30.1.10

4 σενάρια ευρω-στήριξης ...

Φόρμουλα για ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να αποκρούσει την επίθεση των αγορών, αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται σοβαρά το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, το οποίο εξετάζεται τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο.
Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν να υπάρξουν πιο σαφή σημάδια των προθέσεων των Ευρωπαίων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και...
νομισματικών υποθέσεων Χ. Αλμούνια, ότι «στην Ευρωζώνη η λέξη χρεοκοπία δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τέσσερα πιθανά βήματα προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν θεωρήσουν πως η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να υποδαυλίσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Reuters, τα βήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μεμονωμένα ή να συνδυαστούν, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διανείμουν τη βοήθεια με τη μορφή μικρών έκτακτων ενισχύσεων, κάτι που τη βοηθούσε να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της, ή με μία και μόνο «δόση», κίνηση που θα έπειθε τις αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε.

Αναλυτικά, η οικονομική διάσωση της χώρας θα μπορούσε να γίνει:

1 Με επιδοτήσεις: Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 20,21 δισ. ευρώ. Η διάθεση του υπολοίπου των κεφαλαίων αυτών προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εμπροσθοβαρής, κάτι που έχει ήδη γίνει στην περίπτωση χωρών-μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

2 Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ΕΕ, η ΕΤΕπ αύξησε τον δανεισμό της προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2009 κατά περίπου 40% και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάτι παρόμοιο και για την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό υποστηρίζει και ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν συμφωνία στο Ecofin.

3 Με στήριξη μέσω δανείων: Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μέσω των πρωτογενών και δευτερογενών αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο απλή και νομικά κατοχυρωμένη λύση, με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει επένδυση και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν απόφαση των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι Financial Times μιλούν για «δάνεια-γέφυρες», τα οποία θα επεκτείνονταν στην Ελλάδα από άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ίσως με τη συμμετοχή κοινοπραξιών τραπεζών.

4 Με την έκδοση ευρωομολόγου: Η Ευρωζώνη, ως σύνολο, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολόγων. Η Ελλάδα θα αποκόμιζε μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτούσε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ενώ θα ήταν απαραίτητη η επικύρωση σχετικής απόφασης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε την Κομισιόν να προωθήσει υπό τη μορφή του επείγοντος προτάσεις που θα αφορούν την έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται, όμως, να κινείται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε κάθε περίπτωση για τους αξιωματούχους της Ευρώπης η παρέμβαση του ΔΝΤ θεωρείται αδιανόητη, κυρίως γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρούνταν «βαθιά υποτιμητική.

Ενας ακόμη λόγος είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχει συστάσεις σε επίπεδο τόσο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως στην περίπτωση της Ελλάδας χαράσσεται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατερίνα Κοσμά ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: