22.2.10

«Πλάτη» για € 25 δισ. ζητά ο Γιώργος...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Σκληρό πόκερ του Πρωθυπουργού με Βερολίνο- Παρίσι- Βρυξέλλες για στήριξη...
Δημόσια στήριξη, τόσο του Γκ. Μπράουν όσο και του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (φωτό), είχε στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπανδρέου
Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το είδος της «στήριξης» που θα έχει η Ελλάδα, στην περίπτωση που υποστεί νέα επίθεση από τους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους, φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αφήνει να διαφανεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλίες με συνεργάτες του, το όλο θέμα είναι αντικείμενο ενός...
▅σκληρού πόκερ στο τετράγωνο μεταξύ Αθήνας- Βερολίνου- Παρισίων- Βρυξελλών και έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επίμονες διαρροές στον ξένο Τύπο μιλούν για την παροχή στην Ελλάδα υπό μορφή δανεισμού ενός πακέτου που μπορεί να φτάσει ώς τα 25 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από κανέναν, επιζητεί μόνο τη στήριξη της Ευρώπης έναντι της κερδοσκοπίας των διεθνών αγορών.

Στο ΒΒC
Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΒΒC (στη δημοφιλή εκπομπή του Άντριου Μουρ), ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για οικονομική βοήθεια, έκανε όμως πρώτη φορά λόγο για ένα «καινούργιο χρηματοοικονομικό εργαλείο». Είπε μόνο ότι η Ελλάδα θα ήθελε να έχει τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των αγορών ώστε να δανείζεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι άλλες χώρες. Και άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, και μόνο τότε, η πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει και πιο «ουσιαστική» μορφή με την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων προς τη χώρα υπό μορφή δανείου, το οποίο θα εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μιλάει σε καμιά περίπτωση για «δωρεά», αλλά για χρήματα που θα επιστραφούν. Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες ερμηνεύουν τα παραπάνω με έναν και μόνο τρόπο- ότι έχει πλέον «κλειδώσει» το γεγονός πως η Ελλάδα θα στηριχθεί από την Ένωση στις δανειακές της ανάγκες αμέσως μόλις ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων ώστε να διασφαλισθεί ο στόχος της επίτευξης της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%. Το γεγονός μάλιστα ότι μιλά πλέον γι΄ αυτό και ο κ. Παπανδρέου υποδεικνύει πως έχει υπάρξει μια ανταλλαγή: μέτρα επιπλέον από την Ελλάδα- στήριξη από την Ευρώπη.

Πώς θα γίνει αυτή η στήριξη του ελληνικού δανεισμού; Το πιθανότερο σενάριο, κατά τους κοινοτικούς αξιωματούχους, είναι να αγοράσουν ορισμένοι εταίροι τής ευρωζώνης ελληνικά ομόλογα σε λογικά επιτόκια ή να παράσχουν εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα ώστε αυτά να αγοραστούν από δικές τους τράπεζες. Δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας να είναι με δόσεις, ώστε να διατηρείται η πίεση για εφαρμογή των υπεσχημένων μέτρων. Δημοσίευμα πάντως του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει έτοιμο σχέδιο στήριξης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας με επιμερισμό ενός ποσού των 25 δισ. ευρώ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, διαψεύσθηκε από Γερμανούς παράγοντες.

Στη συνέντευξή του στο ΒΒC, ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά «δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη- και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά και πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων».

Διαψεύσεις για ΔΝΤ
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλώνει ξεκάθαρα ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλίες που έχει με τους συνεργάτες του. Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως θεωρεί «άκυρη εντελώς» την όλη συζήτηση για το ΔΝΤ. Σε διάψευση περί ΔΝΤ προέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε».

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Στήριξη από την Ένωση μόλις ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων


«Κόψτε την ακατάσχετη “μετρολογία”, κάνει κακό»

ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ τη σύγχυση που δημιουργούν οι συνεχείς πληροφορίες ότι επέρχονται νέα σκληρά μέτρα, επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι μόνο κακό κάνει η ακατάσχετη «μετρολογία» και συστήνει στους συνεργάτες του να διακόψουν κάθε τέτοια συζήτηση που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και επιπλέον αδυνατίζει τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πρόσφατα στους συνεργάτες του ότι κάθε φορά που βγαίνει προς τα έξω πως η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει τίποτε ουσιαστικά, οι ξένες αγορές αποκωδικοποιούν αυτές τις αναφορές ως αδυναμία και αναβλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν. Στην ίδια κατηγορία εντάσσει ο κ. Παπανδρέου και τη φημολογία ότι η Ελλάδα εκλιπαρεί για την παροχή δανείου από μέρους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: