23.12.09

Άρχισαν τα «όργανα» στην ΕΡΤ...

Με... προβληματικό, αν μη τι άλλο, τρόπο, όπως όλα δείχνουν, ξεκινά το νέο (μεταβατικό) Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Από τη μία ανανεώνει συμβόλαια των περιβόητων «ειδικών θέσεων» για επτά άτομα, που συνολικά και για διάστημα έξι και επτά μηνών θα κοστίσουν πάνω από 350 χιλιάδες ευρώ, και από την άλλη κόβει τα εθιμοτυπικά γεύματα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσων έχουν βάρδια εκείνες τις μέρες και τα αντικαθιστά με κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Κι αυτό διότι η οικονομική επιτροπή (που συνεδριάζει χωρίς εκπρόσωπο των εργαζομένων), σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, εισηγήθηκε την περικοπή τους καθώς η δαπάνη θεωρήθηκε μεγάλη.

Μάλλον έφθασε, νωρίτερα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, η ώρα που...

...το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς αυτού του τύπου τις ανανεώσεις σε ειδικές θέσεις, όπως είχε πει πρόσφατα και ο πολιτικός προϊστάμενος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Γιατί κάποιος πρέπει επιτέλους να απαντήσει ποια αμοιβή θεωρείται υψηλή, μεσαία και φυσιολογική. Για παράδειγμα, ποσό 8.500 ευρώ για τη θέση μιας διεύθυνσης της ΕΡΤ πώς κρίνεται; Διότι, αν το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται φυσιολογικό, τότε εύλογα αναρωτιέται κανείς: αναλογικά πόσα χρήματα θα πρέπει να λαμβάνουν γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ; Μήπως κάπως έτσι φθάσαμε σε αμοιβές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε υπερβολικές μιλώντας στη Βουλή;

Βέβαια, στην ΕΡΤ υπάρχουν και συμβόλαια που φθάνουν τα 20, 25 και 30 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, για τα οποία λέγεται ότι θα ζητηθεί μείωση κατά 30%, αλλά μένει να το δούμε. Συνολικά, όπως λέγεται, θα υπάρξει κλιμακωτά μείωση από 5% έως και 30% για μισθούς άνω των 4.000 ευρώ μεικτά. Πάντως, για τις πρώτες ειδικές θέσεις οι ανανεώσεις προβλέπουν μείωση 5%, και μάλιστα για συμβάσεις που μετά τη μείωση φθάνουν τα 8.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου ξεκίνησε τις ανακρίσεις για τα σκάνδαλα, τις ατασθαλίες, τις μεικτές παραγωγές και τη συμμετοχή εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες στην ΕΡΤ που καταγγέλλονται εδώ και καιρό. Ηδη έχουν καταθέσει οι πρώτοι μάρτυρες, παρέχοντας όπως λέγεται σειρά στοιχείων. Σε πρώτη φάση η εισαγγελέας πρόκειται να εξετάσει περίπου 15 άτομα, χωρίς να αποκλείονται συμπληρωματικές καταθέσεις αν και όπου κριθεί αναγκαίο.
(ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: