16.1.10

Ιλουζιονιστές...

Λώρη Κέζα
Η ανεργία δεν είναι πρόβλημα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Δεν μπορεί να χρεωθούν σε ένα πρόσωπο, έναν υπηρεσιακό παράγοντα των 100 ημερών, η παγκόσμια κρίση και οι λάθος χειρισμοί επί δεκαετίες. Το υπουργείο Απασχόλησης έχει περιέλθει εξ αδιαιρέτου στην κυριότητα της κυβέρνησης- δεν είναι προικώο κανενός. Αν αληθεύουν τα στοιχεία και βρεθούν στον δρόμο ένας στους πέντε πολίτες, δεν θα θυμώσουν με τον δημοφιλή πολιτευτή. Θα εξαγριωθούν με...

το όλον ΠαΣοΚ, κυρίως με τον Πρωθυπουργό, που διατεινόταν προεκλογικά πως «λεφτά υπάρχουν». Με όλα τα δυσοίωνα που ακούγονται στον επισφαλή τομέα της εργασίας, ήλθε η ώρα να βγάλει ο κ. Γ. Παπανδρέου τον λαγό μέσα από το καπέλο του. Ποια είναι λοιπόν τα κρυφά κεφάλαια, τα αόρατα στα μάτια του κ. Κ. Καραμανλή; Ποιοι είναι οι πόροι που θα έσωζαν τον τόπο; Κορυφώθηκε η αγωνία των θεατών, απαιτούν την εκτέλεση των μαγικών. Αν ο Πρωθυπουργός ήταν ταχυδακτυλουργός, σίγουρα θα έκανε το τρυκ με το κουτί τεμαχισμού γυναικών.

Εκεί μέσα θα έβαζε τον ομορφονιό της Β΄ Αθήνας για να τον κόψει κομματάκια. Διακινείται η άποψη ότι η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου έγινε προκειμένου να καταστραφεί, ότι τιμωρείται για τη στάση του στα εσωκομματικά.

Αυτό είναι μια μάλλον ανεδαφική εκτίμηση. Για φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο μάγος πριόνιζε στ΄ αλήθεια τον συνεργάτη του. Το κοινό θέλει την αγωνία, θέλει την ταχυπαλμία, αλλά όχι και να το κάνουμε splatter το θέαμα. Κανείς δεν θα ξαναπάταγε το πόδι του στην παράσταση αν ο μάγος ήταν ανίκανος να σώσει τον συνεργάτη του μέσα από το κυτίο της πλασματικής δολοφονίας. Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο. Ο κ. Παπανδρέου διάλεξε έναν ικανό υπουργό για τα εργασιακά, ο οποίος έτυχε να είναι και φασαριόζος. Από τον φόβο μήπως χρεωθεί τις άσχημες εξελίξεις, προσπαθεί να κλέψει τις εντυπώσεις, όπως οι δευτεραγωνιστές που εκστομίζουν εμφατικά τις ατάκες τους.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε τις σημαντικές δηλώσεις για την ανεργία στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «2010- Ετος Φτώχειας». Δήλωσε ότι αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις του υπουργείου, θα προσεγγίσουμε το ένα εκατομμύριο ανέργους «και μπορεί στο τέλος του 2010 να έχουμε ισπανικού τύπου ανεργία, με ποσοστό από 20% ως 21%». Πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα ζήσουν «χωρίς σάλιο» - για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση που εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο ο υπουργός; Ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να βγάλει επιδόματα μέσα από μια μαύρη τρύπα. Υπόσχεται λοιπόν παροχές: δωρεάν πηγαινέλα στα λεωφορεία και έκπτωση αξίας 60 ευρώ στα σουπερμάρκετ. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρουν και οι υπόλοιποι από το σόου ότι πρέπει να γίνει κάτι πιο θεαματικό. Τα κουπόνια και τα δωρεάν εισιτήρια ταιριάζουν σε γιορτή οργανωμένη από τη Φρειδερίκη, όχι από σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ενώ λοιπόν ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται σε 1 εκατομμύριο ανέργους, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετράει τους μισούς. Ο υπουργός Εργασίας υπολογίζει εκείνους που προσπαθεί να κρύψει ο υπουργός Οικονομίας, εκείνους δηλαδή που κολλάνε μισό ένσημο την εβδομάδα- οπότε δεν καταχωρίζονται ως άνεργοι. Οι υποαπασχολούμενοι εξαφανίζονται από τους Χουντίνι του Μαξίμου αλλά αποκαλύπτονται με την μπαγκέτα του κ. Λοβέρδου. Δεν πρέπει να ξεχνούν το κοινό τους. Οι παγέτες θέλουν χαμόγελα και δυνατή μουσική. Είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμού μέσα στην ομάδα. Ο ταχυδακτυλουργός θα επιδείξει επί σκηνής τις ικανότητές του στο κουτί τεμαχισμού. Δεν θέλει να γεμίσει αίματα.

Φοβάται ότι θα γλιστρήσει ο επόμενος συνεργάτης με τον οποίο κάνουν το κόλπο με τα κέρματα. Δείχνουν μια τσέπη αδειανή και με ένα «τσαφ» τη γεμίζουν χρήματα. Τινάζουν μια εφημερίδα κι αυτή μετατρέπεται σε χαρτονομίσματα.

Ας μην έχουμε αυταπάτες, ότι δηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Ισως να έχουν κοντρίτσες, όμως παίζουν στο ίδιο έργο και αυτό το σέβονται...
Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: