Της Λώρης Κέζα
Για τις θερμικές αποδείξεις, αυτές που σβήνουν μέσα σε έναν μήνα, υπάρχει πατέντα διάσωσης. Τοποθετούνται σε ντοσιέ στο ψυγείο και παραμένουν αναλλοίωτες ως την υποβολή τους με τη φορολογική δήλωση. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υποβληθούν όλων των λογιών τα έξοδα, οπότε προληπτικά μπορούμε να κρατάμε ακόμη και τις αποδείξεις του ψιλικατζίδικου: του χρόνου μπορεί να αποτελεί ελάφρυνση για όσους κάνουν συχνά μικροέξοδα.
Ετσι είναι η φύση του φορολογικού συστήματος, κάθε υπουργός το αλλάζει κατά...
...το δοκούν. Πότε ήταν η προηγούμενη φορά που δεχθήκαμε επίσημη παραίνεση να ζητούμε αποδείξεις από ταβέρνες και καφετέριες; Ηταν ένας από τους Αυγούστους που βασίλευε ο κ. Γ.
Αλογοσκούφης. Με τις γονικές παροχές έγινε το ίδιο: η Νέα Δημοκρατία έκανε πισωγυρίσματα, κατέθετε ιδέες για να το μετανιώσει και εν ολίγοις καταδίκασε τους πολίτες στην αβεβαιότητα. Οι έχοντες ένα σπιτάκι δεν ήξεραν αν συμφέρει να το παραχωρήσουν στα παιδιά τους. Ετσι είναι η φύση του φορολογικού συστήματος. Κάποια εισφορά κατεβαίνει στο ζερό και μετά ζητείται με αναδρομική απόφαση.
Σε λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει τις βασικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Μαθαίνουμε ότι επανέρχεται ο φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αγωνιούν λοιπόν οι κατέχοντες σπιταρώνες με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ. Λένε ότι ο φόρος θα υπολογίζεται κλιμακωτά, με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και ενδεχομένως να φθάσουν το 1% για τους νεοφεουδάρχες. Πολλά λέγονται επίσης για το «πόθεν έσχες». Δεν θα αρκεί να δηλώσει κανείς πού βρήκε τα χρήματα να αποκτήσει κάτι πολυτελές, αλλά να αποκαλύψει το εισόδημα με το οποίο το συντηρεί. Δεν μπορεί το φτωχαδάκι να έχει δικό του αεροπλάνο και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Οποιος τολμήσει να εξαπατήσει το κράτος θα τιμωρηθεί με πρόστιμο τόσο παλαβό που θα καταραστεί την κάθε γουλιά Καμπάρι που γεύτηκε by the pool. Θα καταργηθούν επίσης τα πατρόν για διάφορους επιτηδευματίες. Τέλος στον ειδικό τρόπο φορολόγησης για ταξιτζήδες, εργολάβους, ιδιοκτήτες rooms to let. Οπως οι κοινοί θνητοί θα πρέπει να μάθουν να υπολογίζουν τα βασικά:
έσοδα, έξοδα.
Ολα τούτα τα έχουμε ξανακούσει. Απ΄ όσα ακούγονται δεξιά και αριστερά, το νέο φορολογικό σύστημα θα είναι «άλλαξε ο Μανωλιός». Αποτελούν εναλλακτική εκδοχή ρυθμίσεων που απαξιώθηκαν στο παρελθόν από την κακή εφαρμογή τους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα πιο ευφάνταστα, όπως το θεσμοθετημένο «κάρφωμα» των κακών εφοριακών. Ενδιαφέρουσες ακούγονται οι κατασχέσεις όσων χρωστούν αλλά περνούν ζωή χαρισάμενη αρνούμενοι να πληρώσουν τα χρέη στο Δημόσιο. Επιπλέον, η ηλεκτρονική διαπόμπευση των φοροφυγάδων θέτει νέα ηθικά δεδομένα: θα βγαίνουν στον αέρα λίστες πολιτών (εκτός αν τούτο είναι προϊόν δημοσιογραφικής φαντασίας). Ακούγεται ότι ορισμένα επαγγέλματα θα μπουν στο στόχαστρο: όποιος καταφέρει να πάρει απόδειξη από υδραυλικό θα λαμβάνει ειδικό φορολογικό έπαινο, κατάλληλο για κορνίζα.
Από τις νέες κλίμακες φορολόγησης εισοδήματος προκύπτει ότι όσοι έχουν μεσαιοχαμηλά μηνιάτικα ίσως επωφεληθούν από τα νέα μέτρα. Από την άλλη καταργούνται εννιακόσιες τόσες φοροαπαλλαγές. Εν ολίγοις για τον μέσο Ελληνα θα έλθει μία η άλλη. Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε επακριβώς τα φορολογικά σχέδια του κ. Παπακωνσταντίνου. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να ευχηθούμεπέραν της επίλυσης των δημοσιονομικών προβλημάτων. Να μην αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης κάθε τρίμηνο. Αυτό υπήρξε το κορυφαίο λάθος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Δεν ξέραμε τι θα μας ξημερώσει. Η μία απόφαση αναιρούσε την άλλη, γίνονταν βιαστικές κινήσεις, δεν υπήρχε οργανωμένο πλάνο. Δεν αναφερόμαστε στο επίπεδο της εφαρμογής, αλλά στο πρώιμο στάδιο της επινόησης ρυθμίσεων. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρονταν σαν να είχε εμφανιστεί η Παναγία στον ύπνο τους και έπρεπε εν τάχει να κάνουν όσα είδαν στο όραμα.
Ευχόμεθα λοιπόν ολόψυχα τη σταθερότητα. Να μπορούμε να κάνουμε το κουμάντο μας.
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου