20.2.10

20 λάθη για ένα θάνατο...

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ...

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 20 λάθη! Άλλα τόσα «γιατί» ζητούν απαντήσεις για το μακελειό του Βύρωνα. Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε παρακολουθώντας το φιάσκο, που κατέληξε σε τραγωδία με το θάνατο του 25χρονου Βορειοηπειρώτη, πατέρα ενός κοριτσιού μόλις 18 μηνών.

Ο νέος αυτός δούλευε ως βοηθός υδραυλικού και δέχθηκε 9 σφαίρες από όπλα αστυνομικών που πυροβολούσαν προς την πλευρά που κρυβόταν ο πάνοπλος Αλβανός κακοποιός. Είχε προηγηθεί αποτυχημένο τετ α τετ και καταδίωξη του Αλβανού και του συνεργού του στο Μαρούσι. Όλη η υπόθεση βρομάει. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούσαν για...

«απανωτά λάθη αστυνομικών, δικαστικών, υπαλλήλων φυλακών που οδήγησαν στο αιματηρό αποτέλεσμα. Οι δύο Αλβανοί κακοποιοί είχαν πάρει άδεια από τις φυλακές όπου κρατούνταν, συνελήφθησαν για κλοπές, αλλά κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και να ληστεύουν τράπεζες! Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ήταν έξαλλος από τα λάθη των αστυνομικών στο Μαρούσι και το Βύρωνα και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για επιτυχία όταν έχουμε νεκρό έναν ανυποψίαστο πολίτη…».

Η λίστα της… αποτυχίας

Παράγοντες που γνωρίζουν μας μίλησαν για τα μοιραία λάθη:

1ο. Στον έναν Αλβανό κακοποιό, με κάθειρξη 23 χρόνων για ληστείες τραπεζών (τη δεκαετία του ’90), δόθηκε με χαρακτηριστική ευκολία πενθήμερη άδεια από τις φυλακές της Λάρισας στις 27 Νοεμβρίου 2009. Το αποτέλεσμα; Ο κακοποιός να βγει έξω και να αρχίσει ληστρικές επιθέσεις.

2ο. Ο συνεργός του, δεύτερος Αλβανός, κατόρθωσε περιέργως να βρει… όπλο –στις 23 Νοεμβρίου 2009– μέσα στις τουαλέτες του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών και να αποδράσει με χαρακτηριστική ευκολία. Είχε κι αυτός κατηγορηθεί για 37 ληστείες. Για την απόδρασή του από το Τμήμα της Θήβας διεξάγεται έρευνα.

3ο. Η ΕΛΑΣ είχε σειρά πληροφοριών για τη δράση αυτών των δύο Αλβανών κακοποιών, οι οποίοι το πρώτο δίμηνο του 2010 είχαν προχωρήσει σε 20 ληστείες με βαριοπούλες και καλάσνικοφ. Όμως η Αστυνομία δεν μπορούσε να τους εντοπίσει.

4ο. Στις 27 Ιανουαρίου 2010 χάνεται μία χρυσή ευκαιρία για τη σύλληψή τους, όταν εντοπίζονται από μοτοσικλετιστές της ΕΛΑΣ έξω από υποκατάστημα της Eurobank στην Κόρινθο. Όμως πυροβολούν προς τους μοτοσικλετιστές αλλά κι εναντίον περιπολικού. Κατορθώνουν να διαφύγουν, παρότι καταδιώχτηκαν από όλες σχεδόν τις αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή ελικοπτέρου…

5ο. Στις 12 Φεβρουαρίου 2010 γίνεται μια νέα γκάφα. Οι δύο Αλβανοί, βγαίνοντας έξω από τράπεζα στο Ίλιον που μόλις είχαν ληστέψει, είδαν να τους πλησιάζει περιπολικό της ΕΛΑΣ. Άρχισαν να πυροβολούν για να ξεφύγουν από τον αστυνομικό «κλοιό», αλλά το περιπολικό απομακρύνθηκε παίρνοντας άλλη κατεύθυνση.

6ο. Το τελευταίο δεκαήμερο οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πληροφορίες ότι οι Αλβανοί κακοποιοί είναι «κάπου στον Βύρωνα» Όμως δεν κατόρθωσαν να τους εντοπίσουν...

7ο. Οι δύο αστυνομικοί του Τμήματος Αμαρουσίου είδαν το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας έξω από πολυώροφο κτίριο που στεγάζει τη Β’ ΦΑΒΕ Αθηνών δύο άτομα να κινούνται ύποπτα. Γύρω από το σημείο αυτό υπήρχαν πολλές σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες αλλά και τράπεζες. Όμως οι αστυνομικοί υποτίμησαν το περιστατικό.

8ο. Οι δύο αστυνομικοί δεν ειδοποίησαν το Κέντρο της ΕΛΑΣ για τον έλεγχο και δεν ζήτησαν ενισχύσεις.

9ο. Οι δύο άνδρες της ΕΛΑΣ δεν εφάρμοσαν κανέναν από τους κανόνες εμπλοκής που έχουν διδαχθεί στις σχολές της Αστυνομίας. Ο πεζός αστυνομικός επιχείρησε να κάνει έλεγχο χωρίς προτεταμένο όπλο, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου, αντί να βγει από το αυτοκίνητο με προτεταμένο όπλο, έμεινε στη θέση του οδηγού.

10ο. Ο οδηγός του περιπολικού προσπάθησε να προσεγγίσει τους υπόπτους ακολουθώντας τους με όπισθεν κίνηση του οχήματος. Τους ρωτούσε «τι κάνουν» από το μισάνοικτο παράθυρο.

11ο. Όταν οι δύο ύποπτοι έβγαλαν πιστόλι, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν ν’ αντιδράσουν. Παρέδωσαν όπλα κι αλεξίσφαιρα γιλέκα χωρίς αντίσταση.

12ο. Οι αστυνομικοί δεν επέστρεψαν στο περιπολικό για να καλέσουν με τους ασυρμάτους τους συναδέλφους τους. Ζήτησαν βοήθεια από οδηγό ταξί.

13ο. Οι αστυνομικοί θεώρησαν αρχικώς ότι οι δράστες ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και την έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πίστεψαν ότι ήταν ο Επαναστατικός Αγώνας και τελικά κατέληξαν στους ληστές με τις βαριοπούλες.

14ο. Υπήρξε καθυστέρηση για τον εντοπισμό του οχήματος των δραστών στη λεωφόρο Κηφισίας.

15ο. Μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, είπαν ότι βρίσκονταν στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ, ενώ βρίσκονταν στο ύψος του Γηροκομείου.

16ο. Οι μοτοσικλετιστές έχασαν το ασημί Peugeot που έστριψε προς την πλευρά του Γηροκομείου (στο ύψος της Λουίζης Ριανκούρ).

17ο. Δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας της πινακίδας του οχήματος διαφυγής των δραστών.

18ο. Στήθηκε μια πρόχειρη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Βύρωνα για την ακινητοποίηση του οχήματος των Αλβανών κακοποιών, για τους οποίους ήδη η Αστυνομία είχε καταλάβει ότι ήταν οι οπλοφόροι του Αμαρουσίου.

19ο. Δεν κλήθηκαν τα ΕΚΑΜ για τη σύλληψη των Αλβανών, που ήσαν οπλισμένοι με όπλα και χειροβομβίδες.

20ο. Δεν αποκλείσθηκε η περιοχή, με αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα στο πεδίο της μάχης ο 25χρονος νέος...

Στο ΚΑΡΦΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: