«Ειρήνη υμίν». Αυτή η επιγραφή, κρεμασμένη σε ισραηλινό φυλάκιο, υποδέχεται όσους επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τη Βηθλεέμ για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού. Την ίδια ώρα ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη γενέθλια πόλη έχει υψωθεί ένα πανύψηλο τσιμεντένιο τείχος, γεμάτο με παρατηρητήρια.
Σε μήνυμα που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να υπενθυμίσει στον κόσμο την ύπαρξη του τείχους, αναφέρει ότι αυτό συμβολίζει «Χριστούγεννα χωρίς ελπίδα» για την αρχαία πόλη, όπου η καθημερινή ζωή κατακερματίζεται και ασφυκτιά από την...
ισραηλινή στρατιωτική παρουσία.
Το Ισραήλ άρχισε την ανέγερση αυτού του τείχους, το ύψος του οποίου φτάνει τα 8 μέτρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα με φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινά καφενεία και λεωφορεία το 2000.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει κηρύξει το τείχος παράνομο, διότι ανεγέρθηκε σε έδαφος που κατέκτησε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να ιδρύσουν το κράτος τους.
«Για πρώτη φορά στη διάρκεια 2.000 χρόνων Χριστιανισμού, η Βηθλεέμ και η Ιερουσαλήμ θα είναι αποχωρισμένες, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ισραηλινού τείχους στη βόρεια πλευρά της πόλης της Βηθλεέμ», επισημαίνει η ανακοίνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ωστόσο, η έλευση προσκυνητών αναμένεται να είναι φέτος αυξημένη, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Χόλουντ Ντάιμπες- Αμπού Ντάγεχ, ο οποίος υπολογίζει σε 40.000 ως 50.000 τον αριθμό των επισκεπτών.
Πολλοί από τους επισκέπτες είναι Παλαιστίνιοι χριστιανοί από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, αλλά υπάρχουν και λίγοι που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς και είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πηγές των αρχών της Γάζας, το Ισραήλ ενημέρωσε στην εκκλησία ότι θα επιτρέψει μόνον σε 200 από τους τουλάχιστον 700 Παλαιστίνιους που το ζήτησαν, να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ.
Περνώντας μέσα από ατσάλινες πύλες στον δρόμο του από την Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ, ο φετινός επισκέπτης θα αντικρύσει μία μεγάλη επιγραφή να κρέμεται από ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο και να τον καλωσορίζει με την ευχή: «Ειρήνη υμίν».
To TEFTERI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου