4.12.09

Έλεγχοι στην αγορά μετά τις αναφορές για επικίνδυνα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια...

Παρέμβαση της Γ.Γ. Βιομηχανίας...
Την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας προκάλεσαν οι αναφορές για χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας. Ήδη δόθηκε εντολή για συνεχείς ελέγχους προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται καθ' όλη την διάρκεια του έτους και εκτάκτως σε περιόδους εορτών από εντεταλμένα όργανα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Παράλληλα, συστήνεται στο...

καταναλωτικό κοινό όπως κατά την αγορά και χρήση χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών ειδών που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα να προσέχει ώστε τα προϊόντα αυτά:

1- Να φέρουν πάνω στο προϊόν α) την ευρωπαϊκή σήμανση CE, β) τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), γ) τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη στην Ελλάδα.

2- Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου σέρβις της συσκευής.

3- Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται από την νομοθεσία η χρήση ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για τα χριστουγιεννιάτικα στολίδια και τα παιδικά παιχνίδια τα οποία μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 30% από τα χριστουγιεννιάτικα λαμπιόνια ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας. Την ίδια ώρα πολλά παιδικά παιχνίδια, τα οποία θεωρούνται κατάλληλα από τον κατασκευαστή για μια ορισμένη ηλικία, έχουν μεγάλα ποσοστά επικινδυνότητας στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού όπως ανακοινώθηκε από το ΚΕΠΚΑ.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: