδειγμα, αν οι απαιτούμενες αποδείξεις ανέρχονται σε 9.000 ευρώ και ο φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 8.000 ευρώ, το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν καλύπτει το αφορολόγητο φορολογείται με 10%.
5. Για ποσά αποδείξεων μεγαλύτερα του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολογήτου παρέχεται έκπτωση φόρου 10%.
6. Το ανώτατο όριο των αποδείξεων για να χορηγείται η έκπτωση 10% ανέρχεται σε 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 30.000 ευρώ στους συζύγους, ανεξάρτητα αν εργάζονται και οι δύο ή μόνον ο ένας. Για παράδειγμα, άγαμος με εισόδημα 40.000 ευρώ συγκεντρώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ. Με τις 12.000 ευρώ θα καλύψει το αφορολόγητο όριο και με τις υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 10%, δηλαδή 300 ευρώ. Αν ο έγγαμος συγκεντρώσει 30.000 ευρώ αποδείξεις, τότε το όφελος είναι 1.800 ευρώ (το 10% των υπόλοιπων 18.000).
7. Εάν το εισόδημα της δήλωσης είναι κάτω των 6.000 ευρώ δεν ζητούνται καθόλου αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολογήτου.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου