20.2.10

Καπνίζει, τρώει και … κάθεται ο Βολιώτης

Κλασικός Έλληνας! Σύμφωνα με την «Ταυτότητα Υγείας του Βόλου» που παρουσιάστηκε...
Ανάμεσα στους συνηθισμένους, καθημερινούς, Έλληνες, κατατάσσονται και οι Βολιώτες σε θέματα υγείας, καθώς το 50% περίπου είναι συστηματικοί καπνιστές, μόλις ένα 3% αθλούνται καθημερινά, συνηθίζουν να καταναλώνουν αναψυκτικά και πολλά αυγά, ενώ ένα ποσοστό, αρκετά υψηλό που αγγίζει το 40% του πληθυσμού έχει μηνιαία εισοδήματα, που δεν ξεπερνούν τα 1200 ευρώ.
Τα παραπάνω, είναι μερικά μόνον, αλλά βασικά στοιχεία της μελέτης του...

ΔΟΥΚ για την «Ταυτότητα Υγείας της πόλης του Βόλου», που παρουσία εκπροσώπων φορέων και επιστημόνων παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο Βόλου.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που είχε ξεκινήσει το 1997 και είναι το πρώτο βήμα για την εκπόνηση του λεγόμενου στρατηγικού σχεδίου για την υγεία και ποιότητα ζωής και την ένταξη του Βόλου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιείς Πόλεις.

Σ’ αυτή καταγράφονται κοινωνικοοικονομικά στοιχεία για το επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των πολιτών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον.

«Να ληφθούν αποφάσεις»
«Μελέτες έχουμε πλέον αρκετές που να καταγράφουν την πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι να ληφθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν μέτρα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ομιλητής στην εκδήλωση, καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης.

Ο πρύτανης κατέταξε τους Βολιώτες στους συνηθισμένους Έλληνες, χαρακτηρίζοντάς τους ελαφρώς υπέρβαρους, σε σημαντικό ποσοστό καπνιστές, που κάνουν καθιστική ζωή, οι περισσότεροι έχουν εισοδήματα κάτω από 1200 € μηνιαίως, βιώνουν την οικονομική κρίση και οι οποίοι διαβιούν σε μία περιοχή στην οποία παρατηρούνται υπερβάσεις στη ρύπανση πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

«Επομένως-υποστήριξε ο πρύτανης- η εικόνα που παρουσιάζεται είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για τα συχνά νοσήματα που είναι τα πνευμονολογικά, τα προβλήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς και οι νεοπλασίες. Γίνεται έκκληση λοιπόν προς τους φορείς να λάβουν μέτρα για να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων».

Προϋποθέσεις για άθληση
Από την πλευρά του ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική και χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων τη μελέτη.

Επικέντρωσε ωστόσο τις απόψεις του ότι από τη δημοτική αρχή θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι να αθλούνται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής τους και από τους ρύπους.

Τέλος ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα θέματα υγείας πρέπει συνεχώς να βρίσκονται στις προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση των παραγόντων νοσηρότητας και θνησιμότητας, που μεταξύ άλλων είναι το κάπνισμα και η άσχημη διατροφή.

Τη μελέτη παρουσίασε ο διευθυντής του ΔΟΥΚ Γιάννης Γρηγορίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, η πρόεδρος του ΔΟΥΚ Ντίνα Παπαστεφάνου, ο αντινομάρχης Υγείας Λεων. Αναστασίου και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος.
www.magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: