2.1.10

"Έφυγε" ο ρεπόρτερ του "Ζήτα" ...

Ο Γιάννης Βούλτεψης, από τις μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, "έφυγε" σε ηλικία 87 ετών. Ήταν ο ρεπόρτερ, που μαζί με το συνάδελφό του Γιώργο Μπέρτσο ξεσκέπασαν το παρασκήνιο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, σε...

μια εποχή που δέσποζε η αστυνομοκρατία και το παρακράτος. Ήταν μέλος της Εθνικής Αντίστασης. Επί ιταλικής κατοχής πήρε μέρος στο μαθητικό κίνημα κατά της Προσαρτήσεως των Επτανήσων και το 1943 πέρασε από την Κεφαλλονιά στη Δυτική Στερεά, όπου κατατάχθηκε στον ΕΛ.ΑΣ με το ψευδώνυμο "Ακέλας" .
Μετά τη Βάρκιζα, συνελήφθη στο Αργοστόλι, με διαταγή των Άγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945.
Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη και πάλι ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ "Ελεύθερη Κεφαλλονιά" και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και 3ετή εκτόπιση.
Διετέλεσε συντάκτης της «Αυγής» από τον Μάρτιο του 1953 και ανταποκριτής της «Ελευθερίας» Λαρίσης. Τον Ιούνιο του 1965 βραβεύθηκε σε γενικό δημοσιογραφικό διαγωνισμό «για την πληρέστατη κάλυψη της Υποθέσεως Λαμπράκη από αστυνομικής πλευράς και για την οξυδερκή ανάλυση του σχετικού με το έγκλημα ανακριτικού έργου».

Στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας έζησε ως αυτοεξόριστος στη Ρώμη και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ μιας πανεθνικής ενότητας για την έγκαιρη αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάσθηκε στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Αντί», «Πολιτικά Θέματα» και στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Μεσημβρινή» και «Athens News».

Από το 1984 ως το 1993 διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε επί πολλές θητείες Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 για την συμμετοχή του στην Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά των στρατευμάτων Κατοχής.

Έγραψε τα βιβλία «Υπόθεση Μανόλη Γλέζου» (1960), «Η Μεγάλη Πορεία» (1961), «Υπόθεση Λαμπράκη» (1966), «Ο Ανατολικός Ανεμος» (1967), «Η Καταγωγή και ο Θάνατος της Συνωμοσίας» (1976), «Συναγωνιστής Ακέλας» (1983), «Η άγνωστη τραγωδία του Αλέκου Παναγούλη» (1984), «Η αποκάλυψη του φασισμού» (1984), «Η πολιτική διαθήκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η Αντίσταση του Ανδρέα» (1985), «Πρόκληση» (1986), «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία» (2004).

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, στις 2 μ.μ., από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του «μαχητή της δημοσιογραφίας και του δημοσίου συμφέροντος, που με τη δημοσιογραφική και την αγωνιστική δράση του υπηρέτησε την ελευθερία του Τύπου και την πατρίδα».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Βούλτεψη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιάννης Βούλτεψης δεν ήταν μόνο διακεκριμένος δημοσιογράφος, ήταν προπαντός άνθρωπός. Ανεξάρτητος, αντισυμβατικός, ασυμβίβαστος και ανιδιοτελής, ολόκληρο το μακρό του βίο ενήργησε σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησης του και τα προστάγματα της ψυχής του.

»Αγωνιστής στην εθνική αντίσταση, παρόν σε όλους τους αγώνες για την δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα. Έμεινε πιστός στα πιστεύω του και τις φιλίες του. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά του οφείλουμε πολλά. Τον αποχαιρετώ με αγάπη και εύχομαι να βρεθούν πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στην οικογένειά του απευθύνω, θερμότατα συλλυπητήρια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: