Σε μέτρα τύπου... Ιρλανδίας σπρώχνουν την Ελλάδα οι Βρυξέλλες και οι αγορές. Η πρώην «κέλτικη τίγρης» ανακοίνωσε χθες προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί προς την ελληνική κυβέρνηση μπαράζ πιέσεων για τη λήψη αντίστοιχων μέτρων που θα περιλαμβάνουν μείωση μισθών και μόνιμα μέτρα περιορισμού των δαπανών.
Διεθνείς αναλυτές ευθυγραμμίστηκαν με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τον οποίο η Ιρλανδία πρέπει να αποτελέσει για την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση...
Ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Κρις Πράις, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα -όπως η μείωση κατά 6% των κρατικών δαπανών εντός του 2010-, τα οποία έχουν πείσει για τις προθέσεις της και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη οικονομία δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι ανάλογα θα πρέπει να κινηθεί και η Ελλάδα για να αποφύγει τα χειρότερα.
Αναλυτές μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg είπαν ακόμη ότι «η Ιρλανδία δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση τον δρόμο για το «ξεφούσκωμα» των διογκωμένων ελλειμμάτων της».
Εξοικονόμηση 4 δισ.
Ο σκληρότερος προϋπολογισμός της τελευταίας γενιάς, που παρουσιάστηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση, στοχεύει στην εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση των εσόδων του Δημοσίου.
Εφόσον τελικά ψηφιστεί, το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων αναμένεται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, οι μισθοί των οποίων μειώθηκαν ήδη τον περασμένο Απρίλη κατά 7% και θα πιεστούν πλέον κατά επιπλέον 1,3 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι περικοπές θα κυμανθούν από 5% για τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια έως 15% για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Εξάλλου και ο μισθός του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν θα «ψαλιδιστεί» 20% στα 228.000 ευρώ.
Το πακέτο... λιτότητας περιλαμβάνει ακόμη περικοπές στις υπηρεσίας υγείας και συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας (εκτός από τις συντάξεις) που θα κυμαίνονται από 4% (επίδομα ανεργίας νέων) έως και 10% (επίδομα τέκνων). Το όφελος για τα κρατικά ταμεία από τις συγκεκριμένες περικοπές εκτιμάται σε 760 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός αυτός διπλασιάζει επίσης τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ κυριότερος είναι ο «πράσινος φόρος» που αφορά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τον οποίο θα εξοικονομούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα συνδικάτα, που εκπροσωπούν περί τους 300.000 εργαζόμενους (σε νοσοκομεία, αστυνομία κ.λπ.) απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει εύσημα για τις προσπάθειές της μια και η οικονομία της βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού.
Φέτος το έλλειμμά της αναμένεται να θα διαμορφωθεί σε περίπου 22 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι για να κλείσει αυτό το χάσμα, θα πρέπει η χώρα να δανείζεται πάνω από 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, εξέφρασαν χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ.
Η κ. Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι περιμένει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι τον Ελληνα ομόλογό της κ. Παπακωνσταντίνου, «για να μιλήσουν για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».
«Δεν υπάρχει ανάγκη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και επιφανές μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άποψη που ασπάστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ.
ΑΝΑΛΥΤΗΣ FΙΤCΗ
«Η κυβέρνηση δεν δείχνει να κατανοεί την κατάσταση»
«Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μάλλον κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, αλλά δεν έχω πειστεί ότι την κατανοεί στο σύνολό της η κυβέρνηση, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Fitch Κρις Πράις.
Μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του Alpha εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τουλάχιστον δύο χρόνια, είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνουν περικοπή των δαπανών τα επόμενα 3 με 4 χρόνια και εξέφρασε την έκπληξή του για την απροθυμία των συναδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου να αποδεχτούν ότι δεν θα λάβουν επιπλέον χρήματα τα επόμενα χρόνια.
Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε μία μεγάλη ευκαιρία: να μειώσει τα ελλείμματά της την τελευταία 10ετία, τότε δηλαδή που εμφάνιζε υψηλή ανάπτυξη.
«ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ» ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
Απώλειες 3,36% για δεύτερη ημέρα στο ΧΑ
«Βομβαρδισμός» αρνητικών εκθέσεων έπληξε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει για δεύτερη μέρα σημαντικές απώλειες, χάνοντας 3,36%.
Ανοικτό ενδεχόμενο για μία δεύτερη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch άφησε καταρχήν η Citi.
Οπως επεσήμανε, η Fitch μπορεί να υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από ΑΑΑ- σε ΒΒΒ+, στέλνοντάς την 10 χρόνια πίσω, όμως διατήρησε αρνητική την αξιολόγηση της πιστοληπτικής προοπτικής της χώρας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Citi, ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και δεύτερη υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον, αν η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν βελτιωθεί.
Οι αναλυτές της διευκρινίζουν πάντως ότι χρειάζονται τρεις επιπλέον υποβαθμίσεις, προκειμένου τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να καταστούν ακατάλληλα ως εχέγγυα για να λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότηση από τα σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε η Goldman Sachs, η οποία αν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον τρόπο λειτουργίας τους, είπε ότι τα δύσκολα μακροοικονομικά στοιχεία θα είναι καθοριστικός παράγοντας των επιδόσεών τους.
«Είναι πολύ νωρίς για να αγοράσετε μετοχές από την Ελλάδα», ανέφερε σε έκθεσή της η Credit Suisse, υπογραμμίζοντας ότι μετά την Ουγγαρία, η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα από άποψη ρίσκου, σε μία κατηγοριοποίηση ωστόσο που δεν λαμβάνει υπόψη της τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωζώνη.
Η BofA-Merrill Lynch υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη αλλά όχι τραγική κατάσταση.
Οπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, η Ελλάδα είναι ένα εκ των πιο αδύναμων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Παρά ταύτα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ηπιότερη κρίση, σε κλάδους όπως ο τραπεζικός ή αυτός του real estate σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Συμφωνεί, τέλος, με τους υπόλοιπους διεθνείς οίκους ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας είναι «μακρινό», προσθέτει όμως ότι μόνο η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται υπό έλεγχο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr
FΙΤCΗ
Νέος κεραυνός για έξι τράπεζες
Αύξηση της ανεργίας όπως και των καθυστερούμενων δανείων περιμένει προσεχώς στην Ελλάδα η Fitch και συνεχίζει να «σφυροκοπά» την ελληνική οικονομία. Τώρα απειλεί με υποβάθμιση και τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων ελληνικών τραπεζών.
«Η κίνηση αντανακλά τη θέση της Fitch ότι οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις που θεμελιώνουν την υποβάθμιση του χρέους θα επηρεάσουν αρνητικά και τις επιδόσεις των υπό αξιολόγηση τιτλοποιημένων συναλλαγών» αναφέρει σχετικά ο διεθνής οίκος και συμπληρώνει: «Ενώ η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους στηρίζεται κυρίως στην αρνητική δυναμική των δημόσιων οικονομικών, η Fitch περιμένει οι συνολικές οικονομικές προοπτικές να παραμείνουν αβέβαιες στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε εκπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών».
Συγκεκριμένα, οι νέες εξελίξεις αφορούν τις εκδόσεις Byzantium Ι και ΙΙ (της Aspis Bank), Estia Ι, ΙΙ και ΙΙΙ (της Τράπεζας Πειραιώς), Kion (της Millennium Bank), Lithos (της FBBank), Stegasis (της Attica Bank) και Themeleion Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV, V και Karta 2005-1 της Eurobank. Πρόκειται για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ, ενώ στη σχετική λίστα δεν αναφέρονται τιτλοποιήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank.
Η Fitch τονίζει ότι το «κρατικό ρίσκο» που υποδηλώνεται στην αξιολόγηση της Ελλάδας (ΒΒΒ από ΑΑΑ) δεν είναι συμβατό πλέον με τις αξιολογήσεις ΑΑΑ στις συμφωνίες κοινοπρακτικής χρηματοδότησης.
SΡRΕΑD
Εκτοξεύτηκε στις 246 μονάδες
Νέο άλμα έως και τις 255 μονάδες βάσης πραγματοποίησε χθες το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.
Εκλεισε τελικά στις 245,7 μ.β. Επενδυτές και χρηματιστές έσπευσαν να δηλώσουν απρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα», ενώ η Credit Suisse εκτίμησε ότι τα spreads θα κινηθούν έως τις 270 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, διευρύνθηκε και το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών, καθώς το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε από τις 209 στις 229 μονάδες βάσης. Τα CDS της Ελλάδας βρέθηκαν υψηλότερα από της Τουρκίας (215 μ.β.) και της Ουγγαρίας (220 μ.β.).
FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS
«Δράμα», αλλά όχι «τραγωδία»
«Δράμα» αλλά όχι «τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η στήλη Lex των Financial Times. Οπως τονίζει, η υποβάθμιση από τη Fitch δεν ήταν έκπληξη για κανέναν, αλλά σαφώς αποτέλεσε σοκ.
Εκτιμάται δε ότι τα χειρότερα θα έρθουν στην περίπτωση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και από τις Moodys και Standard & Poors. Πάντως και στη στήλη Lex ξεκαθαρίζεται ότι η χρεοκοπία της χώρας είναι ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στα πρόθυρα υποβάθμισης
Στον προθάλαμο της υποβάθμισης έβαλε χθες η Standard & Poors και την Ισπανία, πυροδοτώντας φόβους ότι οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα που εκδηλώνονται στην Ελλάδα σύντομα θα επεκταθούν σε όλες τις «υπερχρεωμένες οικονομίες», όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε «αρνητικές», αν και επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΑΑ+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α1+ για το βραχυπρόθεσμο.
ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου