16.2.10

Παπακωνσταντίνου: «Όχι» στην περικοπή του 14ου μισθού...


Ζητούν έκτακτα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές...
Απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσο μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση».
Εν τω μεταξύ, την προοπτική λήψης έκτακτων μέτρων μέχρι τις 15 Μαρτίου -που χαράξε χθες το Εurorgroup- υιοθέτησαν σήμερα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, έθεσαν και...

δεύτερο χρονοδιάγραμμα, έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου η Ελλάδα να παρουσιάσει πλήρες πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών, πέραν των περικοπών και των νέων φόρων. Οι έκτακτες διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια σειρά από νευραλγικούς τομείς όπως το ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας και η διοίκηση.

«Το Συμβούλιο ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Το Ecofin καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:

- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.

- Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 16 Μαρτίου, στην οποία να ορίζει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση μέχρι τις 15 Μαΐου, που να αναφέρει τα μέτρα που χρειάζονται για την συμμόρφωσή της με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.

«Γι' αυτό το λόγο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, έναν πακέτο γενναίων και ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ecofin.

Όπως τόνισε ο κ. Όλι Ρεν, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν βήμα προς βήμα την εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. «Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε νέα μέτρα αν χρειαστεί», τόνισε.

«Αναγνωρίζουμε τα γενναία μέτρα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τα εφαρμόσει και να λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειασθεί. Θα είμαστε στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με την ΕΚΤ και αντιπροσώπους του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσουμε την εφαρμογή και την αποδοτικότητα του προγράμματος σταθερότητας. Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε και νέα μέτρα. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αρκεί να βοηθήσει τον εαυτό της με αποφασιστικές κινήσεις», επεσήμανε ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι επίσης έτοιμα να συνδράμουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και να αναλάβουν «αποφασιστική και συντονισμένη ενέργεια για να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη». «Θα θέσουμε το πλαίσιο. Έχουμε τα μέσα», επεσήμανε ο κ. Ρεν.

Ακόμη, ο κ. Ρεν προανήγγειλε ότι μέχρι το Μάιο η Eurostat θα έχει καταλήξει σε πόρισμα για τα ψευδή στατιστικά που παρουσίαζε η Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κοινοτικός επίτροπος και στα επενδυτικά προϊόντα αμερικανικών τραπεζών μέσω των οποίων φέρεται οι ελληνικές κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών να έχουν συγκαλύψει μέρος του δημοσίου χρέους. Ο κ. Ρεν είπε ότι οι Βρυξέλλες έδωσαν διορία στην Ελλάδα μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου για να δώσει πλήρη στοιχεία για την υπόθεση. «Πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και θα εγγυηθώ προσωπικά ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος», είπε ο κ. Ρεν.

Στο μεταξύ, δυσπιστία για την επάρκεια των μέτρων που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν ορισμένοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin.

Την ίδια ώρα, οι αγορές αντιδρούσαν αρνητικά στα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup, που δεν συμπεριέλαβαν κάποια συγκεκριμένη μορφή οικονομικής υποστήριξης προς την Ελλάδα. Έτσι η διαφορά του επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφωνόταν σήμερα από τις 323 στις 305 μονάδες.

«Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές. Οφείλουν να είναι σοβαροί. Χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ.

«Οι Έλληνες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες» των αγορών, είπε επίσης ο σουηδός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες». Μάλιστα, ο Σουηδός υπουργός τάχθηκε υπέρ της ενεργού ανάμειξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέγοντας ότι πρέπει να του δοθεί «ένας ισχυρός ρόλος ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστριακός υπουργός, Γιόζεφ Μπρελ, επεσήμανε ότι στο χθεσινό Eurogroup«η πίεση επί της Ελλάδας αυξήθηκε ώστε να μελετήσει μέχρι τις 16 Μαρτίου συμπληρωματικά μέτρα».

Την προοπτική λήψης πρόσθετων μέτρων τόνισε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, δηλώνοντας ότι περιμένει να ανακοινώσει η Ελλάδα επιπλέον μέτρα στις 15 Μαρτίου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: