Οχι στο πάγωμα των μισθών και τις περικοπές των δώρων λέει η κυβέρνηση και προτάσσει τρία ναι: ναι στο συμμάζεμα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ναι στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ναι στο μάζεμα των διαφυγόντων φόρων.
Δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου
Μιλώντας στο «Ρόιτερ» ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «θα μειώσουμε το έλλειμμα σε τέσσερα χρόνια με συστημικές αλλαγές» και διακήρυξε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει αυτόν τον στόχο. «Είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα τηρήσουμε τις ευθύνες μας», επισήμανε, «είμαστε μια νέα κυβέρνηση με εντολή για αλλαγή και ο λαός μάς στηρίζει απολύτως».
Ο...
πρωθυπουργός στήριξε τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας πως κάνει εξαιρετική δουλειά και απέρριψε τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Τρισέ - Γιούνκερ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Ντουμπάι, είναι κυρίαρχο έθνος στη ζώνη του ευρώ».
«Δεν προσδοκούμε δώρα από τους εταίρους, αλλά δίκαιη αντιμετώπιση, θέλουμε υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε», ολοκλήρωσε το σκεπτικό του ο πρωθυπουργός. Με αυτή τη γραμμή του Γ. Παπανδρέου στο μυαλό τους, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αποδοκιμάζουν όσους εντός και εκτός της κυβέρνησης ζητούν μέτρα.
Το απόσπασμα από τον βασικό σχολιασμό που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό: «Ας το καταλάβουν όλοι. Στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν υποτιθέμενες στροφές προς σκληρά μέτρα που θα στεγνώσουν την αγορά και θα γονατίσουν τα ήδη εξουθενωμένα ελληνικά νοικοκυριά. Υπάρχει επιμονή στους ξεκάθαρους στόχους που θέσαμε προεκλογικά: νοικοκύρεμα και ανάταξη/ αναθέρμανση της οικονομίας, ριζικές αλλαγές στο κράτος και στο τι παράγει η χώρα».
Στο ίδιο κλίμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έλεγαν χθες το απόγευμα πως «δεν υπάρχουν μέτρα, δεν υπάρχουν συσκέψεις το Σαββατοκύριακο, κακώς καλλιεργείται κλίμα μετρολαγνείας»!
Αν ληφθεί υπόψη ότι η αρχική διαρροή περί μέτρων είχε γίνει από το οικονομικό επιτελείο, καθίσταται προφανές ότι την εσωτερική μάχη που δόθηκε την κέρδισαν όσοι είναι υπέρ της ήπιας και σταδιακής προσαρμογής με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Βέβαια, ένας επιπλέον λόγος είναι η διαχείριση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου τη Δευτέρα.
Αρνητικός στη λήψη επιπλέον μέτρων είναι και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης. «Μέτρα έχουμε προβλέψει, τα έχουμε προαναγγείλει προεκλογικά και τα έχουμε προβλέψει μέσω του προϋπολογισμού» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και προσέθεσε: «Μέτρα, σαν αυτά τα οποία νοούν ορισμένοι τις τελευταίες μέρες και βλέπω να δημοσιεύονται και σε μερίδα του Τύπου, με στόχευση να μειωθούν τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, δεν θα υπάρξουν»!
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμη ένα βήμα σημειώνοντας ότι «όλη αυτή η φιλολογία νομίζω ότι κάνει πλέον κακό». Στο πλαίσιο αυτό, διεμήνυσε σε όσους πιέζουν για τη λήψη μέτρων πως όλοι οι χειρισμοί γίνονται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, οι οποίοι ξέρουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραία η πεποίθηση ότι «κάποιοι πιέζουν για μέτρα με στόχο να καθοδηγήσουν την κυβέρνηση μακριά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με απώτερο στόχο να ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές»!
Εκτιμούν ότι «υπάρχει ένα μπλοκ συμφερόντων το οποίο δήθεν από αγωνία για τη χώρα θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τα κοινωνικά στρώματα που τη στηρίζουν». «Θέλουν να φορτώσουν το κόστος των δικών τους πολιτικών στους πολίτες, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσει το κόστος της κρίσης η κοινωνία», δηλώνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Με αυτό το σκεπτικό αναζητούν τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης. Για την ώρα έχουν επιλέξει τον δρόμο του κοινωνικού διαλόγου, δεν θα πρέπει όμως να αποκλείεται και μια δήλωση- διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς την ερχόμενη Τρίτη. «Ολοι θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού
Τέρμα στη «φιλολογία» περί νέων σκληρών μέτρων με στόχο τα εισοδήματα και τους μισθούς έθεσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, αλλά η «διαφθορά και η σπατάλη».
«Αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, θα κόβαμε τους μισθούς ακόμη και στο μισό, αλλά δεν είμαστε σε αυτή τη θέση» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, ενώ στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν παρέπεμψε στα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα και στον στόχο για μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
«Δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά.
Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι «δεν θα αφήσουμε τους δανειστές να αποφασίζουν», ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν θα φυγομαχήσουμε και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση από την πολιτική στήριξη που προσέφεραν οι εταίροι για το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένα στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με αξιοποίηση των δυνατοτήτων, όπως είπε, που υπάρχουν στην πράσινη και αιολική ενέργεια και τον ποιοτικό τουρισμό, ενώ καθόρισε τις κινήσεις της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα:
«Μείωση ελλείμματος -διαρθρωτικές αλλαγές-αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Παπανδρέου στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης (κάνοντας αναφορά και στην κατάσταση των νοσοκομείων) αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων από κινήσεις όπως ο περιορισμός σε τρία από πέντε των επιπέδων διακυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε, εν όψει και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη, συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά στράφηκε και στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας «στήριξη και συναίνεση» για το δύσκολο αυτό έργο που αναλαμβάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα «πονέσουν αλλά εκείνους που πρέπει να πονέσουν» και ότι θα «καταργηθούν προνόμια για να διασφαλιστούν δικαιώματα».
Σε ό,τι αφορά ερωτήματα σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο προσφυγής στο ΔΝΤ για δανεισμό και ότι η συνομιλία του με τον Ντομινίκ Στρος Καν είχε ως αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας και την ανταλλαγή απόψεων για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου