Κτίρια και διαμερίσματα με πράσινο διαβατήριο, που για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει να καταβάλει πράσινα τέλη ακαθόριστου ακόμη ύψους, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον προσεχή Απρίλιο.
Τότε αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (γνωστό ως ΚΕΝΑΚ).
Το νέο καθεστώς, που αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας, προβλέπει...
...υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, καθώς επίσης και τη θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει 20 ημέρες (μετά θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση), ωστόσο σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, ως βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εφόσον το όριο αυτό παραμείνει, αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα, για παράδειγμα 150 τ.μ. ανεξαρτήτως περιοχής, το κόστος για την απόκτηση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα ανέλθει στα 150 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μαζί με ένα πλέγμα κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία θα ανακοινωθούν σε περίπου 20 ημέρες και που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που είχε παγώσει).
Η απόσβεση
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσον όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ αν συγκριθεί με κάποιες χώρες φθάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβένονται σε διάστημα 5- 8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα με έτος κατασκευής το 1970 μπορεί να αλλάξει «κατηγορία» ενεργειακά με κόστος 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000
ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει σε 8 χρόνια.
Τα κίνητρα
Αμέσως μετά την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει το περιβόητο πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κ.λπ.) που παραμένει εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η κ. Μπιριμπίλη, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κ.ά. «Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», είπε η κ. Μπιρμπίλη, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια», δήλωσε ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης. «Ακόμη και αν διατίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.000- 20.000 σπίτια», πρόσθεσε.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου