Μειωμένα έσοδα αναμένουν και για το 2010 οι ξενοδόχοι της πρωτεύουσας παρά την εκτίμηση ότι κατά τη φετινή τουριστική χρονιά θα υπάρξει οριακή αύξηση των πληροτήτων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Γιάννης Ρέτσος τόνισε επίσης ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο θα ήταν καταστροφική για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Το 2009 ήταν μια κακή χρονιά για τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα...
με μελέτη της GBR Consulting αλλά και των διεθνών παραδοχών του WTTC, η δυνητική απώλεια των θέσεων εργασίας για τα ξενοδοχεία της Αττικής μεταφράζεται από 3.580 έως 3.750 άτομα, (αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% περίπου του συνόλου των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της περιοχής).
Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2009, ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας, καθώς η σταθμισμένη μείωση της πληρότητας όλων των ξενοδοχείων της Αττικής έφτασε το -10,2%, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 60,9%.
Από το βήμα του προέδρου της ΕΞΑ ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Απασχόλησης να εξετάσει την ένταξη του προορισμού της Αθήνας στο καθεστώς επιδότησης της εργασίας, αλλά και να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση.
Επίσης εφόσον αυπήρχε άρση του καμποτάζ, η Αθήνα θα μπορούσε άμεσα, την ίδια χρονιά, να υποδεχθεί 300.000 επιβάτες κρουαζιέρας από τους οποίους θα προέκυπτε ένα επιπλέον ξενοδοχειακό έσοδο της τάξης των 45 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της φετινής πτώσης και σε 1.200 επιπλέον θέσεις εργασίας μόνο για τα ξενοδοχεία), όπως χαρακτηριστικά ανάφερε.
Τέλος, ο κ. Ρέντζος εστίασε στο πάγιο αίτημα της ΕΞΑ-Α για ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας στην πόλη, ώστε να μη διασύρεται η φήμη του προορισμού διεθνώς από φαινόμενα βίας που ολοένα και αυξάνονται -και σε αναγκαίες παρεμβάσεις για καλύτερο περιβάλλον.
ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου