Συνταγή- σοκ για τη μείωση του ελλείμματος, που περιλαμβάνει μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% αλλά και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που της απέστειλαν προ ημερών.
Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά από χθες με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την...
... προχθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες με ορίζοντα τριετίας, αντί τετραετίας. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012.
Πριν όμως αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία και πριν αποφασιστεί η επίσπευση του προγράμματος, που συνεπάγεται υποχρεωτικά σκληρότερα μέτρα, οι κοινοτικοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμά τους, ποια θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαιναν την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών κατά 7%. Επίσης, τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας, η οποία, μάλιστα, είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, διαψεύδει ότι υπάρχουν σχέδια για την αύξηση της φορολογίας καυσίμων επί του παρόντος, αλλά δεν το αποκλείει για αργότερα.
Για τον συντελεστή του ΦΠΑ
Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαιναν προχθές ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, αυτή καθίσταται μάλλον αναπόφευκτη.
Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες αναφερόταν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει και τις προσλήψεις, ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών. Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάργησης του 14ου μισθού, είτε μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε με συνδυασμό των δύο! Η πρώτη λύση πιθανότατα θα συνιστούσε το μεγαλύτερο σοκ, δεδομένου ότι μια σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επηρέαζε και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, η λύση των επιδομάτων ίσως είναι η πιο ανώδυνη και, άλλωστε, ήδη σκοπεύει να την εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει μείωση των επιδομάτων φέτος κατά 10% κατά μέσο όρο. Για να επιτευχθεί, όμως, η μείωση των μισθών κατά 7% μόνο μέσω των επιδομάτων, αυτά θα χρειαστεί να περικοπούν πολύ περισσότερο από το 10% του 2010.
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Η στροφή της κυβέρνησης στην πιο σκληρή λύση της τριετίας, αντί της τετραετίας, επελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ίδια και δεν επεβλήθη από τις Βρυξέλλες. Οι τελευταίες προτιμούσαν, βεβαίως, την τριετία με το σκεπτικό ότι πρέπει το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση και να μη μεσολαβήσουν εκλογές που θα οδηγήσουν σε χαλάρωση και μετάθεση ευθυνών στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, κατανοώντας τη δυσκολία της τριετούς προσαρμογής, οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονταν και το ενδεχόμενο τετραετίας. Τελικά, η κυβέρνηση θέλησε να στείλει προφανώς μήνυμα αποφασιστικότητας και επέλεξε την τριετία. Όπως είπε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις, σκοπός είναι να βγούμε γρήγορα από την επιτήρηση, ώστε να αλλάξουμε σελίδα.
Οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση αυτή, όμως, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι έτσι γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι συζητήσεις με την κοινοτική αντιπροσωπεία ήταν μαραθώνιες. Το πρωί το επιτελείο του κ. Ζαννιά παρέδωσε στους κοινοτικούς τα βασικά στοιχεία του προγράμματος και επακολούθησαν διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών ώς το βράδυ. Σήμερα και αύριο η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Άμυνας και Οικονομίας. Σήμερα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
24 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων
Νέα γερμανική επίθεση
«ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ, αν νομίζουν ότι τα άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γ. Σταρκ, στην εφημερίδα «Ιl Sole», σε μια νέα απαξιωτική δήλωση για τη χώρα, η οποία οδήγησε μάλιστα σε προσωρινή υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά 0,5% και άνοδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο Βloomberg ότι το σχόλιο του κ. Σταρκ ήταν περιττό και ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται με τα δικά της μέσα και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια.
Ειρήνη Χρυσολωρά - NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου