3.12.09
«Eρχονται σκληρά μέτρα...»
«Οι Ελληνες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά», είπε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στέλνοντας μήνυμα πως μέχρι να εξέλθουμε από την κοινοτική επιτήρηση και κυρίως κατά τη διάρκεια του 2010 η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε είναι χαώδης και πως αν δεν αναλάβει δράση οι Βρυξέλλες θα μας επιβάλουν σκληρότερες πολιτικές, κατέληξε σε μία γενική κατ αρχήν συμφωνία για άμεσες κινήσεις.
Συνυπολογίζει πως...
για να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% του ΑΕΠ σήμερα κάτω από το 3%, έπειτα από τέσσερα χρόνια, απαιτείται συνολική προσαρμογή άνω των 23 δισ. ευρώ.
Ετσι προωθεί «πακέτο» παρεμβάσεων για το 2010, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Φορολογικό... σαφάρι για την τόνωση των εσόδων. Ερχονται αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα. Κόβονται φοροαπαλλαγές, αυτοτελής φορολόγηση και όλα τα εισοδήματα μπαίνουν στην ενιαία κλίμακα. Μελετάται η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά. Ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία επί του παρόντος κρατείται ως «χρυσή» εφεδρεία.
Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον διάλογο να ξεκινάει εντός των πρώτων μηνών του 2010 και να αλλάζει τα δεδομένα σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες (π.χ. δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, ταξιτζήδες κ.λπ.).
Ανατροπές στο ασφαλιστικό με πρώτο «θύμα» τις γυναίκες, μιας και προωθείται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
Μισθολογικές αυξήσεις για όσους λαμβάνουν έως 2.000 ευρώ (τον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσει αν το όριο αυτό αφορά βασικούς μισθούς ή συμπεριλαμβάνει επιδόματα) στα όρια του πληθωρισμού, κοντά στο 1,5%... Η συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μία τετραετία, καθώς για όσο διάστημα βρισκόμαστε σε επιτήρηση οι κοινοτικοί εταίροι θα πιέζουν ασφυκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση βρισκόμενη σε έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από Κομισιόν, ΕΚΤ και αγορές, αλλά και αλλεπάλληλων ελέγχων, σήμερα καταφθάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ και είχαν προηγηθεί εμπειρογνώμονες της Γιούροστατ, φέρεται αποφασισμένη όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, «να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας αλλά και της οικονομίας μας».
Ολες οι παρεμβάσεις θα περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, και θα εξειδικευτούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και την κατάθεση των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό.
Ειδικότερα, εντός του επόμενου 12μήνου θα έχουμε σημαντικές ανακατατάξεις στη φορολογία:
Ακίνητα: «Ντόμινο» αυξήσεων σε φόρους και τέλη (ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) για τα ακίνητα αναμένεται να προκαλέσει η νέα άνοδος των αντικειμενικών αξιών κατά 20% κατά μέσον όρο. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αυξημένους συντελεστές.
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Ηδη έχει αποφασιστεί η αύξηση των ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα κατά 10% και ακολουθεί ανάλογη αύξηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.
Για τα τσιγάρα και τα ποτά η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά περίπου 7,5%-8%. Για τα αλκοολούχα ποτά, οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 1 έως 2 ευρώ ανά φιάλη.
Αυτοτελής Φορολόγηση - Φοροαπαλλαγές: Θα μπουν «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όλων των αμοιβών και επιδομάτων. Η κυβέρνηση στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010.
Πόθεν έσχες: Φορολογικό δίχτυ σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων απλώνει το υπουργείο. Προχωρά στην καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» με την πλήρη καταγραφή και αποτύπωση στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης από τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Νέα φορολογική κλίμακα: Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για τα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές. Συζητείται η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15%, από 25% που είναι σήμερα, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία νέου κλιμακίου, το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΟΦΙΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή» μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης έβαλε η χθεσινή απόφαση του Εκοφίν για πιο αυστηρή επιτήρηση υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η Ελλάδα «κατηγορείται» ότι δεν έλαβε μέτρα για να ρίξει το έλλειμμα και αυτό αφορά στην περίοδο που τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το μέλλον θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση.
Ο ίδιος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού κρύβοντας διάφορα στοιχεία από την Κομισιόν. Κάποιος, είπε ο ίδιος, θα πρέπει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν όταν τον περασμένο Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ταμειακό έλλειμμα 22 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο η κυβέρνηση παρουσίασε στην Επιτροπή επισήμως ταμειακό έλλειμμα 17,5 δισ. ευρώ. Τότε η κυβέρνηση δεν ήθελε να δείξει αυτά τα στοιχεία προς τα έξω.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου