25.2.10

Στα 65 το τμήμα της «κρατικής» σύνταξης...

Στο 65ο έτος θα δίνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ η οποία θα καταβάλλεται απ'ευθείας από τον προϋπολογισμό, αν και θα παραμείνει η ευχέρεια του ασφαλισμένου να εξέρχεται και νωρίτερα από την ενεργό υπηρεσία.
Υπάρχουν σκέψεις και για τα 67... Υπάρχουν σκέψεις και για τα 67... Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο των αλλαγών στον Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με τη μορφή νομοσχεδίου, στα μέσα Μαρτίου. Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι θα συνωθούνται στο 65ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση, δεδομένου ότι εάν οι ασφαλισμένοι εκμεταλλευτούν τις...
καταστατικές προβλέψεις των Ταμείων τους οι οποίες προβλέπουν διαφορετικά, πιο ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης (για έξοδο ακόμη και στο 60ό έτος) το ποσό της σύνταξης θα είναι αισθητά μικρότερο.

Δηλαδή το κλείδωμα της κοινωνικής-βασικής σύνταξης στο 65ο έτος θα λειτουργήσει σαν οικονομικό κίνητρο προκειμένου να σύρουν τους ασφαλισμένους σε υψηλότερα-πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Και αυτό καθώς θα πάψει να χορηγείται η κρατική ενίσχυση στα Ταμεία και έτσι εμμέσως να ενισχύονται με πόρους από τη φορολογία ακόμη και οι συνταξιούχοι των 55 ετών. Στο μέλλον η κρατική συμμετοχή θα δίνεται αμέσως στον συνταξιούχο στο 65ο έτος.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος έχει αναλάβει τη δέσμευση για αύξηση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 61,4 (μέσος ορος) το 2008 στα 63 έτη. Παράλληλα η Κομισιόν πιέζει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αυξηθεί το συμβατικό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στο 67ο, αίτημα που φαίνεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προς στιγμήν όμως μόνον αυτό.

55% του μισθού + τα 360

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα προβλέπει ότι με 35 έτη ασφάλισης η κύρια σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 55% του μισθού, συν τις αποδοχές από το Επικουρικό. Επ'αυτού θα αθροίζεται η κοινωνική σύνταξη των 360 ευρώ στο 65ο έτος. Και αυτό γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Σταδιακά δηλαδή και μετά το 2015 η σύνταξη δεν θα υπολογίζεται με τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας (ισχύον στο ΙΚΑ), αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου.

Η καλύτερη 15ετία κ.ο.κ.

Επί παραδείγματι όσοι θα συνταξιοδοτηθούν το 2018 θα πάρουν σύνταξη με βάση τα καλύτερα 15 έτη ασφάλισης, στη συνέχεια τα 20 και κάθε διετία θα προστίθενται 5 επιπλέον χρόνια. Ετσι, οι υψηλότερες συντάξεις θα δίνονται μετά το 35ο έτος ασφάλισης με μεγιστοποίηση στα 40 χρόνια. Και αυτό καθώς τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 1,5% τον χρόνο, ακολούθως θα ανέρχεται προς το 2%, όριο το οποίο θα ξεπερνιέται μετά τα 35 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2% τον χρόνο και 70% για 35 έτη ασφάλισης (ΙΚΑ). Για τα έτη πέραν του 65ου και μέχρι το 68ο της ηλικίας το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) φτάνει σήμερα το 3,3% τον χρόνο (80% του μέσου όρου της καλύτερης 5ετίας για σύνταξη στο 68ο έτος με 38 έτη εργασίας).

Εγγυημένα τα 700 €

Ετσι, με το νέο σύστημα, όποιος ασφαλισμένος έχει 15 έτη ασφάλισης και σήμερα παίρνει βασική σύνταξη 486 ευρώ (ΙΚΑ) στο 65ο έτος, στο μέλλον θα παίρνει αντίστοιχο ποσό, αλλά με διαφορετική κατανομή. Η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και η αναλογική-ανταποδοτική από το οικείο Ταμείο θα κυμαίνεται από 120 έως 180 αναλόγως των εισφορών στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Εάν στο 65ο έτος δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα θα έρχεται εκ νέου το Δημόσιο και θα εισφέρει ώστε το εισόδημα να ανέλθει στα 700 ευρώ (ποσό που σήμερα συγκεντρώνεται μαζί με το ΕΚΑΣ).

* Οι εργαζόμενοι στα βαρέα (ΒΑΕ) ή οι γυναίκες που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν την ανταποδοτική σύνταξη από το Ταμείο τους (ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές στη διάρκεια του εργασιακού βίου). Στη συνέχεια θα απασχολούνται στην οικονομία ή την παραοικονομία ή απλώς θα αναμένουν να περάσουν τα χρόνια για τη λήψη της κρατικής σύνταξης στο 65ο έτος. *
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.