11.12.09

Μηνύματα στιs Βρυξέλλεs ...


Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των τελευταίων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Ανγκ. Μέρκελ και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής για να «εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να προβάλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ήταν σε δύο επίπεδα. Αφενός να «εκτονώσει» το...
κλίμα με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στο πλέγμα «αδιαφάνεια - διαφθορά - σπατάλη στο Δημόσιο» και συγχρόνως να καθησυχάσει το εσωτερικό δηλώνοντας ότι θα προστατευθεί το «εισόδημα των απλών πολιτών».
Μηνύματα στιs Βρυξέλλεs

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος για τις «αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών «με τις πιο απλές, όπως π.χ. η δημοσίευση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ, και πιο σύνθετες, όπως π.χ. η μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης που οδηγεί σε σπατάλη και διαφθορά».

Νέο μοντέλο
Ο πρωθυπουργός δήλωσε «αποφασισμένος να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» και ζήτησε τη «στήριξη και αλληλεγγύη» των εταίρων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της χώρας στην «πράσινη ενέργεια, την αιολική ενέργεια και στον τουρισμό».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με αυτήν στο Ντουμπάι και στην Ιρλανδία, και αποδίδει τα αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα στην «αδιαφάνεια, διαφθορά και τη σπατάλη στο Δημόσιο, που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή», επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα εστιασθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.

Βεβαίως από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου (όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές) απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως απαιτούν και οι εταίροι, ενώ βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των εταίρων η γνωστοποίηση της... σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Τρίτη για θέματα διαφάνειας ή η πρόθεση δημοσιοποίησης των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ...

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, η Ανγκ. Μέρκελ, ο Γκ. Μπράουν, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Μ. Μπορίσοφ δήλωσαν ικανοποίηση από την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου και εξέφρασαν τη στήριξή τους.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «συνείδηση των υποχρεώσεών της» και είναι έτοιμη «να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα «χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που θα μας οδηγήσουν σε μια ισχυρή πράσινη οικονομία, σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια στιγμή που μιλάμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος...».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, εκτός του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκ. Μπράουν, του προέδρου των χωρών της Ευρωζώνης Ζ.Κ. Γιούνκερ, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, επικοινώνησε και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη χρονική στιγμή αυτής της επικοινωνίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πάντως δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ καθώς «γνωρίζονται, είναι σοσιαλιστές και συζητούν θέματα οικονομίας...».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Λιτότητα αλλά και μέτρα ανάκαμψης

Τις θέσεις του σχετικά με το πώς η κυβέρνηση θα συνδυάσει μια πολιτική λιτότητας με τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανέπτυξε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» ο Ελληνας υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, μίλησε για μια ουσιαστική προσπάθεια που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της χώρας.

«Πρόκειται να περιορίσουμε τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά θα διατηρήσουμε αυτές των δημοσίων επενδύσεων, επωφελούμενοι από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν έχουμε εξαντλήσει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι θα «ψαλιδιστούν» και οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ, αλλά θα ενισχυθούν εκείνες για την εκπαίδευση.

Επιπλέον, θα υπάρξει στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση, ενώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις 400 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τις μεγάλες περιουσίες.

«Εχουμε την πρόθεση να εναρμονίσουμε τις κοινωνικές ανάγκες με τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτημα για το πώς σκέπτεται να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να ξαναβάλει σε λειτουργία τον μηχανισμό, εξήγησε: «Πρόκειται να απλοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες. Εχουμε επίσης την πρόθεση να στηρίξουμε τις επενδύσεις που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Συμπλήρωσε δε ότι χάρη στα 31 δισ. ευρώ των ταμείων της Ε.Ε, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, θα στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch, ο υπουργός είπε στη «Φιγκαρό»:

«Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ενθαρρυντικά μηνύματα από το Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, που άφησαν να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιολόγηση της Fitch μάς βλάπτει, διότι συνιστά μια ένδειξη απώλειας αξιοπιστίας». ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: