19.2.10

Ροζ...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Πριν αρχίσει να ενημερώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Μίμης Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο. Και ζήτησε να μάθει- «πες μας, Γιώργο...»- ποια η στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της εξεταστικής για την οικονομία. «Κάθε φορά που πάω Βρυξέλλες, με ρωτούν αν κάποιος θα πάει φυλακή για τα στοιχεία...», απάντησε αφοπλιστικά ο υπουργός Οικονομικών.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. Ή, μάλλον, όχι και τόσο απλό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να αποδοθούν ευθύνες για...

την αναθεώρηση του ελλείμματος εδώ και μήνες. Ήταν οι Ολλανδοί που, ήδη από τον Νοέμβριο, ποινικοποίησαν το θέμα. Η προτεσταντική λογική τους ήταν ωμή. Αν το έλλειμμα ήταν μονοψήφιο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και βρέθηκε διψήφιο μετά- ε, τότε κάποιος ή κάποιοι έδωσαν ψεύτικα νούμερα στις Βρυξέλλες. Να βρεθούν, λοιπόν, και να λογοδοτήσουν.

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ όμως δεν ίδρωνε το αυτί του Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Διότι τότε η κυβέρνηση τα έβλεπε ακόμη όλα ροζ. Λεφτά να δανειστούμε θα βρίσκαμε από τις αγορές ή έστω από τους Κινέζους ή ακόμη και τα Εμιράτα. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών- κοσμοπολίτης κι επικοινωνιακός- θα πήγαινε Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη, να εξηγήσει και να ζητήσει κατανόηση. Και, σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση θα κατάρτιζε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις γιορτές.

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ αυτή δεν δικαιώθηκε. Τρεις μήνες αργότερα το κοντέρ του spread είναι σταθερά πάνω από το 300. Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει το ΠΣΑ πριν καν εφαρμοστεί. Γερμανοί και άλλοι μάς ζητούν να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα που θα μας επέβαλλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να μας δίνουν λεφτά. Κοινώς, έρχεται μπόρα. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Παπακωνσταντίνου θέλει να βραχούν και άλλοι. Εξ ου και η μεγάλη ιδέα της εξεταστικής για την οικονομία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ιδέα; Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- όπως φάνηκε στον ΚΤΕ - και η μισή κυβέρνηση- όπως φάνηκε στο άτυπο Υπουργικό της Τετάρτης - δεν συμφωνούν. Η Ν.Δ. την θεωρεί casus belli και απειλεί να επεκτείνει τη διερεύνηση ώς το 1980. Θα είναι η εξεταστική καλή διαφήμιση για τη χώρα σε μια φάση που ο ξένος Τύπος μάς κάνει καθημερινά φύλλο και φτερό; Ή μήπως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Παπανδρέου κάνει κινήσεις, χωρίς να έχει μετρήσει σωστά τις συνέπειες;

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ - όπου όλα πάνε κι έρχονταισυγχωρεί πολλά. Δεν συγχωρεί όμως την ελαφρότητα.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: