H αθόρυβη κατάρτιση εκ μέρους της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα κυριαρχεί στα παρασκήνια της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και στον διεθνή Τύπο. Κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις διαψεύσεις του Βερολίνου και του Παρισιού, όταν η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» αποκάλυψε ότι τα κράτη της ζώνης του ευρώ ετοιμάζονται να βοηθήσουν την Ελλάδα. Το γεγονός άλλωστε ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η διοχέτευση της είδησης έγινε από το γαλλικό προεδρικό περιβάλλον, αποδεικνύει την αξιοπιστία της πληροφορίας.Την...
Παρασκευή, άλλωστε, στο Νταβός μεταφέρθηκε από πολιτικά πρόσωπα συμμετέχοντα στη διάσκεψη, σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα του ευρωομολόγου. Δηλαδή, επανήλθε η συζήτηση για χαρτοφυλάκιο δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης που έχουν σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.
Είναι γεγονός πάντως ότι η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου συναντά ισχυρότατες αντιδράσεις τόσο από ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ (κάποια μάλιστα δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, όπως π.χ. η Σουηδία) όσο και από κυβερνητικούς κύκλους ηγετικών χωρών.
Στη Γερμανία ειδικά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει σφοδρότατες αντιστάσεις, στις οποίες πρωτοστατεί το κυβερνητικό κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, με εξαιρετικά μαχητικό συμπαραστάτη τον ομοϊδεάτη της καγκελαρίου, υπουργό Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δίπλα τους βρίσκονται κορυφαία στελέχη του τραπεζικού συστήματος.
Στη Γαλλία, αντιθέτως, η μοναδική εστία αντίστασης βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ κατηγορηματική είναι η αντίθεση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του περιβάλλοντός του σε κάθε ιδέα παραπομπής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Είναι ζήτημα αξιοπιστίας της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιους νομισματικούς όρους που τα κράτη της ευρωζώνης δεν επιθυμούν, προκειμένου να διατηρήσουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή στη «Μοντ».
Τόσο ο βρετανικός όσο και ο αμερικανικός Τύπος επιβεβαιώνουν την είδηση της διεξαγωγής σοβαρών παρασκηνιακών συζητήσεων προς κατάρτιση τέτοιου σχεδίου, του οποίου βεβαίως δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί ούτε το μέγεθος ούτε οι παράμετροι, αφού δεν είναι καν βέβαιο αν θα χρειαστεί να υλοποιηθεί.
«Αθόρυβα η ΕΕ εξετάζει τη σωτηρία της Ελλάδας» γράφει στους πρωτοσέλιδους τίτλους της η παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», επικαλούμενη «αξιωματούχους σε αρκετές πρωτεύουσες που όλοι μιλούν ανώνυμα» εξαιτίας της λεπτότητας του θέματος.
Η αλήθεια είναι ότι η μέχρι τώρα στάση των εταίρων της ΕΕ, στάση κάθε άλλο παρά αλληλέγγυη, έχει προκαλέσει εντονότατη δυσαρέσκεια σε ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού. Καθώς μάλιστα οι μηχανισμοί επιτήρησης εκ μέρους της ΕΕ της ελληνικής οικονομίας γίνονται ασφυκτικότεροι, προκαλείται ένα αίσθημα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας στον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, πράγμα που διογκώνει τη γενική δυσφορία.
Υπό το πρίσμα αυτό παραμένει άγνωστος παράγοντας κατά πόσο τα διάφορα κοινωνικά στρώματα και ομάδες που θίγονται από την πολιτική λιτότητας που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας θα περιοριστούν σε ελεγχόμενες αντιδράσεις. Πάντως, ενδεχόμενη επιμονή της ΕΕ για ακόμη σκληρότερα μέτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κοινωνική ανάφλεξη, η οποία ίσως καταστήσει πολιτικά ανέφικτη την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, τινάζοντας στον αέρα όλα τα σχέδια.
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος
«Η ΕΕ δίνει σήμα υποστήριξης της Ελλάδας σε έσχατη ανάγκη» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και των τόσο εχθρικών και υπονομευτικών προς τη χώρα μας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν θα αφήσει τη διογκούμενη κρίση χρέους της Αθήνας να θέσει σε κίνδυνο την ευρωζώνη» ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Πέρα όμως από τις εικασίες και τις ανεπίσημες πληροφορίες, οι πραγματικές προθέσεις της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα θα φανούν πολύ σύντομα.
Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα κάνει γνωστή την ετυμηγορία της για το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Στις 11 Φεβρουαρίου θα συνέλθει στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα ακριβώς την οικονομική κατάσταση των «27» μέσα σε αυτό το περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στο περιθώριο της συνόδου αυτής αναμένεται ότι θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις σε ηγετικό πλέον επίπεδο και για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη. Πέντε μέρες αργότερα θα συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι έχουν την πολιτική αρμοδιότητα να εγκρίνουν ή όχι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας.
Ολα δείχνουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα διαμορφωθεί σαφέστατα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία. Παρά τις σκληρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ΕΕ και των ηγετικών χωρών της, αναμένεται να χαλαρώσει, σε πολιτικό τουλάχιστον επίπεδο, αυτό το κύμα επιθέσεων κατά της χώρας μας.
Αν δε υλοποιηθεί κάποιο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αυτό θα φανεί κατά το τέλος του Φεβρουαρίου.
Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ - Γ. ΔΑΡΑΤΟΥ.ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου