Φαίνεται πως ο βούρδουλας είναι κοινό χαρακτηριστικό των Πάγκαλων. Ο συσχετισμός των ρόλων παππού και εγγονού στην πολιτική ζωή, που κάνει σήμερα η Ελυθεροτυπία στο κύριο άρθρο της, είναι ιδιαίτερα επιτυχής:
Οι Πάγκαλοι και ο Γιώργος
ΟΤΑΝ ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη της Λωζάννης -όπου υπεγράφη το 1923 η ομώνυμη συνθήκη- ζήτησε από την κυβέρνηση της επανάστασης του 1922 να οργανωθεί μια αξιόμαχη Στρατιά στον Εβρο, την οποία να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι της Τουρκίας.
ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ αυτό έργο ανέθεσε ο αρχηγός της επανάστασης Νικόλαος Πλαστήρας στον πολέμαρχο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ανέβηκε στον Εβρο και...
...ταχύτατα με τον «βούρδουλα στο χέρι» -κατά τις περιγραφές της εποχής- οργάνωσε μια Στρατιά έτοιμη για πόλεμο.
ΣΗΜΕΡΑ, 87 χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, εγγονό του πολέμαρχου, να παρακολουθήσει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Φοβάται, προφανώς, ο πρωθυπουργός ότι ο κρατικός μηχανισμός, με τις γνωστές αδυναμίες και το ξεχαρβάλωμά του, δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών, δηλαδή της σπατάλης στο Δημόσιο.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να χρειαστεί «βούρδουλας» για να ξυπνήσουν οι εφησυχάζοντες και να πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές, ώστε, επιτέλους, με την εφαρμογή του προγράμματος να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της, για την οποία πληρώνει βαρύ τίμημα στους κερδοσκόπους που την εκμεταλλεύονται.
ΚΑΤΑ τον πρωθυπουργό, η έξοδος από την «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισε, κρίση, είναι μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» και αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία, οι οποίες έχουν κερδοσκοπικά, αλλά και πολιτικά κίνητρα.
ΒΕΒΑΙΩΣ, με βούρδουλα ή χωρίς βούρδουλα, μόνος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος, να πετύχει την εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης των φόρων, να χτυπήσει τις σπατάλες.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, λοιπόν, να κινητοποιηθούν όλοι οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και μαζί οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες. Και να επισημανθεί από τον πρωθυπουργό ότι όλοι θα βαθμολογηθούν. Θα βαθμολογηθούν, όμως, και από την κοινή γνώμη, η οποία στηρίζει την προσπάθεια, αλλά δεν πρόκειται να συγχωρήσει παραλείψεις, εφησυχασμούς και ολιγωρία.
ΖΗΤΗΣΕ ο πρωθυπουργός και χθες τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών υπογραμμίζοντας, ότι «αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα καλούμαστε να το υλοποιήσουμε όλοι άμεσα και συλλογικά».
Η ΑΝΑΘΕΣΗ της επιτήρησης στον αντιπρόεδρο δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από την ευθύνη που έχει για τον συντονισμό της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο κυρίως υπόλογος για την επιτυχία του προγράμματος."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου