Στήριξη στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου παρείχαν χθες στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας ωστόσο από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, παρατείνοντας έτσι την αγωνία μέχρι τον Ιανουάριο.
«Πιστεύω ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, άποψη που ασπάστηκε και ο...
επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χ. Αλμούνια, ο οποίος όμως είπε ότι περιμένει με ανυπομονησία την εξειδίκευσή τους τον Ιανουάριο.
Ο κ. Μπαρόζο απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης-ύφεσης στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Το να ανακινήσουμε σήμερα ένα τέτοιο θέμα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους Ελληνες να υλοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τους».
Πρόταση
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βέρχοφσταντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, έθεσε το θέμα του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και ρώτησε αν η έκδοση ευρωομολόγων θα βοηθούσε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις τελευταίες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και ότι δεν προτείνει την ανάληψη καμίας πρωτοβουλίας για ευρωομόλογα.
Χθες, πάντως, υπό τον φόβο αναταράξεων στις αγορές και περαιτέρω ανόδου των spreads, το Δημόσιο προχώρησε αιφνιδιαστικά σε προ-δανεισμό, ύψους 2 δισ. ευρώ, για το 2010, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε μέσω γραπτής του δήλωσης: «Σημειώσαμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης -όπως την επανέλαβε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Παπανδρέου- να κόψει (περιορίσει) τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να μειώσει το δημόσιο χρέος μέσω μονίμων περικοπών των δαπανών και των αυξήσεων των μισθών.
Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε, επίσης, τις προθέσεις της κυβέρνησής του σε σχέση με την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της διαδικασίας σύνταξης του προϋπολογισμού και του φορολογικού συστήματος.
Ο προϋπολογισμός του 2010, που συζητείται στην ελληνική Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου συνιστούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Περιμένουμε με "ανυπομονησία" την εξειδίκευση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αναμένουμε μέσα στον Ιανουάριο, των συγκεκριμένων μέτρων που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή (της χώρας) κατά το 2010 και θα διασφαλίσουν μια γρήγορη (σ.σ.: αρχής γενομένης μέσα στο 2010) σταθεροποίηση στατιστικών των δημόσιων οικονομικών.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά και να καταγράφουμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση (της Ελλάδας) και την πρακτική εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο κ. Αλμούνια.
Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αλμούνια, τόνισε εν τω μεταξύ, από την πλευρά της, ότι «η Κομισιόν γνωρίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την εξυγίανση της οικονομίας και έχει αρχίσει να τις μελετάει».
Η ίδια, πάντως, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αναγγείλει η κυβέρνηση «συγκεκριμένα μέτρα» για τη δημοσιονομική εξυγίανση, πράγμα που υπονοεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν τέτοια συγκεκριμένα μέτρα που θέλει να δει η Κομισιόν, μολονότι συνιστούν «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Αντίδοτο» στις πιέσεις
Πρόωρος δανεισμός με την έκδοση 5ετούς ομολόγου
Σε πρόωρο δανεισμό προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Το βασικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,4% και συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2010. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από εγχώριες και ξένες τράπεζες.
Αργά το βράδυ τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι έγιναν διερευνητικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το ύψος των κεφαλαίων που θα έβαζαν και στη συνέχεια το υπουργείο αποφάσισε την έκδοση του ομολόγου στα 2 δισ. ευρώ.
Η κίνηση του υπουργείου λειτούργησε ως «αντίδοτο» στις πιέσεις και στον κίνδυνο ανόδου των επιτοκίων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Την ίδια στιγμή πίστωση χρόνου έδωσαν χθες οι αγορές στην κυβέρνηση, παρότι τα σπρεντ διευρύνθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν πτώση.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν στελέχη της αγοράς που είχαν «καρφωμένα» τα μάτια τους στις οθόνες των υπολογιστών τους, παρακολουθώντας τους πωλητές και τους αγοραστές.
Το σπρεντ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε μεταξύ των 238 έως 258 μονάδων βάσης, σημειώνοντας άνοδο έως 22 μονάδες σε σχέση με προχθές. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στα δεκαετή ομόλογα ανήλθε μόλις στα 250 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας την απουσία «παιχτών» στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Κλίμα έντονων πιέσεων δέχτηκαν τα τριετή ομόλογα και ειδικότερα αυτά που λήγουν τον Μάρτιο του 2012. Το σπρεντ έφτασε στις 271 μονάδες και η απόδοσή τους στο 4,16%, με αποτέλεσμα η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό να ξεπεράσει το 2%. Η αξία των συναλλαγών «άγγιξε» τα 300 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ομόλογο με ημερομηνία λήξης 2040, σημειώνοντας πτώση κατά 3,7% στην τιμή του, η οποία υποχώρησε στις 78 μονάδες βάσης.
Από την πλευρά της, η Moodys σε έκθεσή της ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών. Στελέχη του ξένου οίκου βρίσκονται στην Αθήνα, κάνοντας επαφές με κρατικούς παράγοντες για τη συλλογή στοιχείων.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ «ΙΟΒΕ»
«Η Ελλάδα ίσως γίνει Lehman Βrothers»
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη Lehman Brothers, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ifo ή αλλιώς του «γερμανικού ΙΟΒΕ». Μιλώντας στο Ρόιτερ είπε χαρακτηριστικά:
«Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί εξαιτίας της Ελλάδας. Είναι πολύ μικρή χώρα για να προκαλέσει κάτι τέτοιο. Ομως θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη Lehman Βrothers».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΤΟΣ
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ
Περίμεναν πιο «σκληρές» λύσεις τύπου Ιρλανδίας
Επιφυλακτικά αντιμετώπισαν τα ξένα ΜΜΕ τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς στην πλειονότητά τους περίμεναν πιο δραστικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος, κατά τα ιρλανδικά πρότυπα.
Η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού προκάλεσε σκεπτικισμό σε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές, οι οποίοι ανέφεραν ότι περιείχε ελάχιστες νέες προτάσεις για μείωση των δαπανών ή αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ υπολειπόταν των τολμηρών στόχων για μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ιρλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δημιούργησαν επίσης αμφιβολίες στους The New York Times, καθώς δεν είναι σίγουροι εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός θα κατορθώσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του.
«Η χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μαζί με την αξιοπιστία της Ελλάδας διακυβεύεται και η αξιοπιστία του ευρώ», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Επιπλέον, τονίζει ότι εάν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι σπεύσουν να συνδράμουν την Ελλάδα, η αντίδρασή τους θα ερμηνευτεί ως επιβράβευση της «κακής διαγωγής».
Με αμφιβολίες για τα πολυαναμενόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκε και η Guardian, η οποία είναι σκεπτική σχετικά με το αν τα μέτρα θα μπορέσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας.
«Η διστακτικότητα του Παπανδρέου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε διόρθωση 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 με περικοπές των απολαβών στον δημόσιο τομέα κατά 5-15%, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους αναλυτές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε μέτρα πάταξης της διαφθοράς και αυστηρούς ελέγχους των δαπανών, αν και απογοήτευσε τους παρατηρητές των αγορών, που περίμεναν πιο αποφασιστικά μέτρα μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, σημειώνουν από την πλευρά τους οι Financial Τimes.
Στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, το βρετανικό δίκτυο BBC υπογράμμισε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σχεδιασμένη να καθησυχάσει τις αγορές και τους κεντρικούς τραπεζίτες.
«Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να ακολουθήσει μία πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην τήρηση των υποσχέσεών του στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα μπορεί να βάλει χαλινάρι στις δαπάνες του δημόσιου τομέα και από την άλλη να καθησυχάσει έναν δημόσιο τομέα, επιρρεπή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ότι δεν πρόκειται να μειώσει τους μισθούς», σχολίασε η International Herald Τribune.
«Τα εξαγγελθέντα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν για την εξάλειψη του δημόσιου χρέους, αλλά καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3%», έγραψε η γαλλική Liberation, ενώ πιο σκληρή ήταν η στάση της γερμανικής Die Welt, δημοσίευμα της οποίας ανέφερε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας».
«ΡΑΝΤΙΚΑΛ»
«Ηρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;»
«Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ» που υπογράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μαφχί Εγιλμέζ. Οπως σημειώνει, «είναι ωφέλιμο οι επιχειρηματίες μας να παρακολουθούν την κατάσταση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ουγγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Θα πρέπει να έχουμε μάθει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση όταν αυτοί αγόραζαν τις τράπεζές μας. Ισως να έχει έλθει η ώρα η κίνηση κεφαλαίου να γίνει και λίγο από μας προς αυτούς». Σημειώνει ακόμη ότι «σε περίοδο κρίσης, ο βαθμός φερεγγυότητας της Τουρκίας ανήλθε, από το ΒΒ- στο ΒΒ+, ενώ αυτός της Ελλάδας μειώθηκε από το Α- στο ΒΒΒ+».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου