Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά... πενήντα επτά μέτρα-στόχους άμεσης εφαρμογής (ή επίτευξης) περιείχε τελικά η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Παρουσιάζοντας τη δική του πλατφόρμα απέναντι στη λογική τόσο των αγορών όσο και των κρατιστών- λαϊκιστών, έθεσε τον πήχη ψηλά.
«Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι λεφτά υπάρχουν», διακήρυξε και έθεσε το δόγμα «ούτε ήπια προσαρμογή - ούτε σκληρά μέτρα».
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, είχε πει και μία φράση που έμεινε σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού οργάνου: «Δεν θα ...
γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης»!
Προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη των αλλαγών, έδωσε χρονοδιάγραμμα μόλις τριών μηνών, το χαρακτήρισε οδικό χάρτη, επαναφέροντας, μάλιστα, το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»! Προφανώς, πλέον, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα να ελέγξουμε άμεσα τις δαπάνες στο Δημόσιο», τόνισε, και δεσμεύτηκε πως «το έλλειμμα θα είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ πριν από το τέλος της πρώτης τετραετίας διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το 2013». Η κυβέρνηση θα δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα του νοικοκυρέματος, με άμεσα μέτρα, όπως:
Το δόγμα «ούτε ήπια προσαρμογή - ούτε σκληρά μέτρα» ανέδειξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κηρύσσοντας χθες την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου
Το δόγμα «ούτε ήπια προσαρμογή - ούτε σκληρά μέτρα» ανέδειξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κηρύσσοντας χθες την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου
1. Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
2. Περιορισμό της ανεξέλεγκτης σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%.
3. Αναστολή προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο από το 2011.
4. Περιορισμός μέχρι και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.
5. Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό. Οπως έχουμε ήδη πει, για όσους έχουν αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί με την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινωθεί στην αρχή του 2010 (σ.σ.: Το σημείο αυτό χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης, καθότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για αποδοχές και όχι για βασικό μισθό, όπως είχε συμβεί μετά την παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή στη Βουλή).
6. Περικοπή συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%.
7. Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ενσωμάτωση των πολυδάπανων γραφείων Τύπου εξωτερικού στις πρεσβείες.
8. Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012.
9. Μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ όσο και στον αριθμό των μελών.
10. Πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.
11. Ολα τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δημοσιεύουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένους από ορκωτό λογιστή.
12. Οι υπουργοί έλαβαν εντολή να ετοιμάσουν έως τα τέλη Ιανουαρίου: τριετή προϋπολογισμό για το υπουργείο τους, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο και προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.
13. Οι ελεγχόμενες -άμεσα ή έμμεσα- από το Δημόσιο τράπεζες δεν θα δώσουν bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, ακόμα και μετά την επιστροφή των χρημάτων του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε μία... παρένθεση: «Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει το ίδιο στις ιδιωτικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να το νομοθετήσουμε - να τους το απαγορεύσουμε. Μπορούμε όμως να φορολογήσουμε τα μπόνους των στελεχών. Και αυτό θα κάνουμε - με συντελεστή 90%»! Θέλησε, έτσι, να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
14. Εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία.
15. Εφαρμογή αποκεντρωμένων διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών.
16. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία.
17. Επαναφορά της λίστας.
18. Θα μπουν ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία.
19. Οι δαπάνες όλων των υπουργείων θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση. Από τον Ιανουάριο του 2010 θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος καθώς και προγραμματισμός δαπανών.
20. Θα λειτουργήσει ενιαία αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο Δημόσιο έως τα μέσα 2010 για τον έλεγχο της δαπάνης για μισθούς.
21. Θα συσταθεί στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των δαπανών στο πρότυπο αντίστοιχων άλλων χωρών.
Μετά τα δημοσιονομικά ο Γ. Παπανδρέου πέρασε στα φορολογικά:
22. Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
23. Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
24. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
25. Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης - για όλα τα εισοδήματα, για όλα τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.
26. Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.
27. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.
28. Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
29. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
30. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
31. Λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
32. Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
33. Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.
34. Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.
35. Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
36. Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού «πόθεν έσχες» στον έλεγχο.
37. Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
38. Κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων βάσει ευρημάτων από το 2010.
39. Δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα (εφαρμογή Ν. 2238/1994).
40. Ελεγχος «πόθεν έσχες» στους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σειρά μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων. «Θα διατηρήσουμε όποιες επιχειρήσεις πρέπει, αλλά θα εφαρμόσουμε και πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, για την απαραίτητη μείωση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
41. Με τη δημιουργία και μετοχοποίηση στην κεφαλαιαγορά εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου.
42. Με ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
43. Με τη δημιουργία ενός «καλαθιού» αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου και εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά.
44. Με την ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
45. Με την τιτλοποίηση εσόδων από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στους τομείς ανάπτυξης, κοινωνικού κράτους και της δημ. διοίκησης:
46. Το 2010 θα πέσουν 26 δισ. στην αγορά, με βασικό εργαλείο το ΕΣΠΑ.
47. Θα ψηφιστεί νέος αναπτυξιακός νόμος για την άρση των αντικινήτρων και των γραφειοκρατικών εμποδίων. Στόχος είναι οι υπηρεσίες μίας στάσης και η ίδρυση μιας επιχείρησης σε 15 ημέρες.
48. Δημιουργία Ταμείου αναχρηματοδότησης.
49. Διάλογος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για την ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς.
50. Νομοθετική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.
51. Ενταξη των μεταναστών.
52. Πάταξη της μαύρης εργασίας.
53. Δραστική καταπολέμηση της σπατάλης στον χώρο της Υγείας.
54. Προσλήψεις στο Δημόσιο μόνο με το ΑΣΕΠ.
55. Νέος εκλογικός νόμος.
56. Διοικητική μεταρρύθμιση και αιρετός περιφερειάρχης.
57. Σύσταση ειδικού σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το λαθρεμπόριο καυσίμων, την ανομία στα νοσοκομεία, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στο Δημόσιο.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Σήμερα θα καταθέσω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή που χρησιμοποίησε.
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής και σε ό,τι αφορά το επείγον του πράγματος. «Σε τρεις μήνες θα πάρουμε αποφάσεις που δεν πήραμε για δεκαετίες», τόνισε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για εγκληματική διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
Υπογράμμισε και το διακύβευμα. «Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα».
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
Με τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας συμφώνησαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου, του Ευ. Βενιζέλου, του Μ. Χρυσοχοϊδη, της Α. Διαμαντοπούλου, του Γ. Ραγκούση, του Α. Λοβέρδου και του Π. Μπεγλίτη.
Ο Χρ. Παπουτσής, που συμμετείχε στη συνεδρίαση ως γραμματέας της ΚΟ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έμεινε σταθερός στις θέσεις του για την ανάγκη εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων. Στη «μέση» κινήθηκαν η Κ. Μπατζελή, η Τ. Μπιρμπίλη και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ο υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές τι αναλαμβάνει το κράτος και τι ζητάμε από τους πολίτες, την αγορά και το κεφάλαιο».
Η υπουργός Παιδείας στάθηκε στην ανάγκη «να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διατύπωση των στόχων για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας». Εξέφρασε, μάλιστα, την αμφιβολία της για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα μειώσουν την επιβάρυνση του Δημοσίου και θα δημιουργήσουν σημαντικά έσοδα.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Γύρω από το ίδιο τραπέζι για ένα μείζον ζήτημα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, θα βρεθούν σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι οι αρχηγοί των κομμάτων. Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συγκαλείται το Συμβούλιο αρχηγών, σε μια πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της «Λερναίας Υδρας» που ταλανίζει τον τόπο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Είναι η 5η φορά στην ιστορία του θεσμού που συγκαλείται το Συμβούλιο αρχηγών και η πρώτη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορισμένους εκ των αρχηγών. Το Συμβούλιο αρχηγών θα διεξαχθεί στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού μεγάρου, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου