8.12.09

Πρυτάνεις: Προστατέψτε το άσυλο...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. την προφύλαξη των Προπυλαίων...
Η επιστολή που απηύθυναν προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας και ζητούσαν την προφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων περιμετρικά του Πανεπιστημίου
Την πιο κρίσιμη δοκιμασία του περνάει ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες, για πρώτη φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας που- ύστερα από τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα- αποτελούνται από...

τους τρεις αντιπρυτάνεις, ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων.
«Παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη, περιμετρικώς, του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι», έγραψαν στην επιστολή τους οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας, επισημαίνοντας έτσι εμμέσως ότι όποτε τίθεται ζήτημα καταπάτησης του ασύλου συμβαίνει επειδή προηγουμένως η Αστυνομία δεν έχει η ίδια φροντίσει να περιφρουρήσει τους «επικίνδυνους» χώρους...

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονιζόταν χθες ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση. Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Η χθεσινή ανακοίνωσή της είναι χαρακτηριστική: «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση».

Για καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα έκανε λόγο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας» δήλωσε.

Έτσι χθες το μεσημέρι, οι διαδηλωτές βρήκαν την Αστυνομία να έχει σχηματίσει περίμετρο μπροστά στα Προπύλαια, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που οδήγησαν προχθές στον τραυματισμό του πρύτανη- ο οποίος βγήκε από την Εντατική αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο- αλλά και να μη βρουν καταφύγιο οι αντιεξουσιαστές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, το οποίο περιλαμβάνεται στους χώρους προστασίας του ασύλου.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

Οι διαδηλωτές δεν κατέφυγαν στο πεζοδρόμιο του Πανεπιστήμιου, που περιλαμβάνεται στους χώρους του ασύλου


Προβληματισμένοι οι πρυτάνεις μετά την επίθεση κατά του Χ. Κίττα

ΘΕΜΑ ΑΣΥΛΟΥ όμως έθεσαν και άλλοι πρυτάνεις. Ανάμεσά τους, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κων. Μουτζούρης, ο οποίος δήλωσε (στο ραδιόφωνο Real) ότι «εκ των πραγμάτων ύστερα από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε».

Χθες το απόγευμα απειλήθηκε έφοδος και στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, καθώς μετά την πορεία συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές από τα διάφορα συντονιστικά προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά και αντιεξουσιαστές. Οι συγκεντρωμένοι όμως αποχώρησαν μετά τις 6 το απόγευμα προς τα Εξάρχεια και έτσι η επέμβαση της Αστυνομίας στο ιστορικό κτίριο του ιδρύματος αποφεύχθηκε.

Στο μεταξύ, κύμα οργής επικράτησε χθες στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν χθες όλοι οι συνάδελφοί του, ενώ σε ανακοίνωσή της και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έκανε λόγο για «κατάχρηση- κατάλυση του ασύλου από ομάδες ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσμπολάκης μάλιστα μίλησε για «φασιστικές ενέργειες», ενώ πήγε και ένα βήμα παραπέρα επιτιθέμενος και στον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν είναι δυνατόν αρχηγός κόμματος να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις και τον εισαγγελέα επειδή μπήκαν μέσα στη γιάφκα του Κερατσινίου ότι παραβίασαν δήθεν το οικογενειακό άσυλο».

Στη Θεσσαλονίκη
Τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας προκάλεσε η χθεσινή επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του ασύλου του ΑΠΘ, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο οποίο πήραν μέρος περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, κυρίως μαθητές και φοιτητές. Η ενέργεια των αστυνομικών να εισβάλουν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και να πετάξουν χημικά, κυνηγώντας εξωπανεπιστημιακούς που πετούσαν πέτρες και μία μολότοφ, προκάλεσε την αγανάκτηση των φοιτητών, οι οποίοι απάντησαν με κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος. «Εγκληματική» χαρακτήρισε την ενέργεια και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος με επιστολή του στον πρύτανη ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία αυτών που έδωσαν την εντολή για την επέμβαση. Η κατάληψη της Πρυτανείας έληξε χθες το απόγευμα.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: