ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Με δέσμευση για νέα μέτρα 4 δισ. «έκλεισε» η γαλλογερμανική βοήθεια...
Το τηλεφώνημα του επιτρόπου Όλι Ρεν αρχικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια στον Γιώργο Παπανδρέου, η καθοριστική τηλεφωνική παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ στον Πρωθυπουργό καισυμπληρωματικά- το τηλεφώνημα του Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου, «έκλεισαν» το παζάρι της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο προβλέπει άγρια λιτότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εγγύηση για τον απρόσκοπτο δανεισμό της χώρας τους επόμενους μήνες, ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία για να ολοκληρωθεί πέρασε από...
όλες τις φάσεις μιας έντονης διαπραγμάτευσηςκορυφώθηκε όμως με την άφιξη των Ευρωπαίων ελεγκτών στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, οι οποίοι μάλιστα συνοδεύονταν από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την Τρίτη, με το «καλημέρα», οι άνθρωποι της Κομισιόν απαίτησαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Ζαννιά, πρόσθετα μέτρα και μάλιστα τουλάχιστον 3 δισ. Ο κ. Ζαννιάς αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα περί μεγαλύτερης ύφεσης της χώρας από το αναμενόμενο δεν επαρκεί, κυρίως όταν δεν έχει στοιχειοθετηθεί επισήμως - καθώς οι κοινοτικοί κατέφθασαν θεωρώντας δεδομένο πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο-1,5% με -2,0%, αντί του αναμενόμενου-0,3%. Η συμφωνία. Στη συνέχεια, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν τους ελέγχους στα υπουργεία και τις υπηρεσίες- κι εκεί διαπίστωσαν πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν «περπατάει» καθόλου, ούτε αποδίδει τα υπεσχημένα. Οπότε προσέτρεξαν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμόκαι ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης των 3,5-5 δισ. ευρώ. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «ο πρωθυπουργός σας έκανε ανακοινώσεις στις 2 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σάς στήριξε πολιτικά στις 11 Φεβρουαρίου. Πλησιάζει ο Μάρτιος και δεν έχει εφαρμοστεί τίποτε».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φάνηκε πολύ πιο διαλλακτικός από τον κ. Ζαννιά- αλλά απέφυγε να δεσμευθεί. Οπότε η σκυτάλη πέρασε σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο- ο Όλι Ρεν κάλεσε από τις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3,5 δισ. αποτελούν το ελάχιστο για να υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση του ελληνικού δανεισμού. Ο κ. Παπανδρέου, όπως είναι φυσικό, ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις για αυτές τις «εγγυήσεις»- οπότε δεν άργησε να έρθει και το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ, με το οποίο υποβλήθηκε και η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου. Όπως αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, στον πυρήνα της στήριξης προς την Ελλάδα θα βρίσκεται η γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW, η οποία είτε θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα είτε θα εγγυηθεί για να αγοράσουν άλλες τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, με ένα επιτόκιο της τάξεως των 110-120 μονάδων βάσης.
Τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι κατά πάσα πιθανότητα στο σχέδιο αυτό- που βασικό στόχο έχει να προφυλάξει την έκθεση γερμανικών τραπεζών στα ομόλογα χωρών του Νότου της Ευρώπης, ύψους 600 δισ.θα
συμπράξει κι ο κρατικός γαλλικός κολοσσός Caisse des Depots, καθώς εξαρχής Παρίσι και Βερολίνο έχουν αποφασίσει πως η κρίση στην ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από τον πάλαι ποτέ γαλλογερμανικό άξονα. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Νικολά Σαρκοζί.
Κατόπιν αυτού, ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το «πράσινο φως» για να δεχθεί τις υποδείξεις των ελεγκτών της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. Επισήμως, το σχέδιο για την εγγύηση του ελληνικού δανεισμού δεν πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα με λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα ανακοινώσει ότι «το σχέδιο υπάρχει» - έτσι ώστε και η ελληνική κοινή γνώμη να μπορέσει να «χωνέψει» τα σκληρά μέτρα. Τα τελευταία, θα προσδιοριστούν απευθείας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον επίτροπο, αλλά όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, «από τη στιγμή που η Αθήνα έχει αποδεχθεί πως πρέπει να είναι ριζικά και σε αυτό το ύψος, είναι λίγο πολύ μονόδρομος το τι μπορεί να γίνει». Οι ίδιες προσέθεταν ότι και να ήθελε ο κ. Ρεν, δεν θα μπορούσε να μιλήσει επακριβώς για το σχέδιο, δεδομένου ότι δεν είναι στα χέρια της Επιτροπής, αλλά στα χέρια της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί.
Αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Γερμανία
ΗΓερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του κρατικού τραπεζικού ομίλου ΚfW. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος επεξεργάζεται μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διάθεσης προς την Ελλάδα 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Αυτό δήλωσαν χθες τέσσερις Γερμανοί βουλευτές στο οικονομικό δίκτυο Βloomberg. Ακόμη τόνισαν ότι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον ΚfW με την υποστήριξη γερμανικών κυβερνητικών εγγυήσεων θα είναι ένα έκτακτο μέτρο. Ανέφεραν μάλιστα ότι το μερίδιο της Γερμανίας σε ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 της ευρωζώνης συνολικά.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.