19.1.10

Κερδοσκοπία στα καύσιμα...

Xειμερινό πάρτι κερδοσκόπων... τρελαίνει την αγορά καυσίμων, εξακοντίζοντας τις τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η αμόλυβδη συνεχίζει να πωλείται στα υψηλά επίπεδα προ διετίας -1,10 μέση τιμή - παρότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι μειωμένη κατά 13,3%. Ακόμη η διαφορά τιμής μεταξύ φθηνού και ακριβού πρατηρίου στην Αθήνα φτάνει τα 28 λεπτά το λίτρο. Την ίδια στιγμή, με τον πρώτο χιονιά, το πετρέλαιο θέρμανσης σκαρφάλωσε στα 60 λεπτά/λίτρο.

Ως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε... εμφύλιος πόλεμος στην αγορά, με...

...τους πρατηριούχους και τις εταιρείες εμπορίας να... φορτώνουν ο ένας στον άλλον την υποχρέωση λήψης μέτρων, για να ελεγχθούν το λαθρεμπόριο και η κερδοσκοπία των υγρών καυσίμων:

«Βάλτε GPS στα βυτιοφόρα», λένε οι βενζινοπώλες, «τοποθετήστε ταμειακές στις αντλίες», ανταπαντούν οι εταιρείες.

Πωλείται ακριβότερα κατά 14,5% σε σχέση με την έναρξη διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου 2009.

Αψευδής μάρτυς της εξοργιστικής δράσης των κερδοσκόπων στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παραθέτει σήμερα το «Εθνος»:

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι σήμερα 1,1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά στα 78,3 δολάρια περίπου το βαρέλι.

Τόσο, όμως, κόστιζε η αμόλυβδη στη χώρα μας -1,1 ευρώ/λίτρο μ.ό.- και στις 18 Ιανουαρίου 2008, αλλά τότε το πετρέλαιο ήταν ακριβότερο κατά 12 δολάρια, στα 90,31 το βαρέλι.

Δηλαδή, μεσάζοντες - κερδοσκόποι καρπώνονταν ανενόχλητοι τη διαφορά σε βάρος των καταναλωτών, της τάξης του 13,3%.

Η απόκλιση στην τιμή της βενζίνης φτάνει και τα 30 λεπτά το λίτρο ακόμη και ανάμεσα στα πρατήρια της πρωτεύουσας... ενδεικτικά: η αμόλυβδη πωλούνταν χθες προς 1,03 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο στο Αιγάλεω και την ίδια στιγμή, μόλις 15 χιλιόμετρα πιο πέρα, σε βενζινάδικο στη Δάφνη είχε «σκαρφαλώσει» στο 1,32 ευρώ.

Βαρόμετρο της κερδοσκοπίας θεωρεί την αναρχία τιμών που επικρατεί στην αγορά υγρών καυσίμων το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δημήτρης Μακρυβέλιος.

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» εκτιμά πως η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ευθύνεται πρωτίστως για την κερδοσκοπία στη βενζίνη.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Ψαλίδα» 28 λεπτών στα πρατηρία
Οχι σε υποστηρικτικές... εκπτώσεις

Αδικαιολόγητες μεγάλες διαφορές τιμών στη βενζίνη μέσα στον ίδιο νομό, που φτάνουν ακόμη και τα 28 λεπτά το λίτρο, καταγράφονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Για παράδειγμα, το ακριβότερο από το φθηνότερο πρατήριο στην Αθήνα είναι 28 λεπτά, στην Πιερία και τη Φθιώτιδα έχουν διαφορά τιμών 21 λεπτών το λίτρο. Στα 18 λεπτά είναι στις Κυκλάδες και τη Λάρισα, στα 17 στην Αρτα.

Φαινομενικά, οι εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν για αυτές τις διαφορές τιμών έχουν να κάνουν με το ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός και υπάρχει εύρος για την αναζήτηση του συμφερότερου πρατηρίου.

Ωστόσο, όπως ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τελευταίες έρευνές της, η «ψαλίδα» προκύπτει από την εκπτωτική πολιτική των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών προς τα πρατήρια. Πρόκειται για τις υποστηρικτικές εκπτώσεις, τις οποίες η Επιτροπή έχει ζητήσει να σταματήσουν...

Οι εταιρείες, σύμφωνα με βενζινοπώλες, δίνουν τις εκπτώσεις χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, όπως, για παράδειγμα, του τζίρου. Ετσι προκύπτουν μεγάλες διαφορές τιμών, ενώ είναι συνήθης πρακτική οι εκπτώσεις να δίνονται όταν η εταιρεία θέλει να στηρίξει πρατήριό της σε γειτονιά, έναντι ανταγωνιστή.

ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ
Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι διαφορές τιμών είναι μεγάλες, ακόμη και 5 λεπτά το λίτρο, ανάμεσα σε πρατήρια που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά και έχουν το σήμα της ίδιας εταιρείας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, προκειμένου να αναγκαστεί ο βενζινοπώλης που θίγεται από τις χαμηλές εκπτώσεις σε λύση της συνεργασίας με την εταιρεία.

ΚΟΝΤΡΑ
Εταιρείες: ταμειακές στα πρατήρια
Βενζινοπώλες: GPS στα βυτιοφόρα

Κόντρα ανάμεσα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και στα βενζινάδικα έχει ξεσπάσει με αφορμή την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας καλεί το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει άμεσα τους βενζινοπώλες στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, χωρίς το σύστημα εισροών - εκροών στις δεξαμενές, ενώ από την πλευρά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ζητά την τοποθέτηση συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα των εταιρειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Αφετηρία
Ο ΣΕΕΠΕ συγκεκριμένα λέει: «Η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών είναι επιτακτική και θα αποτελέσει αφετηρία στην καταγραφή της κίνησης των καυσίμων στα πρατήρια και δεν θα πρέπει να συνδεθεί με άλλες προϋποθέσεις (όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε όλους τους άλλους επαγγελματίες).

Οποιαδήποτε άλλη αιτίαση είναι απλά παραπλανητική και αποσκοπεί στην αναβολή και ενδεχομένως στη μη εφαρμογή της χρήσης ταμειακών». Η ΟΒΕ αντιτείνει: «Ο ΣΕΕΠΕ επείγεται να μπουν ταμειακές σε 8.500 πρατήρια αποκομμένες από το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών εκροών όγκου καυσίμων σκοπίμως και όχι λόγω της έγνοιας του για το καταναλωτικό κοινό.

Ισχυρίζεται ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα (ποιο πρόβλημα;) ενώ εναγωνίως προσπαθεί εμμέσως να αποτρέψει την Πολιτεία από την κάθετη εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου στη διακίνηση και εμπορία των καυσίμων σε όλα τα στάδια».
Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: